Melldaganat

Tisztelt Doktor Úr! A segítségét szeretném kérni 2016.09.02-án egy csomót vettem észrr a bal mellemben UH, MRI, mintavétel és visszajött hogy rosszindulatú. 2016.10.18-án megműtöttek két oldali mastectomia azonnali implamtátum behelyezéssel. Az eredmény több invasiv góc egy 21 mm legnagyobb átmérőjű carcinoma. Az invasiv komponens ezen belülbtubulusképzés 10% (3 pont) , magpolymorphimus közepes (2 pont) , 10/10 hpf mitosis (2 pont) egy grade II differenciáltságú carcinoma. Egy különálló 13mm az előző tumorral megegyező és egy szöveti összefüggést nem mutató 3mm. Az össz kiterjedés 70 mm melyek közötti távolság 20 mm. Nyirokérinvázió nincs. PN0 (sentinel negatív) ER90%, PR 5%, HER2 negatív, topo2alfa 80%, KI67 80% Az első onkoteam szerint nincs szükseg onkológiai ellátásra. A második onkoteam alapján adjuváns kemoterápia Docetaxel Epirubicin formájában javasolt. Kérdéseim 1. Szükség van e a kemoterápiára ha negatív a nyirokcsomó, vérinvázió nincs, nyirokér betörés sincs? 2. A CMF nem e elegendő? Csak egyszer lehet felvenni a Cmfet? 3. Okozhat e problémát at implantátum körül pl bőrelhalás? Várom mihamarabbi válaszát! Köszönettel

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tóth Judit válasza Mellrák témában

Kedves Kérdező!

Nem tudom, nekem célozta e a kérdést, de megpróbálok válaszolni rá.

Erre a szövettanra, ebben az életkorban annak ellenére, hogy nincs nyirokcsomó áttét mindenképpen kemoth-t javasolnék. Magas az un. mikrometasztázisok esélye, amiket addig kell elpusztítani, amig a keringésben vannak, és nem tapadnak ki áttétként.

A CMF kevés. A világ egyik felén ezt adják, a másik felén a TC kombinációt, mivel az adatokból arra következtetek, hogy felmerül a BRCA pozitivitás lehetősége is.

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2016. december 09., 14:37; Megválaszolva: 2016. december 12., 18:21
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Áttét a tüdőbe - mennyi a...
Tisztelt Doktor Úr/ Doktor Nő! Édesanyámat, aki most 56 éves még 2013-ban diagnosztizálták mellrákkal. Levették az egyik mellét és kapott is...
Műtét utáni kórszövettani lelet...
Tisztelt Dr. Tóth Judit klinikai szakorvos Asszony! "Remények és csodák helyett kétségek..műtét után" esetleírásommal kapcsolatban június 23-án...
Áttét / további kezelés?
Tisztelt Nagykálnai Tamás Úr! Köszönöm a gyors válaszát.Én is hasonlóra gondoltam. Még folytatnám. Anyám Herceptint azért kapott, mert a...
Roszindultu mellrák
Mellrákkal mütöttek 4és fél éve leleteim jók. Mehetek e gyógyvízbe fürdeni? Milyen meleg vízübe, melyik volna a legjobb. Pl: Egerszalók...
csontáttét
Nagymamámat (75 éves) 12 évvel ezelőtt melldaganattal operálták, bal mellét eltávolították, majd sugárkezelést kapott. Azóta rendszeresen jár...