Erős menstruációs vérzés

Tisztelt Doktornő! A labor eredményeim enyhe vérszegénységet mutatnak és bár most voltam nőgyógyászati kivizsgáláson, ahol mindent rendben találtak (ilyesmiről nem esett szó) a háziorvosom nőgyógyász felkeresését javasolta ezügyben. (Egyéb emésztőrendszeri problémák miatt egy nemsokára esedékes hasi ultrahangra várok.) Azonnal a menstruációmra kérdezett rá, ami a szülés óta nagyon bő, gyengeség és fáradékonyság kíséri a nagy vérvesztést.Javasol esetleg vas vagy B12 szedést vagy egészen más irányba kellene tapogatóznunk? Köszönettel,

Dr. Farkas Ágnes válasza vérszegénység témában

Kedves Hölgyem!

A menses a szülés után megváltozhat, sokszor nem ugyanolyan, mint előtte. Ha Önnek vérszegénysége van, akkor azt mindenképpen szükséges megállapítani, hogy szervi eltérése van-e, ami ezt okozza. Ilyen lehet myoma, vagy pl. méhnyálkahártya polyp. Ezt közvetlenül a menses után elvégzett ultrahangos vizsgálat tudja kimutatni. Ha a nőgyógyászati vizsgálat során ez a panasz nem került szóba, és nem a menses után volt, akkor pl. a polyp nem biztos, hogy kiderül.

Amennyiben vashiányos vérszegénysége van, vasat kell szednie, a háziorvos írhat fel receptre megfelelő dózisú készítményt. Valószínű, hogy ismét el kell mennie nőgyógyászhoz is. Ha nem lenne vérszegény, a panaszai miatt egyébként is javasolnék valamilyen formában kezelést a vérzészavar miatt.

Üdv. : Dr. Farkas Ágnes

Kérdés: 2022. augusztus 19., 10:52 ;Megválaszolva: 2022. augusztus 20., 10:41
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Elhúzódó, erős menzesz és...
Tisztelt Doktor Úr! Egy rossz laboreredmény után (Haemoglobin: 5, 9;Haematokrit: 0, 29;MCV: 78, 0) a háziorvosom nőgyógyászatra irányított, ahol...
Vashiány
A hüvelyi spirál felrakása óta erősebb a menstruációm és hosszabb ideig tart.Oka lehet ez a nemrég fellépett általános fáradtságomnak és...
Vérszegénység málnalevél tea
Tisztelt Doktornő /Úr! 37 hetes kismama vagyok, szeretném inni a málnalevél teát, de szedem a Neo-ferro-folgammát vérszegénységem miatt, nem tudom...
Lyme kór és terhesség
Tisztelt Doktornő / Doktor Úr! Két évvel ezelőtt Lyme kór fertőzésen estem át. Panaszom nem volt sem akkor, sem azóta, sem jelenleg. A diagnózist...
Premenstruációs szindróma