• ITP

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm! 15 éves vagyok és már 5 éve van meg ITP betegségem. Már nagyon régóta szedek folyamatosan szteroidot. És mostanság került szó a lékivételre. És azt szeretném megkérdezni hogy mivel jár ez? És olyat is hallottam hogy előtte oltásokat kell megkapni?? Meg az lenne a kérdésem hogy mi a veszélye ennek és hogy utána meddig és milyen gyógyszereket kell szedni??

        Dr. Váróczy László PhD válasza a ITP témában

        Tisztelt Érdeklődő! A lép tervezett eltávolítása előtt valóban védőoltásokat kell kapnia - elsősorban a fertőző agyhártyagyulladás kórokozói ellen. A lép ugyanis fontos szerve az immunvédekezésnek, s ha eltávolítják, egy életre szóló immunhiány alakul ki, s a szervezet elsősorban a tokkal rendelkező baktériumok ellen nem tud kielégítően védekezni. Ellenben az is igaz, hogy a kezelésre rosszul reagáló ITP-s betegek közel kétharmada meggyógyul, ha kiveszik a lépét. Elvileg ilyenkor gyógyszert sem kell a műtét után szedni - kivéve, ha nem abba a peches egyharmad közé tartozik, akiknél ez sem használ. Maga a műtét egyébként rutin eljárás, a jól felkészült sebészeti osztályokon ma már laparoszkóppal végzik, mely kis megterhelést és gyors sebgyógyulást biztosít.


        Dr. Váróczy László PhD
        belgyógyász-hematológus

        Dr. Váróczy László PhD
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. április 27., 20:58; Megválaszolva: 2011. április 30., 16:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés