• Ízületi panasz

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Jó napot kívánok! Arra lennék kíváncsi, hogy milyen ízületi (főleg térd és csípő) betegségek vannak, amik örökletesek? Néhány éve volt egy térdficamom, azóta fáj megterhelésre. (mindkét térdem) Nyilall, tompán fáj, ropog, kattog. Annyit biztosan tudok, hogy a szalagok lazábbak, mint az átlag, ezért nem szakadt el a kicsavarodás közben. 2008-ban. Két alkalommal szívtak le 36 ml vért. (Ácsorgás, hosszabb séta, futás, lépcsőzés, guggolás és térdelés esetén fáj) Voltam vele orvosnál, MRI alapján semmi kórosat nem találtak. A bal térdembe kaptam egy szteroidos injekciót, patella alatti ínszalag gyulladásra. El is múlt a fájdalom pár nap után, de most ismét visszatért. Kimozgatásokra és meniszkusztesztre negatív. A családban van egy férfi, akinek csípőprotézisre volt szüksége, 30 év körül. Tehát a kérdése(i)m még egyszer: -Létezik örökletes ízületi betegség? -Vagy csak a megterhelés okozza?

        Dr. Bogdán Aurél válasza a ízületi panasz témában

        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Örökletes csípőbetegség nincs, csak a hajlamot lehet örökölni. Panaszai hátterében elmondása alapján inkább megterhelés állhat. Az ízületi lazasága miatt inkább porckárosodás valószínűsíthető, melyet kopás, gyulladás egyaránt okozhatott. Azt javaslom, hogy szedjen valamilyen porcerősítőt és nem szteroid gyulladáscsökkentőt. Ezt háziorvos vagy ortopédus is felírhatja. Ha nincs jelentős javulás további kivizsgálásokra is szükség lehet.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus Itt kérdezhet

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2014. október 20., 17:17; Megválaszolva: 2014. október 26., 09:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben: