Ízületi gyulladás?

Tisztelt Doktornő / Doktorúr! Ülő munkát végzek. Hosszabb ideje fáj a nyakam és a hátam felső részében az izom. A nyakam ropogni szokott fejfordítás közben. Egy ideje észleltem, hogy a bal térdemben időnként kellemetlen érzés jelentkezik és néha fáj. 3 hete körülbelül a bal talpamnál jelentkezett főleg reggelente első rálépéskor fájdalom és 1 hete reggel a balkéz mutató ujjam csak fájdalommal tudom kinyújtani és mintha meg lenne dagadva. Bal kezes vagyok, nem tudom, ennek van -e jelentősége. Nem erőltettem meg, több hete stabadságon vagyok. Egyébként is megfázásnál vagy torokfájásnál a bal oldalam az érzékenyebb. Kamaszkoromban erős huzat érte a nyakam bal oldalát, amivel egy hétig betegállaományban voltam, mert meg sem bírtam mozdítani, annyira fájt, azóta érzékenyebb ez a terület és a huzatot nehezen viselem. A kérdésem az, hogy ezek a tünetek összefüggenek-e - nyakropogás, hátfájdalom, térd és ujjfájdalom - vagy ezek külön okokból erednek-e? Nem tudom a tünetek megjelenését semmihez kötni, sem időjáráshoz, sem hideghez. Úgy érzem, hogy inkább a meleg esik jól ilyenkor. Egyébként szorongó típús vagyok, ami az izmaim merev érzésével is jár. Jártam vizitornára és jógára, amitől úgy érzem a hátfájásom enyhűlt, azonban a nyakamnak nem tettek olyan jót. Ezen kívül nem tudom, hogy az ujjamnak és a térdemnek nem ártok-e vele. Tudom, látatlanban nem lehet diagnózist felállítani, de mégis mi okozhatja ezeket a tüneteket és milyen diagnosztikai módszerrel tárható fel a baj? MIlyen orvoshoz kell forduljak? Reumatológia? Ortopédia? MInnkettő? Köszönöm megtisztelő válaszát! Anikó

Dr. Szamosi Szilvia válasza ízületi panasz témában

Kedves Anikó!

Valószínűleg a gerincpanaszok, és az egyéáb perifériás ízületio panaszok nem függenek össze egymással, de akár az is előfordulhat bizonyos gyulladásos ízületi betegség esetén. A nyaki és háti fájdalom leggyakrabban tartási rendellenesség következtében, az izmok bekeményedése miatt fáj. Erre valóban nagyon jó a gyógytorna, vagy a joga. A térd és kéz kisízületi fájdalmat, pláne, ha duzzanat is társul hozzá, ki kell vizsgálni reumatológián. Lehetséges, hogy csak porcbántalom, kopás áll a háttérben, melyre porcvédőt, illetve alkalmanként nem szteroid gyulladásgátló gyógyszert lehet bevenni. Ki kell azonban zárni, hogy nincsen-e sokízületi gyulladása. Ezt laborvizsgálat, esetleg röntgen, illetve a látott kép és tünetek alapján lehet megtenni.

Kérdés: 2010. szeptember 01., 10:54 ;Megválaszolva: 2010. szeptember 05., 10:50
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Ízületi panasz
Jó napot kívánok! Arra lennék kíváncsi, hogy milyen ízületi (főleg térd és csípő) betegségek vannak, amik örökletesek? Néhány éve volt...
Szülés után fáj mind két forgóm
Jo napot doktor ur/no. Marciusban szultem es azota faj az osszes forgo a labamban. Addig soha nem volt ilyen gondom meg terhesseg alatt. A sulyom sem tobb mind...
Térdműtét, rehabilitáció
Kedves Doktor Úr! Férjemet kb.1 hónapja műtötték, /térd ciszta miatt/. Az operációkor "valami történt", megsérült egy idegszál/ beleöltöttek...
Ízületi panaszok (II)
Kedves Doktornő! Hálásan köszönöm a kedvességét és a válaszát! Az alapbetegségem glomerulonephritis chr. A húgysav, ami esetleg ízületi...
Mozgás közben ropogok
Üdvözlöm! Régen eveztem és a bal oldalam enyhén kattogott (boka, csukló) ezért szedtem sport közbe az AmWay-nál kapható rákból kivont...