• Csonthártya, izületi gyulladás ellen mit lehet tenni?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! 2011. szeptember 28-án rúgtam össze csapattársammal edzésen. Rögtön iszonyatos fájdalmat éreztem 5 perc múlva már lila és dagadt volt a nagylábujjam töve. ( Az a rész fáj ahol a lábfejből kezdődik a nagy lábujjam.) Rögtön mentünk is ügyeletre, törést nem állapítottak meg. 5-10 napot jósoltak a gyógyulásra. Azóta sem javult. 3 orvosnál voltam mint a 3 mást állított. Az 1. orvos csak elhúzódó duzzanatot látott, jegelés jégzselével történő kenegetést ajánlott, pihentetéssel. December végégig nem történt semmi így elmentem a 2. orvoshoz, mert az 1. idézem: " hát ez nagyon érdekes, nem tudom mi lehet" mondta. A 2. orvos ínhüvely gyulladást állapított meg, szintén pihentetés, borogatás, jegelés és Flector kenőcs használat otthon és Rehabilitáció Iontrofézis kezeléssel. 10 alkalom meg volt, sajnos semmi változás. Következő lépés Gentamycines kötés (feb.13) és párakötés (feb.14). Mindkétszer Activon kenőcs használata. Ezután eltűnt a lilaság 2 napra, de utána rögtön visszatért. Következő kontroll 02.21. A Doktor Úr köszvényre gyanakodva ( fogalmam sincs miért) labor vizsgálatot kért, mely enyhe gyulladást mutatott ki, de ezen kívül minden rendben volt. 02.27. Talpbetét készítés, rossz lábboltoztat miatt. Elmentem egy szakemberhez ő pedig azt mondta, hogy felesleges, mert minden rendben van a lábtartásommal és csak kidobott pénz lenne az ablakon. Így felkerestem egy újabb orvost ( 03.12), aki megnézte az eddigi leleteket és 100%ra állította, hogy csonthártya gyulladás. Azóta a talpam közepén és érzek zsibbadó érzést, amit eddig nem volt. Porcerőt, jegelést pihentetés kenetést ajánlott, majd 1 hónap múlva kontrollt. Most itt tartunk. Számomra elképzelhetetlenül fontos, hogy meggyógyuljak, hiszen a focival pénzt is kereshetek, ha rendbe jövök. Ön mit javasol? Mit érdemes tennem még? Valóban lehet csonthártyagyulladás? Köszönettel: Pereszlényi Zoltán

        Dr. Bogdán Aurél válasza a csonthártya témában

        Vizsgálat nélkül, még a kép alapján is nehéz állást foglalni. Leírása alapján elképzelhető a csonthártya gyulladás (kellene még 1-2 vizsgálat a megerősítéséhez). Csak azt nem értem, ha a kollégában felmerült a csonthártyagyulladás lehetősége, nem gondolt esetleges gyulladáscsökkentő gyógyszer adása és a végtag rögzítése? Illetve, ha bakteriális eredetű gyulladásról van szó, akkor antibiotikum adása is szükséges. De a csonthártyagyulladáson kívül porckárosodás is állhat a háttérben. Pontos diagnózishoz akár MR vizsgálat, akár scintigráfiás vizsgálat elvégzése is javasolt. Azt javaslom, ha panaszai nem csökkennek keresse fel egy nagyobb kórház, vagy egyetem ortopédiai szakrendelését!


        Kérdés: 2012. március 20., 12:13; Megválaszolva: 2012. március 22., 17:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő. Alpha D3 1 mikrogramm lágy kapszulát szedek naponta 1-et.Ezt a reumatológus irta fel évekkel ezelőtt. Azt szeretném kérdezni,hogy ez D vitamin szempontjából mennyi NE-nek felel meg? Mert senki nem tudja itt átváltani ,illetve...
        Tisztelt Doktornő! Nyaki fájdalommal és gyakran jelentkező migrénnel fordultam orvoshoz. Elküldtek röntgenre, ahol a következő leletet kaptam. Nyaki borda nem ábrázolódott. A nyaki lordosis íve kissé csökkent, az alsó...
        T. doktornő. Csontritkulásom beindult és a reumatológs doktornő akit nagyon becsülök, mondhatni szeretek, felírta az Optirize tablettát. Biológus vagyok, voltam és gondoltam kicsit utánakotrok és találtam egy írást Szendi Gábor tollából,...
        Kedves Doktornő! Kérem értelmezze az alábbi CT leletet, hogy mit tartalmaz. A lumbalis lordosis íve és a corpusok magassága megtartott. A zárólemezek épek. Az utolsó korong laposabb, benne vacuum phenomen. Ebben a korongszintben bal oldali...
        A lumbalislordosis íve megtartott.Az L.V.csigolya1mm-dorsal felé mozdult. A csigolya testek magassága megtartott.A peremeken caudal felé fokozódó spondylosisra utaló perem megnyúlások láthatok.Jelzett jobbra konvex scoliosis van. A kis ízűletekben...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő Külföldön dolgozom és nagyon szeretek túrázni. Tavasszal két-három hónapig csaknem szobafogság alatt szinte semmit nem sportoltam, és (utólag már tudom) az izmok lefogytak a lábamról. Miután lehetett ismét menni,...