2 CT vizsgálat után megalapozott félelem?

Tisztelt Doktor Úr! 22 éves lány vagyok, már 2 CT vizsgálaton átestem, 2021-ben érszűkület gyanúval angiográfiás ct-t, majd idén 2022-ben mellkasi ct vizsgálatot alkalmaztak nálam egy baleset miatt. Rettegek attól, hogy a fent említett 2 ct vizsgálat bármiféle következménnyel járhat az egészségemet illetően. Pontosabban, a sugárzás mértékétől félek, attól tartok jelentősen nőtt a daganatos megbetegedés esélye nálam. Édesanyámat melldaganattal diagnosztizálták,amiből hálistennek meggyógyult. Nagyon félek attól, hogy a fent említett vizsgálatok problémát fognak nálam okozni. Ön szerint megalapozott ez a félelem bennem? Nagyon szépen köszönöm a válaszát előre is!

Dr. Laki András válasza CT sugárterhelés témában

Tisztelt Kérdező!

Az orvosi diagnosztikában alkalmazott eljárásoktól kapott sugárterheléssel - egyes igen extrém esetektől eltekintve - nem érhető el olyan sugárdózis, amire kimondhatjuk, hogy bizonyosan vagy nagy valószínűséggel okoz daganatos megbetegedést, vagy más súlyos egészségkárosodást. Minden CT vizsgálatban, azaz minden ionizáló sugárzásban a fizikai és biológiai ismeretek szerint, elvileg benne lehet a károsító hatás, de ez kizárólag statisztikailag értelmezhető, százalékban vagy inkább ezrelékben fejezhető ki. Vagyis pl. 1000 stb. beteg esetén hány lehet az, aki - az egyébként is sajnos, sokféle okból meglévő és nem alacsony daganatrizikón felül - éppen a sugárterhelése miatt lesz daganatos beteg. Egy-egy vizsgálat dózisa sok tényezőtől függ (az adott berendezés beállításai, a vizsgálati technika, a testalkat stb.) vagyis pontos értékeket távolból nem lehet megadni. Annyit azonban meg lehet becsülni, hogy az Ön két vizsgálata együttesen is jóval 1 % alatti többlet kockázatot jelenthet, amit pozitív hozzállásként megfordítva úgy lehet tekinteni, hogy több, mint 99% az esélye, hogy nem lesz a vizsgálatoktól semmilyen késői károsodása, vagyis a kockázata nem reális. Az adott vizsgálatokra bizonyára szükség volt, elmaradásuk esetén is szövődmények, egészségkárosodások alakulhattak volna ki. Erre gondoljon és ne terhelje magát az aggodalommal, hogy milyen problémája lehet később. Mint az mindenkinél javasolható, járjon el majd az ajánlott szűrővizsgálatokra, más teendője ezzel kapcsolatban nincs.

Kérdés: 2022. augusztus 24., 11:14 ;Megválaszolva: 2022. augusztus 25., 18:27
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
CT-k sokasaga
Tisztelt Doktor Ur! Februarban tudoembolia miatt volt ct-m, marciusban majciszta miatt kell mennem, augusztusban kontrol ct a tudoembolia miatt. Nem sok ez?...
Gyakori CT-vizsgálatok káros hatásai
Dr.Laki András radiológustól szeretnék kérdezni: Tisztelt Doktor Úr! A kezelőorvosom több mint 1 éven át, 6 hetente akar CT-re küldeni. Ez...
Merre tovább
Nyaki és lumbalis gerinc MR vizsgálat: Sagittalis síkú T1, T2, STIR, coronalis síkú T2 és axialis síkú T2 súlyozott szekvenciák...
Vertebrobasilaris szindroma
Kedves Dr Ur Tisztelettel kerdeznem, hogy a vertebrobasilaris szindroma kimutatasara melyik kepalkoto Diagnosztika a leg pontosabb. Jelenleg fennallo tunet...
Multiplex vascularis laesiok
Az alábbi lelettel kapcsolatban egy neurológus komoly problémát lát, egy kardiológus szerint meg gyakran előfurdul ebben a korban, nincs nagy...