Áttét a tüdőbe - mennyi a túlélés esélye?

Tisztelt Doktor Úr/ Doktor Nő! Édesanyámat, aki most 56 éves még 2013-ban diagnosztizálták mellrákkal. Levették az egyik mellét és kapott is kemoterápiát, utána eltűnt a daganat. 2015 végén áttétet diagnosztizáltak a nyaki nyirokcsomójába, ezt is sikeresen kezelték kemóval. 2016 márciusában volt utoljára CT vizsgálaton és mellkas röntgenen ezek semmit nem mutattak ki, ám júniusban újra elment és akkor már találtak gócokat a tüdejében, amit a tegnapi PET CT meg is erősített. Mindkét tüdőben több, 4-11 mm-es átmérőjű csomókról van szó. Hurutosabb köhögése van és nyomást érez a mellkasában valamint kicsit nehezebben veszi a levegőt. Valamint 3 hetente kap Herzeptint (remélem így kell írni) a megelőzés miatt, illetve szed Avemart is ahogy kell, ezért sem értjük hogy alakulhatott ki ráadásul ilyen gyorsan. A kérdésem az, hogy ez valóban tumor és nem lehet esetleg ciszta? Ha tumor, kemoterápiával mennyi a túlélési esélye?: (Az onkológus szerint tumor, de egy másik orvos azt állította két és fél hónap alatt nem alakulhat ki ennyi tumor ezért szerinte ez ciszta. Köszönöm szépen a választ! Tisztelettel: Alexandra

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tóth Judit válasza mellrák, tüdőáttét témában

Kedves Alexandra!

Nem láttam a CT leletet, tehát igy ebben nem tudok állást foglalni, de a tüdőben sajnos nem valószínűek a cysták. A szövettani típust is ismerni kell ahhoz, hogy véleményt tudjak mondani arról, mennyire agresszív viselkedésű egyébként a daganat. Sajnos az a típus, amelyik Herceptint igényel tud alattomosan viselkedni és a kezelés alatt is áttétet képezni.

Szerencsére több kezelési mód létezik még, tehát nem szabad nagyon elkeseredni.

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2016. július 13., 18:45; Megválaszolva: 2016. július 19., 15:54
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Melldaganat
Tisztelt Doktor Úr! A segítségét szeretném kérni 2016.09.02-án egy csomót vettem észrr a bal mellemben UH, MRI, mintavétel és visszajött hogy...
Műtét utáni kórszövettani lelet...
Tisztelt Dr. Tóth Judit klinikai szakorvos Asszony! "Remények és csodák helyett kétségek..műtét után" esetleírásommal kapcsolatban június 23-án...
Áttét / további kezelés?
Tisztelt Nagykálnai Tamás Úr! Köszönöm a gyors válaszát.Én is hasonlóra gondoltam. Még folytatnám. Anyám Herceptint azért kapott, mert a...
Roszindultu mellrák
Mellrákkal mütöttek 4és fél éve leleteim jók. Mehetek e gyógyvízbe fürdeni? Milyen meleg vízübe, melyik volna a legjobb. Pl: Egerszalók...
csontáttét
Nagymamámat (75 éves) 12 évvel ezelőtt melldaganattal operálták, bal mellét eltávolították, majd sugárkezelést kapott. Azóta rendszeresen jár...