• Ízületi gyulladás ?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő / Doktorúr ! Ülő munkát végzek. Hosszabb ideje fáj a nyakam és a hátam felső részében az izom. A nyakam ropogni szokott fejfordítás közben. Egy ideje észleltem, hogy a bal térdemben időnként kellemetlen érzés jelentkezik és néha fáj. 3 hete körülbelül a bal talpamnál jelentkezett főleg reggelente első rálépéskor fájdalom és 1 hete reggel a balkéz mutató ujjam csak fájdalommal tudom kinyújtani és mintha meg lenne dagadva. Bal kezes vagyok, nem tudom, ennek van -e jelentősége. Nem erőltettem meg, több hete stabadságon vagyok. Egyébként is megfázásnál vagy torokfájásnál a bal oldalam az érzékenyebb. Kamaszkoromban erős huzat érte a nyakam bal oldalát, amivel egy hétig betegállaományban voltam, mert meg sem bírtam mozdítani, annyira fájt, azóta érzékenyebb ez a terület és a huzatot nehezen viselem. A kérdésem az, hogy ezek a tünetek összefüggenek-e - nyakropogás, hátfájdalom, térd és ujjfájdalom - vagy ezek külön okokból erednek-e ? Nem tudom a tünetek megjelenését semmihez kötni, sem időjáráshoz, sem hideghez. Úgy érzem, hogy inkább a meleg esik jól ilyenkor. Egyébként szorongó típús vagyok, ami az izmaim merev érzésével is jár. Jártam vizitornára és jógára, amitől úgy érzem a hátfájásom enyhűlt, azonban a nyakamnak nem tettek olyan jót. Ezen kívül nem tudom, hogy az ujjamnak és a térdemnek nem ártok-e vele. Tudom, látatlanban nem lehet diagnózist felállítani, de mégis mi okozhatja ezeket a tüneteket és milyen diagnosztikai módszerrel tárható fel a baj ? MIlyen orvoshoz kell forduljak ? Reumatológia ? Ortopédia ? MInnkettő ? Köszönöm megtisztelő válaszát ! Anikó

        Dr. Szamosi Szilvia válasza a ízületi panasz témában

        Kedves Anikó! Valószínűleg a gerincpanaszok, és az egyéáb perifériás ízületio panaszok nem függenek össze egymással, de akár az is előfordulhat bizonyos gyulladásos ízületi betegség esetén. A nyaki és háti fájdalom leggyakrabban tartási rendellenesség következtében, az izmok bekeményedése miatt fáj. Erre valóban nagyon jó a gyógytorna, vagy a joga. A térd és kéz kisízületi fájdalmat, pláne, ha duzzanat is társul hozzá, ki kell vizsgálni reumatológián. Lehetséges, hogy csak porcbántalom, kopás áll a háttérben, melyre porcvédőt, illetve alkalmanként nem szteroid gyulladásgátló gyógyszert lehet bevenni. Ki kell azonban zárni, hogy nincsen-e sokízületi gyulladása. Ezt laborvizsgálat, esetleg röntgen, illetve a látott kép és tünetek alapján lehet megtenni.


        Dr. Szamosi Szilvia
        rheumatológus szakértőnk

        Dr. Szamosi Szilvia
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010. szeptember 01., 10:54; Megválaszolva: 2010. szeptember 05., 10:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés