CT-k sokasaga

Tisztelt Doktor Ur! Februarban tudoembolia miatt volt ct-m, marciusban majciszta miatt kell mennem, augusztusban kontrol ct a tudoembolia miatt. Nem sok ez? A majcisztat mar neztek decemberben kontrasztos hasi ultrahangon ott semmi korosat nem talaltak. 3cm-es. De a gasztroenterologus kert most a biztonsag kedveert ct-t de kozben jott hirtelen a tudoembolia. Most Xareltot szedek fel evig. Kerdesem az, hogy bevallalhato a 3 ct igy fel even belul? A majcisztas ct teljes hasi es medencei uh raadasul. Mindegyik kontrasztanyagos. Felek a sugarterhelestol. Koszonom szepen!

Dr. Laki András válasza CT sugárterhelés témában

Tisztelt Kérdező!

A CT vizsgálatok okozta sugárterhelés kis mértékű kockázatot jelent, és ezek csak statisztikailag becsülhető számok. Az egyes emberre vonatkozóan nem vonható le konkrét következtetés. Ennélfogva, a korábbi vizsgálatok miatt nincs oka aggodalomra. A májra vonatkozóan az előző vizsgálatok leleteit és felvételeit részleteiben nem ismerem, nem tudom, milyen volt az a ciszta, volt-e a leletben bizonytalanság, pontosan miért kéri a gasztroenterológus a CT-t. A sugárterhelés az ember élete folyamán összegződik, és ebben annak gyakorlatilag nincs szerepe, hogy fél éven belül, vagy ritkábban éri a szervezetet a több vizsgálat. Néhány CT vizsgálat a szakmai álláspont szerint nem jár jelentős kockázattal, de én megfontolnám, hogy inkább MR készüljön a májciszta miatt, ami egyáltalán nem jár sugárterheléssel.

Kérdés: 2020. február 23., 05:13; Megválaszolva: 2020. február 24., 21:32
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
2 CT vizsgálat után megalapozott...
Gyakori CT-vizsgálatok káros hatásai
Dr.Laki András radiológustól szeretnék kérdezni: Tisztelt Doktor Úr! A kezelőorvosom több mint 1 éven át, 6 hetente akar CT-re küldeni. Ez...
MRI vizsgálat
Tisztelt Doktor Úr! A 17 éves lányommal kapcsolatos lenne a kérdésem. Fülcsengés jelentkezett nála, ezért a fül-orr-gégész belső fül+...
MRI vizsgálat
Tisztelt Doktor úr! MRCP vizsgálat alapján is készült, megerősítve a leírtakat./Nagy a File/Érdemes-e ERCP-t is elvégezni,mert a jobb bordaív...
CT lelet magyarázat
Tisztelt Doktor úr! Tegnapi napon CT vizsgálat után gyakorlatilag rá 2órára megkaptam az eredményt ami sajnos nem túl kedvező számomra. Viszont...