BRCA - mégegyszer /választ privátba kérem

Választ privátba kérem. Tisztelt Dr. Nagykálnai Tamás Főorvos Úr! Köszönöm előző válaszát, a humorral együtt jogos)! Főbb adatok: Genetika: BRGA1 5382insC Műtét (2011. 09.07.)során a mellkas izmok közé ágyazódott daganatot távolították el. Történet: Nagytakarítás után fájt egy ponton a bal mell felett. Uh-és mintavétel (C4) után műtétet javasoltak. Egy hónapon belül műtöttek. Műtétet követően az onkoteam sugárkezelést, és hormonterápiát írt elő. Sugárterápia – 25 – kezdés november 28-tól január 6-ig. Folyamatban lévő kezelés (évekig): Zoladex négyhetente, Tamoxifen 20 mg. naponta 1x1 Kórszövettani lelet Vizsgálat ideje: 2011.09.08. Vizsgált anyag: T0400.0 Mamma feminina Tumor méret: 11 mm, Rezekciós vonal: tumormentes, Ép szegély: 3 mm posterior irányban Szövettani típus: invasiv ductalis carcinoma, grade: II. Intraductalis komponens: nem látható, Emlőbimbó: a preparátum nem tartalmazta, Bőr: nem érintett, Oestrogen receptor: 100 %, Progesteron receptor: 100 % Her2 receptor: +, Proliferáció: 10 %, Nyirokér invázió: a vizsgált síkokban nem mutatkozott, Perineurális invázió: a vizsgált síkokban nem mutatkozott. Vérér invázió: a vizsgált síkokban nem mutatkozott Axillaris nyirokcsomó: 2 db. Nottinghami prognosztikai index (NPI) 3, 22 (jó prognosis) pT: 1c pN: 0 Mammogr..UH (2012.02.02.) mindkét oldalon elszórtan több 4-7mm-es cysta ábrázolódik, Hasi Uh. (2012.05.18.) -máj...bal lebenyben egy 15x10x10mm-es, ill. a zsigeri felszinhez közel egy 4 mm-es, kissé echodús kerekded képlet.... Az uterus jobbra helyezett, corpusa szélesebb az átlagosnál, inhomogén szerk. a cervixnek megfelelően egy 10 mm-es cystosus képlet különül el. Tumor marker: Carcino-embrionális antigén 1, 43ng/ml, CA-15-3 7.2.U/ml (Sajnos a beszkenelt leleteket nem csatolta a rendszer, ezért próbáltam lepötyögni a fontosabb leleteket.) Ezen adatok ismeretében szeretném az Ön véleményét megismerni, hogy a lehető legjobb döntést tudjam meghozni a jövőmre nézve. Előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza mellrák témában

Milyen döntéseket akar a jövőjére nézve hozni?

Megnyugtatom: ebbe a betegségbe nem fog belehalni, ezért évtizedek múlva kénytelen lesz az összes öregkori nyavaját megélni, átélni és elszenvedni. Jó ez nekünk (kérdezem magamtól is)?

A részletesen leírt adatok szerint valóban emlőrákja volt - de azok közül a lehető legkevésbé rosszindulatú (pl nem volt nyirokcsomó-áttét, 100% volt mindkét hormonreceptor, csak egy kereszt volt a HER2-receptor, igen jó volt a Nottingham Prognosztikai Index, stb.) . Viszont a Zoladex-Tamoxifen kezelés mellé tessék szíves lenni a csontokat karbantartó dolgokat eszegetni, például kalciumot (sajtot) és D-vitamint. Karok, vállak, arc, combok napoztatása javasolt (a sugárkezelt területek nem kaphatnak napot! ) .

Jó egészséget!

Kérdés: 2012. június 06., 11:37; Megválaszolva: 2012. június 12., 10:08
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Lyuk nélküli mellbimbó?
Emlő ciszta
Emlőbiopszia2
Emlő UH vizsgálat