• Melldaganat

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! A segítségét szeretném kérni 2016.09.02-án egy csomót vettem észrr a bal mellemben UH, MRI, mintavétel és visszajött hogy rosszindulatú. 2016.10.18-án megműtöttek két oldali mastectomia azonnali implamtátum behelyezéssel. Az eredmény több invasiv góc egy 21 mm legnagyobb átmérőjű carcinoma. Az invasiv komponens ezen belülbtubulusképzés 10% (3 pont), magpolymorphimus közepes (2 pont), 10/10 hpf mitosis (2 pont) egy grade II differenciáltságú carcinoma. Egy különálló 13mm az előző tumorral megegyező és egy szöveti összefüggést nem mutató 3mm. Az össz kiterjedés 70 mm melyek közötti távolság 20 mm. Nyirokérinvázió nincs. PN0 ( sentinel negatív) ER90%, PR 5%, HER2 negatív, topo2alfa 80%, KI67 80% Az első onkoteam szerint nincs szükseg onkológiai ellátásra. A második onkoteam alapján adjuváns kemoterápia Docetaxel Epirubicin formájában javasolt. Kérdéseim 1. Szükség van e a kemoterápiára ha negatív a nyirokcsomó, vérinvázió nincs, nyirokér betörés sincs? 2. A CMF nem e elegendő? Csak egyszer lehet felvenni a Cmfet? 3. Okozhat e problémát at implantátum körül pl bőrelhalás? Várom mihamarabbi válaszát! Köszönettel

        Dr. Tóth Judit válasza a Mellrák témában

        Kedves Kérdező! Nem tudom, nekem célozta e a kérdést, de megpróbálok válaszolni rá. Erre a szövettanra, ebben az életkorban annak ellenére, hogy nincs nyirokcsomó áttét mindenképpen kemoth-t javasolnék. Magas az un. mikrometasztázisok esélye, amiket addig kell elpusztítani, amig a keringésben vannak, és nem tapadnak ki áttétként. A CMF kevés. A világ egyik felén ezt adják, a másik felén a TC kombinációt, mivel az adatokból arra következtetek, hogy felmerül a BRCA pozitivitás lehetősége is.


        Dr. Tóth Judit
        Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus Itt kérdezhet

        Dr. Tóth Judit

        Kérdés: 2016. december 09., 14:37; Megválaszolva: 2016. december 12., 18:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Nő! 3 hónapja vettem észre nagy kiterjedésű mellduzzanatot (más tünet nincs), amivel UH-ra (ahol vettek biopsziát), mammográfiára, majd emlő MRI-re mentem februárban. Nyáron voltam ultrahangon, ami még semmilyen elváltozást...
        Tisztelt Uram / Holgyem! Edesapam az alabbi leletet kapta: “megbeszelesunknek megfeleloen kerjuk fenti betegunk mellkasi csovezeset met. Pleruae haemothorax miatt. Anamezis: bal oldali jelentos mellkasi fluidum kivizsgalasa miatt kerult a beteg...