Gyakori CT-vizsgálatok káros hatásai

Dr.Laki András radiológustól szeretnék kérdezni: Tisztelt Doktor Úr! A kezelőorvosom több mint 1 éven át, 6 hetente akar CT-re küldeni. Ez összesen 10 db CT-vizsgálatot jelentene. Mindegyik alkalommal mellkasi és hasi CT is lenne, és mindegyik CT-nek natív és kontrasztanyagos változata is. (Később pedig, az egy év elteltével, kéthavonta akarnak CT-vizsgálatokat végezni rajtam.) A mellkas-hasi CT-felvételem utolsó képén az 1474,7 mGy*cm DLP-érték olvasható. Úgy számoltam, hogy ez kb. 23 mSv sugárdózist jelent. 10 db ilyen CT után a sugárterhelésem már kb. 230 mSv lesz. (A testsúlyom 55 kg.) Azt olvastam, hogy 100 mSv felett már jelentős a rák kialakulásának kockázata, és hogy a mellkas CT különösen rizikós, mert a tüdő és emlő sugárérzékeny szervek. Egy radiológus doktornő -akihez évek óta járok egyéb uh-vizsgálatokra- azt mondta, hogy már az eddig kapott CT-sugárdózisom is elég soknak számít (2 db mellkas-hasi CT és 1 koponya CT), ezért nagyon oda kéne figyelni ezek után a további CT-vizsgálatok mennyiségére. Szeretném megkérdezni, hogy: - a 6 hetes gyakorisággal kapott kontrasztanyagok nem okozhatnak-e károkat a szervezetben? (gyomorban, vesében, májban stb.) Ráadásul a szájon át elfogyasztott és a vénásan is beadott kontrasztanyagokat egyidőben kapom, mivel a hasi és a mellkas CT egyszerre történik. - És hogy a sugárérzékeny szerveket nem szükséges-e védeni valamilyen eszközzel a CT-vizsgálatok során? (pl. szemet, pajzsmirigyet, ivarszerveket) - A tüdő és emlő is sugárérzékeny szervek. Szabad ilyen sok mellkas-CT-vel terhelni őket? Nem okozhatnak ezek újabb daganatokat ezekben a szervekben? - És a legfontosabb kérdésem, amire szeretnék választ kapni, hogy legkorábban hány hónap vagy hány év múltán alakulhat ki újabb betegség vagy daganat, ha ilyen sok CT-sugárzás éri a szervezetet, mint ami engem ér? - Olvastam róla, hogy léteznek sugárdózis-csökkentő technikák, pl. a natív felvétel elhagyásával, alacsonyabb csőfeszültséggel stb. Kérdezném, hogy van-e joga a betegnek ezeket kérni az orvostól? (kezelőorvostól vagy radiológustól?)

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza a CT sugárterhelés témában

Kedves Kérdező! A sugárterheléssel kapcsolatban alaposan tájékozódott, aggodalma érthető. Egy vizsgálat esetleges rizikóját azonban mindig a haszon függvényében kell értékelni. Nem szerepel a kérdésében, hogy a kezelőorvos miért kért ilyen gyakori CT vizsgálatokat, ezt megbeszélték-e. Az kiderül, hogy Önnél tüdődaganatot diagnosztizáltak. Tapasztalatom szerint ilyen ütemezésű CT sorozatvizsgálat bizonyos speciális kezelés, kemoterápia során indokolt, hogy a változásokat minél hamarabb észleljék, ami a kezelés menetét befolyásolja. Ennek szempontjából egy már meglévő ismert rosszindulatú elváltozás követése fontosabbnak számíthat, mint egy újabb tumor esetleges kialakulása. A sugárzás miatti daganatkockázat életkor függő, és csak valószínűségi számítások alapján becsülhető, az egyébként fennálló kockázathoz hozzáadódva értékelhető. A fiatalabbaknál magasabb a rizikó. Léteznek a kockázatbecslésre nézve számítások, melyek alapján ennyi CT vizsgálatot tekintve, az Ön esetében néhány de inkább 1-2 százalékkal emelkedhet az általános tumor rizikó, persze ez sem elhanyagolható de semmiképpen nem jelent egyértelmű következményt. Amennyiben a CT-kre egy speciális gyógyszer miatt van szükség, a vizsgálatra vonatkozó protokollok viszonylag megkötöttek. Ezen túl, ami a vizsgálat lefolytatását illeti – hogy milyen sorozatok készülnek- , azt az adott munkahely protokollja és a vizsgáló radiológus határozza meg, ezt a beteg kevéssé tudja befolyásolni; a kezelőorvos esetleg beszélhet a radiológussal. A kontrasztanyagok a jó ábrázolás, a helyes értékelés miatt szükségesek, az intravénás kontrasztanyag adásához írásos beleegyezés szükséges. Jól működő vesék, jó vesefunkciók esetén a vénás kontrasztanyag egy-két nap alatt teljesen kiürül a szervezetből, késői szervi következményekkel emiatt nem kell számolni. A szájon át adott kontrasztanyagnak a viszonylag gyakori hasmenésen kívül csak kivételes esetekben van általános hatása. Ami a sugárérzékeny szervek (leginkább az emlő, pajzsmirigy, szemlencse) CT vizsgálat alatti védelmét illeti, léteznek már speciális takaró eszközök, de nincs információm arra nézve, hogy Magyarországon hol használnak ilyent. A körben forgó röntgencső miatt azonban ezekkel is csak részleges védelem érhető el. A szem védelme inkább koponya CT vizsgálat során jön szóba, a test CT során nem éri direkt sugár a szemlencsét és a szórt sugárzás is kevés. A modern berendezésekben már benne vannak a sugárdózist csökkentő mérési módszerek, ezeket egyre szélesebb körben alkalmazzák. Arra nem lehet egyértelmű választ adni, hogy a fentiekben említett kockázat években kifejezve mennyit jelenthet, mindenesetre sok év távlatáról lehetne beszélni.

Kérdés: 2019. március 28., 17:07; Megválaszolva: 2019. április 04., 21:33
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
CT lelet
Tisztelt doktornő! Ma voltam CT vizsgálaton. Az eredménnyel kapcsolatban szeretnék kérdezni, sajnos nem igazán értem, hogy mit írnak le. Diagnózisok:...
Mellkas röntgen eredmény
Tisztelt Cim! Hát fájásom miatt ellmentem mellkas röngtenre. A leletem az alábbiak kerültek rögzítésre: hullámos kontúrú rekesz, légtartó...
Emlő ulrahang
Tisztelt Dr. Laki András ! A napokban voltam életemben elŐször egy ulrahangos mell vizsgálaton. A férjem egyik régi női ismerőse végezte, aki...
Megnagyobodott máj és gócok !
Tisztelt Doktor Úr ! Uh vizsgálatom eredményét sajnos ne tudom értelmezni és el sem magyarázták a vizsgálaton ! Annyit mondtak aggodalomra semmi ok !...
Csontfájdalom
Tisztelt Doktor úr/nő! 29 éves férfi vagyok. Problémáimmal legutóbb immunológián jártam de onnan tovább küldtek. 2 éve fennálló csont és...