Rheumatoid Arthritis és gyermekvállalás

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr, RA-t állapítottak meg nálam. A tüneteim kb. másfél éve kezdődtek, a kislányom születése után fél évvel. Sajnos édesanyám és édesapám is reumás betegségben szenvednek. A reumatológusom Prednisolon kúrát (egy hónapos) majd Methotrexat terápiát javasolt. Eddig semmilyen gyógyszeres kezelésben nem részesültem. 2-3 éven belül szeretnénk gyermeket vállalni, de félek, ez a rengeteg gyógyszer nem fog jót tenni a szervezetemnek. Azt szeretném tudni, jó ötletnek tartja-e ha előbb "gyorsan" szülök egy babát és azután kezdem meg a terápiákat? Olvastam, hogy a tünetek megjelenése után max. 2 éven belül megkezdett szeteroid terápia pozitívan befolyásolhatja a betegség későbbi lefolyását is. Ha szülök, ebből a 2 évből "kicsúszom" sajnos. Esetleg az új terhesség mivel újra "felborítja" a hormonális rendszert, okozhatja-e, hogy esetleg teljesen "eltűnik" a RA-em - vagy ebben ne reménykedjek? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza rheumatoid arthritis témában

Az RA kezelésére terhességben steroid adása az lehetséges elvileg, methotrexát terápia semmiképpen nem. Az utóbbi a sejt szintézisre hat. Ha lehetséges, a reumás betegségben szenvedö nö a terhesség elött beszéljen egy jól képzett szakemberrel. Bár legtöbb esetben a reumás betegséget nem érinti a terhesség.

A reumatoid artritiszes nök gyakran érzik lazábbnak az ízületeiket, kevésbé fájdalmasnak a terhesség alatt. Sajnos a betegség a szülés után ismét visszatér.

A terhesség nem befolyásolja a Bechterew kórt, nem is rontja, nem is javítja, nem hat a születendö gyermekre sem. Bizonyos gyógyszerek, mint az arany, penicillamin, és korticoszteroid hathatnak a magzatra vagy a csecsemöre. Ezeket, ha lehetséges, a terhesség kezdete elött el kell hagyni.

Kérdés: 2012. május 17., 23:21; Megválaszolva: 2012. május 20., 22:45
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Lehetek terhes?
Fogamzásgátó melletti terheség...
Terhességi toxémia
Terhesség jelei
Hyperechogén papillaris izom