Dr. Váróczy László PhD

Dr. Váróczy László PhD

belgyógyász-hematológus
Bemutatkozás:
Legutóbbi válaszai

Meddig kell véralvadás gátlón élnem?

Tisztelt Érdeklődő! Célszerű volna megismételni az APC rezisztencia vizsgálatot. Ha negatív, 6 hónap elteltével abbahagyható a vérlavadásgátló kezelés. Ha a vizsgálat eredménye egyértelműen pozitív, akkor folytatni kell.

Góckutatás

Tisztelt Érdeklődő! 1. Mai tudásunk szerint fogászati góc nem játszik szerepet a Hodgkin-lymphoma kialakulásában vagy kiújulásában. 2. A lymphomákat 10 év tünetmentesség után lehet gyógyultnak nyilvánítani. 3. A méltányossági alapon történő fogászati kezeléshet a háziorvosától vagy az Önkormányzat szociális osztályától próbálhat segítséget kérni.

Gyógyszerrel kapcsolatos

Tisztelt Érdeklődő! A Purinethol Magyarországon nem törzskönyvezett gyógyszer, beszerzése csak egyedi import révén lehetséges, aminek megszervezése elsősorban a kezelőorvos, és nem a beteg feladata. A chronicus myelomonocytás leukaemia kezelésében más gyógyszerek is szóba jönnek (pl. hydroxyurea - Litalir, decitabin - Vidaza) , amennyiben a Purinethol semmiképp nem szerezhető be és a betegsége progressziót mutat.

Trombózishajlam

Tisztelt Érdeklődő! Ha Önnek soha nem volt trombózisa, nem indokolt az enyhe protein S defektus kezelése, legfeljebb a terhesség 2-3. trimeszterében jöhet szóba véralvadásgátló injekció adása, amikor a lábak vizesedése miatt a trombózishajlam nagyobb.

litaril mellékhatási fokozodnak mit tegyek

Tisztelt Érdeklődő! Mivel Ön az életkora (50 év) alapján fiatalnak számít és a vérlemezkeszáma sem érte el soha a kritikus 1 milliós értéket, véleményem szerint nem feltétlenül indokolt a Litalir szedése, az Aspirin önmagában is elegendő lehet. Ugyanakkor azt is meg kell jegyeznem: ha már 2 éve szedi a Litalirt, nem tartom valószínűnek, hogy az említett tünetek e gyógyszer mellékhatásai. Essentialis thrombocytosis esetén sem a csontvelő-vizsgálat, sem a csontvelő-átültetés nem indokolt, ugyanis a betegség a vér vizsgálatával is diagnosztizálható, a transzplantáció pedig egy igen agresszív, sok mellékhatással járó beavatkozás, mely az Ön esetében több hátránnyal, mint előnnyel járna.