RA kezelés?

Tisztelt Doktor úr/ nő! Kicsit több mint egy hónapja kissé emelkedett reumafaktor miatt (70) készült további vizsgálatok 275-ös antiCCP-t igazoltak. Más eltérés nem volt vérképemben. Megelőzte ezt egy kb egy hétig tartó, reggelre fokozódó csípőtáji fájdalom, de már túl voltam rajta, ezért nem tulajdonítottam túl nagy jelentőséget neki. És annak sem, amikor a reumatológus orvos azt mondta csak akkor kell ezzel foglalkozni, ha 6 hétig, de inkább 3 hónapig folyamatosan meg lesznek duzzadva az ízületek több helyen is. Azóta azonban felgyorsultak az események: kb. 3 hete mindkét kézfejem fáj egy-egy ujjam, enyhén meg is van duzzadva az ízület és piros a bőr felette. A csípőm, ugyan sokkal tompábban mint az előző alkalommal, de fáj. Különösen torna közben érzem, hogy sokkal merevebb a szokásosnál. Voltak napok, amikor a térdemben, máskor a lábfejemben érzetem intenzív fájdalmat. Utánaolvasva mindenhol azt látom, hogy RA esetén különösen fontos a korai diagnózis és kezelés. A múltkori megkönnyebbülést, hogy gyógyszerek és életmódváltás nélkül folytathatom fizikailag is aktív életemet most aggodalom váltotta fel, hogy nem okoz-e tartós elváltozást, ha hónapokig nem teszünk semmit? Nem lennének-e elkerülhetők esetleg később a szteroidok, ha már most megkezdenénk valamilyen kezelést? Nehezen venném tudomásul, hogy beteg vagyok, de jelenlegi panaszaimat nem lehet figyelmen kívül hagyni, mert már most érzem, hogy gátolnak eddig megszokott tevékenységeimben és nem szeretném, ha ez még inkább így lenne. Kérem, írja meg, mit tanácsol. Köszönettel

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Németh Ágnes válasza rheumatoid arthritis témában

Kedves Kérdező!

A rheumatoid arthritis kezelésében tényleg fontos az időben elkezdett és megfelelő terápia. Amennyiben jellegzetes ízületi panaszai (kéz kisízületi szimmetrikus fájdalom és duzzanat, reggel ízületi merevség) vannak, valamint antitest pozitivitás (RF, anti CCP) van, emellett a laborokban a gyulladásos paraméterek emelkedettek (We, CRP) , úgy a diagnózis felállítható. Az aktivitás megítélésében kétséges esetekben egy kézről készített MR felvétel segítséget adhat. Napjainkban a terápiát illetően már arra törekszünk, hogy szteroidot csak szükség esetén és átmenetileg adjunk. A rendelkezésre álló bázisterápiás és biológiai terápiás szerek segítségével az időben elkezdett kezelés mellett a betegek panaszmentesek lehetnek és megőrizhetik fizikai aktivitásukat.

Azt tanácsolnám, hogy amennyiben a panaszai nem szűnnek, keressen fel reumatológus szakorvost, aki a továbbiakban a szükséges vizsgálatok után el tudja indítani a megfelelő terápiát.

Kérdés: 2012. május 03., 05:36; Megválaszolva: 2012. május 04., 20:53
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Szíveskedjen a röntgen leletet...
Térd alján fájdalom hosszú ideje
Térdízületi gyulladás
Terápia javaslat
Mit lehet tenni? Mit szedjen?