• ITP - kezelési lehetőségek

    Szerző: WEBBeteg - Antalffy Katalin

    Gyermekekben az esetek többségében hat hónapon belül gyógyulás következik be, függetlenül attól, hogy volt-e kezelve a gyermek vagy sem. Az ITP a felnőttek többségében krónikussá válik, a tartós tünetmentesség az esetek 20-40 százalékban figyelhető meg.

     A téma cikkei
    2/1 ITP: tünetek, diagnózis
    2/2 ITP: kezelés, lefolyás

    Szteroid/intravénás immunoglobulin

    20000/µl alatti vérlemezkeszám esetén, kell minden körülmények között kezelni a beteget. Újabb ajánlásokban megtalálható a 10000/ µl alatti szám is. 20 és 50000 vérlemezke/µl között egyénileg mérlegelendő a kezelés szükségessége. 50 ezer feletti vérlemezkeszám esetén nincs szükség kezelésre. Kórházi megfigyelés mindig szükséges belső vérzéssel, kifejezett nyálkahártyavérzéssel járó esetekben.

    A kezelés ezekben az esetekben intravénásan adott szteroiddal kezdődik, illetve intravénásan adott immunglobulinnal vagy a kettő kombinációjával. Súlyos esetekben vérlemezke-transzfúzió is indokolt lehet a vérlemezkeszám gyors emelésére. Hosszú távon ez azonban nem jelent megoldást, hiszen az antitestek az újonnan bekerült vérlemezkéket is megtámadják.

    Hirdetés

    Miután a vérlemezkeszám stabilizálódott, vagy eleve nem volt olyan súlyos a helyezet, szájon át szedhető szteroid adandó. A legtöbb esetben egy héten belül gyógyulás figyelhető meg. Néhány hétnyi szteroid terápiát követően, fokozatosan csökkenteni kell az adagot. Sajnos az esetek 60-90 százalékában, ha a szteroid terápia egy bizonyos szint alá süllyed, a tünetek visszatérnek.

    Intravénás immunglobulin adása ugyan időnként hatásos, de nagyon költséges eljárás, és mindig csak átmeneti javulást eredményez, általában kevesebb, mint egy hónap.

    Leginkább azokban az esetekben javasolt, amikor nagyon alacsony a vérlemezkeszám, más terápiára nincs javulás, és lépeltávolítás előtt áll a beteg. Az immunglobulin emeli a műtét előtti vérlemezkeszámot, ezáltal téve kevésbé veszélyessé a műtétet.

     Várható lefolyás
    Gyermekekben az esetek több mint 70 százalékban hat hónapon belül gyógyulás következik be, függetlenül attól, hogy volt-e kezelve a gyermek vagy sem. Az ITP a felnőttek többségében krónikussá válik, a tartós tünetmentesség az esetek 20-40%-ban figyelhető meg.

    Egyéb kezelési lehetőségek

    Lépeltávolítás. A szteroidra és az intravénás immunglobulin kezelésére nem javuló esetekben jön szóba, a  lép eltávolítása, mely a műtöttek  60 százalékban javít a betegek  állapotán, hiszen az antitesttel fedett vérlemezkék, a lépben kerülnek eltávolításra. Kevésbé hatásos idősebb embereknél.

    Anti-D. Egy másik lehetőség az Anti-D antitest adása, de ez csak Rh+ vércsoportú betegeknél jön szóba. Ez az Anti-D ugyanaz, amit Rh- várandós anyáknak adnak.

    Vérlemezkekészítmény. Vérlemezke adása általában nem javasolt, mert nem emeli jelentősen a vérlemezke számot. Ennek oka, hogy a háttérben álló immunmechanizmusok révén, az antitestek ugyanúgy elpusztítják az adott vérlemezkéket, mint a beteg saját vérlemezkéit. Ez alól kivétel a súlyosan vérző beteg esete.

    Kipróbálás alatt álló szerek. Dapsone, eltrombopag: bár a pontos hatásmechanizmus nem ismert, de jó eredményeket értek el a vérlemezkeszám emelésében, ezen szerek alkalmazásával.

    H. pylori kiirtása. Japán és olasz kutatók találtak egy lehetséges összefüggést egy, a gyomorban található baktérium antibiotikummal való eltávolítása, és a vérlemezkeszám ezzel egyidejű emelkedése között. A pontos összefüggés még itt sem ismert.

    2/1 Idiopathias thromb. purpura - tünetek |  2/2 | Következő oldal

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Antalffy Katalin

    Módosítva: 2018.07.29 16:07, Megjelenés: 2011.11.22 20:11
   • Cikkajánló

    Felfázás

    Felfázás

    Szponzorált tartalom

    A fertőzés kezdetén sikerrel alkalmazható hagyományos növényi gyógyszer. (x)

    Töltsd ki tesztünket!

    Töltsd ki tesztünket!

    Szponzorált tartalom

    Mennyire érzed a menstruációd közeledtét? Te melyik típusba tartozol?

    A nyirokérgyulladás okai, tünetei és kezelése

    A nyirokérgyulladás (lymphangitis, limphangitis) a nyirokerek gyulladása, mely elsősorban fertőzéses eredetű, jellemzően baktérium okozta fertőzés következtében alakul ki. A nyirokerek a nyirokrendszer részét képezik, szervek melletti nyirokcsomókból vagy nyirokszövetből, illetve bizonyos szervekből közvetlen vezetik el a nyirokfolyadékot a vérerek felé. Egyrészt az esetleges kórokozók, daganatsejtek áramlanak bennük, de elsősorban a nyiroksejtek (pl. limfocita fehérvérsejtek) áramlását biztosítják, melyeknek kiemelkedő szerepük van az immunvédekezésben.

    A hideg agglutinin betegség

    A hideg agglutinin betegség az autoimmun hemolitikus anémiákhoz tartozó kórkép. Egy szerzett betegség, melynek az a háttere, hogy valamilyen kiváltó tényező hatására a vérben keringő vörösvértestek felszínén lévő I-antigén ellen antitestek alakulnak ki.

    Zúzódási nyomok a bőrön - Az ITP kialakulása és tünetei

    Az idiopathias thrombocytopenias purpura (ITP) ismeretlen eredetű, alacsony vérlemezkeszámmal járó vérzéses bőrtünet. Agyhártyát érintő vérzések, koponyán belüli vérzések nagyon súlyos szövődményei ennek a betegségnek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.