Mi lehet a probléma?

Kedves Webbeteg! 2013.ban műtötték a gerincemet kiszakadt porckorongsérv miatt. A műtét jól sikerült, semmi féle fájdalmam nem volt. A beavatkozás utáni rehabilitációt becsülettel végigcsináltam. A napokban egyik pillantról a másikra borzasztó fájdalmat éreztem, a "szokásos" régi tünetekkel. Nem bírtam kiegyenesedni, jobb lábamba sugárzott a fájdalom. Reumatológus szakorvos injekciót adott a hátamba, és elküldött MR vizsgálatra. Az MR eredményen a következő olvasható: "Kiegyenesedett lumbalis lordosis Csigolyák magassága szerkezete és a rések tágassága rendes. A praesacralis résben elsősorban jobb oldali ideg gyököt körülvevő hegszövet ábrázolódik. Ugyanitt körkörös 3 mm es protrusio is megfigyelhető, mely szintén a jobb oldali ideg gyököt éri el. Máshol kóros kiboltosulás nem látszik. Vélemény: Bár a vizsgálat nativan készült a praesacralis résben látható képlet inkább hegszövetnek imponáló, mely a jobb oldali ideg gyököt öleli körül." Arra szeretnék választ kapni, hogy ez az MR eredmény mit jelent? Fájdalmaim azóta folyamatosak. Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm! Üdv: H.Balázs

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza gerinc MR témában

Tisztelt Kérdező!

Az MR leletben a legalsó ágyéki csigolya alatti porckorong magasságában

írnak le egyrészt hegesedésre utaló jeleket, másrészt a porckorong mérsékelt

fokú előboltosulását (protrusioját) . Ez utóbbit még nem látták kialakult

sérvnek, de a jobb oldali ideggyököt eléri, a hegszövet pedig körülveszi az

ideggyököt. Feltételezhető, hogy ha ez az előboltosulás új, akkor ez a

hegesedéssel összeadódva okozhatja a friss panaszát. Nem írta ugyan, de

valószínű, hogy ebben a magasságban történt a műtét is. A véleményben

megjegyezték, hogy a vizsgálat natívan készült, azaz nem adtak intravénásan

kontrasztanyagot; ennek okát nem írták. A különbség jelentősége az, hogy

vannak esetek, amikor a hegszövet és a kiboltosuló porckorong kontrasztanyag

adásával jobban elkülöníthető, de úgy tűnik, a vizsgálat ettől még

értékelhető volt. A leletet a reumatológusával is beszélje meg, milyen

kezelési lehetőségek jönnek szóba.

Kérdés: 2015. október 04., 22:39; Megválaszolva: 2015. október 11., 22:18
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Szeretném kérni Öntől az mri...
Gerinc MRI
Melyik vizsgálat
Tisztelt doktor úr! Hónapokkal ezelött leestem egy magas helyröl igy beütöttem az egész hátamat és nyakamat. Pár hétig fájt mindkét testrészem...
háti gerinc MR lelet - hogyan tovább?
Tisztelt Doktor Úr! Ezt a leletet kaptuk feleségem natív hátgerinc felvételére. a 2 héttel korábban csináltatott mellkas és gerinc RTG teljesen...
Mr lelet értelmezése
Tisztelt Doktor Úr! Megszeretném köszöni az előző kérdésemre adott válaszát. Egy újabb kérdésem lenne amiben a segítségét szeretném kérni...