• Vérszegénység

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő! Anémiát állapítottak meg nálam. Most fog majd kezdődni a kivizsgálás hogy mi is okozza. Tudom hogy az anémia nem betegség hanem tünet ezért kell megtalálni az alapbetegséget ami az anémiát okozza. A kérdésem az lenne, hogy ha valamilyen bél gyulladás vagy gyomor betegség okozná akkor más tüneteim is lennének? Nekem jelenleg semmilyen más tünetem nincs mint hogy a vasam és a vörösvérsejt számom nagyon alacsony. Valamint ha valamilyen gyulladás okozná akkor fehérvérsejt szám is magasabb lenne. Vagy nem jól gondolom? Valamint még azt szeretném tudni hogy ha megtalálják az okot akkor mennyi idő alatt tud helyre állni a normális érték? A választ előre is köszönöm.

        Dr. Váróczy László PhD válasza a Vérszegénység témában

        Tisztelt Érdeklődő! A vashiányos vérszegénység kétféle módon alakulhat ki: 1. túl kevés vas jut be a szervezetbe, 2. a szervezet túl sok vasat veszít. Az előbbi hátterében elsősorban táplálkozási hiány vagy valamilyen felszívódási zavar (gyomor- vagy bélbetegség) állhat, az utóbbinak oka valamilyen krónikus vérzés - ez nőknél leggyakrabban a menstruációs vérvesztés, de lehet a háttérben gyomorfekély, gyulladásos bélbetegség stb. A felsorolt kórképek egy része (pl. felszívódási zavar) lehet teljesen tünetmentes, de például a gyulladásos kórképeknek valóban vannak kísérő tünetei (pl. fájdalom, láz, emelkedett fehérvérsejtszám). A normális vérkép helyreállása attól függ, hogy mi áll a háttérben, milyen a gyógyhajlama az adott betegségnek.


        Dr. Váróczy László PhD
        belgyógyász-hematológus

        Dr. Váróczy László PhD
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. július 23., 13:15; Megválaszolva: 2011. július 25., 19:08

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés