Állandósult nyaki fájdalom

31 éves, férfi vagyok. 173 cm és 95 kiló. Alkoholt fogyasztok és dohányzok is. Közel egy éve kezdődött panaszaim: nyaki merevség, regglei rekedtség, száraz köhögés és olykor állba sugárzó fájdalom. Voltam több ízben Fül- Orr- Gégészeti szakrendelésen, ahol az általános vizsgálatok mellet orrüregi endoszkópos vizsgálatot végeztek melyek negatívak voltak. Kezeltek refluxra de nem változott semmi. Voltam pulmonológiai szakrendelésen is (asztmás vagyok 20 éve) , melyen tüdőröntgenek készültek de ezek is negatívak voltak. Endokrinológián hideg göböt találtak a nyaki pajzsmirigyemben mely több mintavétel után is sejtszegény mintát adott. A mintavételezések közötti ultrahang vizsgálatok szerint a göb zsugorodott. Mostanra állandósult, a szegycsont jobb felső részétől a nyakon át a jobb fülbe sugárzó fájdalom mely néha lélegzetvételkor vagy nyeléskor erősödik. Ez testtartástól független és fájdalomcsillapító szedésére is csak mérsékelten csökken. Gombóc érzés van a torokban, továbbá fájdalmat érzek a vállaimba sugározni és a jobb hónaljamnál. Reggeli ébredéskor mély lélegzetvételre szúró érzést érzek mely később elmúlik. Napközben száraz köhögést produkálok. Néha fejfájás és erős fülcsengést tapasztalatok. A következő endokrinológiai vizsgálat márciusra van kiírva. Tudom, hogy nem szeretik az orvosok de utána néztem a nyakat érintő daganatos megbetegedéseknek és szinte minden tünetet észleltem. Tudom, ez nem diagnosztika és nem is szeretnék semmit kijelenteni, csupán aggaszt, hogy a tüneteimre semmilyen okot eddig nem találtak Tudna segíteni, hogy ezzel kihez forduljak, milyen vizsgálatot kérjek következőnek? Előre is köszönöm a választ.

Dr. Baki Márta válasza ízületi fájdalom témában

Tisztelt Levélíró!

Levelében részletezett tünetek nem valószínű, hogy egy okra vezethetők vissza. Abban az esetben, ha a családban több daganatos megbetegedést fedeztek fel a szüleinél, nagyszüleinél vagy kicsit távolabbi rokonainál, akkor az másfajta kivizsgálást igényel, és így azt a házi orvos tudja szervezni. Nagy valószínűséggel a pajzsmirigy elváltozás miatt nyaki ultrahangos vizsgálatot végeznek, akár rendszeresen is. Ez kiterjed-e a nyirokcsomók, erek vizsgálatára is? Abban az esetben, ha a nyakon a felsoroltak alapján nem igazoltak semmit, akkor egy nyaki nuklearis magrezonancia (MR) bővebb információt tud adni. A tüdőnek és a mellkas egyéb szerveinek állapotáról computer tomográfia (CT) pontosabb képet mutat. Tekintettel, hogy Ön pulmonológiai szakrendelésre rendszeresen jár, ott érdemes egyeztetni, hogy indokoltnak tartják-e a Magyarországon több helyen végzett alacsony dózisú CT vizsgálat elvégzését, daganat szűrés miatt. A felsorolt vizsgálatok nagy valószínűséggel a nyaki és mellkasi területen esetleg előforduló kb. 0,5-1 cm-es daganatot ki tudják mutatni vagy annak jelenlétét kizárni.

Mozgásszervi panaszai miatt – vállba sugárzó fájdalom, stb… - esetleg reumatológust érdemes felkeresnie.

A fentieken kívül viszont ajánlom, hogy a dohányzást hagyja abba, ebben szintén segítenek a tüdőgondozók. Némely vélemények alapján a férfiaknak napi 2 dl jó minőségű bor fogyasztását megengedik, de ennél nagyobb mértékűt nem, amit Önnek is figyelmébe ajánlok. Levele alapján talán kicsit több a súlya, ami miatt javasolt rendszeres testmozgás és kalóriában kevesebb, de vitaminokban, zöldségekben bővebb táplálkozás.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2022. január 22., 07:05; Megválaszolva: 2022. január 25., 18:35
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Végbélműtét után kemoterápia...
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Édesapámat 2016.07.25-én műtötték végbéldaganattal. Sajnos végleges stomát kapott. 9napot volt kórházban, majd...
Tüdőgóc méret növekedés
Seroma fél évvel a műtét után
Van okom aggodalomra?
Fájdalomcsillapítás