ITP

Üdvözlöm! 15 éves vagyok és már 5 éve van meg ITP betegségem. Már nagyon régóta szedek folyamatosan szteroidot. És mostanság került szó a lékivételre. És azt szeretném megkérdezni hogy mivel jár ez? És olyat is hallottam hogy előtte oltásokat kell megkapni? Meg az lenne a kérdésem hogy mi a veszélye ennek és hogy utána meddig és milyen gyógyszereket kell szedni?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Váróczy László PhD válasza ITP témában

Tisztelt Érdeklődő!

A lép tervezett eltávolítása előtt valóban védőoltásokat kell kapnia - elsősorban a fertőző agyhártyagyulladás kórokozói ellen. A lép ugyanis fontos szerve az immunvédekezésnek, s ha eltávolítják, egy életre szóló immunhiány alakul ki, s a szervezet elsősorban a tokkal rendelkező baktériumok ellen nem tud kielégítően védekezni. Ellenben az is igaz, hogy a kezelésre rosszul reagáló ITP-s betegek közel kétharmada meggyógyul, ha kiveszik a lépét. Elvileg ilyenkor gyógyszert sem kell a műtét után szedni - kivéve, ha nem abba a peches egyharmad közé tartozik, akiknél ez sem használ. Maga a műtét egyébként rutin eljárás, a jól felkészült sebészeti osztályokon ma már laparoszkóppal végzik, mely kis megterhelést és gyors sebgyógyulást biztosít.

Kérdés: 2011. április 27., 20:58; Megválaszolva: 2011. április 30., 16:10
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
ITP-vérkép
Tisztelt Doktornő! Én egy 36 éves nő vagyok, aki 17 éves kora óta thrombocytopeniás (ITP) . Ennek száma igen változatos, leginkább 80 és 120 G/L...
ITP-vérképelemzés
Tisztelt Doktornő! Én egy 35 éves nő vagyok, aki 17 éves kora thrombocytopeniás (ITP) . Ennek száma igen változatos, leginkább 80 és 120 G/L...
Trombocytopenia-vérkép
Tisztelt Doktornő! Én egy 34 éves nő vagyok, aki 17 éves kora thrombocytopeniás. Ennek száma igen változatos, leginkább 80 és 120 G/L között...
ITP, Trombocitopénia
Kedves Doktornő! 9 éve vagyok ITP beteg. Egy betegség, vírusfertőzés hatására aktivizálódott nálam ez a betegség. Teljesen leesett a tromobocita...
ITP és Medrol
Itp-s betegséget állapitottak meg nalam 3 honapja 27e volt az érték.medrolt kaptam ami nagyon gyorsan felvitte a trombocytaszamot de ahogy elhagytam...