Gyakori CT-vizsgálatok káros hatásai

Dr.Laki András radiológustól szeretnék kérdezni: Tisztelt Doktor Úr! A kezelőorvosom több mint 1 éven át, 6 hetente akar CT-re küldeni. Ez összesen 10 db CT-vizsgálatot jelentene. Mindegyik alkalommal mellkasi és hasi CT is lenne, és mindegyik CT-nek natív és kontrasztanyagos változata is. (Később pedig, az egy év elteltével, kéthavonta akarnak CT-vizsgálatokat végezni rajtam.) A mellkas-hasi CT-felvételem utolsó képén az 1474,7 mGy*cm DLP-érték olvasható. Úgy számoltam, hogy ez kb. 23 mSv sugárdózist jelent. 10 db ilyen CT után a sugárterhelésem már kb. 230 mSv lesz. (A testsúlyom 55 kg.) Azt olvastam, hogy 100 mSv felett már jelentős a rák kialakulásának kockázata, és hogy a mellkas CT különösen rizikós, mert a tüdő és emlő sugárérzékeny szervek. Egy radiológus doktornő -akihez évek óta járok egyéb uh-vizsgálatokra- azt mondta, hogy már az eddig kapott CT-sugárdózisom is elég soknak számít (2 db mellkas-hasi CT és 1 koponya CT) , ezért nagyon oda kéne figyelni ezek után a további CT-vizsgálatok mennyiségére. Szeretném megkérdezni, hogy: - a 6 hetes gyakorisággal kapott kontrasztanyagok nem okozhatnak-e károkat a szervezetben? (gyomorban, vesében, májban stb.) Ráadásul a szájon át elfogyasztott és a vénásan is beadott kontrasztanyagokat egyidőben kapom, mivel a hasi és a mellkas CT egyszerre történik. - És hogy a sugárérzékeny szerveket nem szükséges-e védeni valamilyen eszközzel a CT-vizsgálatok során? (pl. szemet, pajzsmirigyet, ivarszerveket) - A tüdő és emlő is sugárérzékeny szervek. Szabad ilyen sok mellkas-CT-vel terhelni őket? Nem okozhatnak ezek újabb daganatokat ezekben a szervekben? - És a legfontosabb kérdésem, amire szeretnék választ kapni, hogy legkorábban hány hónap vagy hány év múltán alakulhat ki újabb betegség vagy daganat, ha ilyen sok CT-sugárzás éri a szervezetet, mint ami engem ér? - Olvastam róla, hogy léteznek sugárdózis-csökkentő technikák, pl. a natív felvétel elhagyásával, alacsonyabb csőfeszültséggel stb. Kérdezném, hogy van-e joga a betegnek ezeket kérni az orvostól? (kezelőorvostól vagy radiológustól?)

Dr. Laki András válasza CT sugárterhelés témában

Kedves Kérdező!

A sugárterheléssel kapcsolatban alaposan tájékozódott, aggodalma érthető. Egy vizsgálat esetleges rizikóját azonban mindig a haszon függvényében kell értékelni. Nem szerepel a kérdésében, hogy a kezelőorvos miért kért ilyen gyakori CT vizsgálatokat, ezt megbeszélték-e. Az kiderül, hogy Önnél tüdődaganatot diagnosztizáltak. Tapasztalatom szerint ilyen ütemezésű CT sorozatvizsgálat bizonyos speciális kezelés, kemoterápia során indokolt, hogy a változásokat minél hamarabb észleljék, ami a kezelés menetét befolyásolja. Ennek szempontjából egy már meglévő ismert rosszindulatú elváltozás követése fontosabbnak számíthat, mint egy újabb tumor esetleges kialakulása. A sugárzás miatti daganatkockázat életkor függő, és csak valószínűségi számítások alapján becsülhető, az egyébként fennálló kockázathoz hozzáadódva értékelhető. A fiatalabbaknál magasabb a rizikó. Léteznek a kockázatbecslésre nézve számítások, melyek alapján ennyi CT vizsgálatot tekintve, az Ön esetében néhány de inkább 1-2 százalékkal emelkedhet az általános tumor rizikó, persze ez sem elhanyagolható de semmiképpen nem jelent egyértelmű következményt. Amennyiben a CT-kre egy speciális gyógyszer miatt van szükség, a vizsgálatra vonatkozó protokollok viszonylag megkötöttek. Ezen túl, ami a vizsgálat lefolytatását illeti – hogy milyen sorozatok készülnek- , azt az adott munkahely protokollja és a vizsgáló radiológus határozza meg, ezt a beteg kevéssé tudja befolyásolni; a kezelőorvos esetleg beszélhet a radiológussal. A kontrasztanyagok a jó ábrázolás, a helyes értékelés miatt szükségesek, az intravénás kontrasztanyag adásához írásos beleegyezés szükséges. Jól működő vesék, jó vesefunkciók esetén a vénás kontrasztanyag egy-két nap alatt teljesen kiürül a szervezetből, késői szervi következményekkel emiatt nem kell számolni. A szájon át adott kontrasztanyagnak a viszonylag gyakori hasmenésen kívül csak kivételes esetekben van általános hatása. Ami a sugárérzékeny szervek (leginkább az emlő, pajzsmirigy, szemlencse) CT vizsgálat alatti védelmét illeti, léteznek már speciális takaró eszközök, de nincs információm arra nézve, hogy Magyarországon hol használnak ilyent. A körben forgó röntgencső miatt azonban ezekkel is csak részleges védelem érhető el. A szem védelme inkább koponya CT vizsgálat során jön szóba, a test CT során nem éri direkt sugár a szemlencsét és a szórt sugárzás is kevés. A modern berendezésekben már benne vannak a sugárdózist csökkentő mérési módszerek, ezeket egyre szélesebb körben alkalmazzák. Arra nem lehet egyértelmű választ adni, hogy a fentiekben említett kockázat években kifejezve mennyit jelenthet, mindenesetre sok év távlatáról lehetne beszélni.

Kérdés: 2019. március 28., 17:07; Megválaszolva: 2019. április 04., 21:33
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
2 CT vizsgálat után megalapozott...
CT-k sokasaga
Tisztelt Doktor Ur! Februarban tudoembolia miatt volt ct-m, marciusban majciszta miatt kell mennem, augusztusban kontrol ct a tudoembolia miatt. Nem sok ez?...
MRI vizsgálat
Tisztelt Doktor Úr! A 17 éves lányommal kapcsolatos lenne a kérdésem. Fülcsengés jelentkezett nála, ezért a fül-orr-gégész belső fül+...
MRI vizsgálat
Tisztelt Doktor úr! MRCP vizsgálat alapján is készült, megerősítve a leírtakat./Nagy a File/Érdemes-e ERCP-t is elvégezni,mert a jobb bordaív...
CT lelet magyarázat
Tisztelt Doktor úr! Tegnapi napon CT vizsgálat után gyakorlatilag rá 2órára megkaptam az eredményt ami sajnos nem túl kedvező számomra. Viszont...