Izületi kopás vagy immunbetegség

Több izületet (térd, boka, kézfej, csípő) érintő, váltakozva fellépő fájdalmaim voltak. A nyáron a csípőmre UH kezelést kaptam, a derekamra elektromost, az jó.Kopásra gondoltak így condrosulfot szedek.3 hete a bal térdem ödémás lett.Kórház, kivizsgálás főképp a colitis ulcerosa mellékhatás irányába. Minden vizsgálat (röntgenek) jók lettek. Így arra gondolnak, hogy a colitis ulcerosa válthatta ki, de még az elején vagyok, ezért az értékek jók.Biztos lehetek abban, hogy nem több izületet érintő kopás(hisz láthatóan vannak kopásaim az orvosok szerint, még a hátamon is látható)? Ha mégis szövődmény a kezdetén, akkor a biológiai kezelés helyett mi ajánlható, s vajon milyen gyakran tér vissza az erősebb fájdalom, esetleg ödéma? A kezelések, amit most kaptam: kézre víz alatti UH, lábra iontoforézis, bal térdbe 2 steroid inj., majd esti pakolás.Sima röntgenfelvételek alapján egyértelmű, hogy nem kopásaim vannak? "Recsegnek" sokszor az izületeim.Ha viszont mégis az alapbetegségem váltotta ki, akkor jelenleg a thiamin kenőcs mellé mit ajánlana? A panaszaim reggel a felkeléskor, ill.pihenés, ülés után voltak rosszabbak. Most egyenlőre jó. A CRP 7, 9.Várom válaszát.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg Szakértő válasza izületi fájdalom témában

Az Ön vizsgálatai a colitis ulcerosa-val összefüggésben álló immunológiai eredetű gyulladásos sokízületi betegség meglétét illetve hiányát hivatottak kideríteni.

Az ízületi gyulladás mellett szól a térd duzzanata, melyre gyulladáscsökkentő injekciót kapott illetve a CRP korábban megemelkedett szintje.

Amennyiben a vizsgálatok ezt a gyulladásos betegséget igazolják, a gyulladásos és nyugalmi periódusok ismétlődése várható, a periodicitás kiszámíthatatlan.

Ennek legkorszerűbb kezelése a biológiai terápiás szerekkel történik.

Az ízületi kopás nem gyulladásos folyamat, a kor előrehaladtának természetes velejárója, mint a haj őszülése illetve a bőr ráncosodása.

Ez azonban valóban járhat kellemetlen panaszokkal, de ettől megijedni nem kell.

Vannak olyan gyulladásos eltérések, amelyek röntgen alapján megállapíthatóak, de kopásos ízületi eltérések is láthatóak.

Dr. Bordán Éva reumatológus szakorvos

Kérdés: 2012. október 02., 11:44; Megválaszolva: 2012. október 29., 14:42
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
izületi fájdalom
Édesapám dialízis kezeléseken vesz rész. Napi 2 l folyadékot fogyaszt. A kezelések alkalmával több folyadékot vesznek el mint indikolt lenne. Kb 4...
Derékfájás erösödő fájdalommal
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Az elmúlt két és fél évben egyre erősödő, először csak sacroiliacalis majd már csípőízületi fájdalom...
Megváltozott munkaképesség térd...
Üdvözlet! Néhány évvel ezelőtt mindkét térdemen arthroscopiát végeztek és nagy fokú porckopást diagnosztizáltak. A műtétek után a mozgásom...
Csípőízületi fájdalom
Édesanyám nevében írok: Ő 72 éves, eddig nagyon jó fizikai állapotban volt, mozgékony, aktív. Nincs különösebben túlsúlya sem. Mostanában...