Dr. Németh Ágnes

Dr. Németh Ágnes

Reumatológus
Bemutatkozás:
Legutóbbi válaszai

Purin és hugysavkristály megjelenése és a köszvényes fájdalom

Kedves Kérdező! Köszvényes betegnél a húgysavkristályok (a húgysav a purin lebontás végterméke) különböző provokáló tényezők hatására (diétás kihágás, alkoholfogyasztás, vízhajtók szedése) kicsapódhatnak és lerakódhatnak az ízületekben. A kristályok körül kialakult gyulladásos mechanizmusok útján az ízület begyulladhat. A gyulladás jelei közé tartozik az érintett ízület feletti bőrpír, fájdalom, duzzanat. A bőr melegebb tapintatú és az ízület mozgatása fájdalmat vált ki, vagy akár a mozgásterjedelem be is szűkülhet. Az évekkel megelőzően szedett gyógyszereknek akut köszvényes roham kiváltásában nem valószínű a szerepe.

Spina bifida

Kedves Mária! Ahogy az orvosa is mondta a spina bifida (nyitott gerinc) egy születési rendellenesség, mely így nem áll összefüggésben a 2006-ban diagnosztizált scleroderma nevű betegségével. Azonban amennyiben csak részleges, mint az Ön esetében is, sokszor tünetmentes marad és csak későbbi életkorban, derül rá fény, sebészeti beavatkozást pedig nem igényel. A térdízület panaszokat pedig kopásos eltérések okozzák a röntgen leírás szerint, így valószínű, hogy ez sem függ össze a sclerodermával. Kezelését tekintve, amennyiben alapbetegsége nyugalomban van, úgy megpróbálható fizioterápia, mely szintén enyhítheti a fájdalmakat. Emellett azonban a rendszeres mozgásnak is nagyon nagy jelentősége van. Egy speciális gyógytorna, melyet az ember rendszeresen végez, megelőzi a panaszok kiújulását. Gyógyszeresen pedig porcépítők szedése szintén megpróbálható. Amennyiben fájdalomcsillapítóként a nem szteroid tartalmú gyógyszerek nem elégségesek, úgy tramadol tartalmú készítmény megpróbálható.

Nyaki gerincserv

Kedves Kérdező! A lökéshullám terápiát legelőször az urológiai betegségekben használták vesekő zúzására. A természetgyógyászatban a használata elterjedt a krónikus izomfájdalom, az ínletapadások, gerinc izomeredetű fájdalma és egyéb betegségek kezelésében. A hullámok segítségével gyorsul a keringés, lazulnak az izmok. A gerincsérves betegségek kezelésében az alternatív természetgyógyászati útvonal mellett a rendszeres gyógytornának és a fizioterápiának is nagy jelentősége van. Kezelést tekintve nem mindegy a sérvesedési folyamatnak az elhelyezkedése, és hogy a porckorong kitüremkedés milyen mértékű. A súlyfürdőkezelés, mely során a csigolyák egymástól távolodnak és csökkent a porckorong nyomása, szintén gyakran alkalmazott eljárás. Javasolnám, hogy leleteit, beleértve CT vagy MR felvételt, mely a sérvről készült, mutassa meg egy reumatológusnak, aki a látott kép alapján segít kiválasztani a megfelelő kezelést.

Láb és kéz duzzanat mitől lehet?

Kedves Kérdező! A pontos oknak a megállapításhoz kicsit többet kellene tudnom az előző betegségeinek okairól, illetve, hogy ezen tünetek mellett más panasz van-e. Amennyire a szedett gyógyszerekből és a beírt betegségekből megítélhető, a probléma hátterében állhat a pajzsmirigyprobléma, ugyanis ez hajlamosíthat oedema (vizenyő) képződésére. Amennyiben a duzzanat nem közvetlenül az ízületek felett jelentkezik, és nem csak egy-egy ujjat érint, úgy nem valószínű, hogy reumatológiai ok van a háttérben. Kezelésében enyhe formában és a fiatal életkorára való tekintettel a tornáztatásnak van jelentősége, ugyanis a mozgás segít a visszereknek az egy-egy területen meggyűlt oedema elszállításában. Súlyosabb esetben az endokrinológusával konzultálva megpróbálható vízhajtó szedése.

Coxarthrosis, A gerinc juvenalis osteochondrosisa-Labor

Kedves Kérdező! Reumatológiai szempontból a magas húgysavszint egyelőre gyógyszeres kezelést nem igényel. Diétával megpróbálható a csökkentés. Javasolt a magas purintartalmú ételek (hús, hüvelyes zöldségek) és italok (alkohol) bevitelének csökkentése. Ha emellett néhány hónapon belül sem változik a szintje, akkor esetleg el lehet kezdeni gyógyszert szedni. A GGT, a GOT-tal és a GPT-vel együtt a májenzimek közé tartozik, melynek szinte gyakori nem szteroid gyógyszerszedés mellett (pl. Xilox) megemelkedhet. A magas vvt miatti heamtológiai vizsgálat inkább csak az egyéb betegség kizárása miatt történik. A panaszok hátterében amennyiben túlerőltetés vagy ízületi kopás áll, úgy megpróbálható a fizioterápiás kezelés, mely a fájdalmat is hatékonyan tudja csökkenteni. Emellett a gyógytornának is jótékony hatása van.