Thrombocyta érték

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Szeretném a segítségét kérni. Az idei vérképemen 3 csillag jelent meg. Az alkalikus foszfatáz, melynek értéke: 97; a kálium 5, 6-os értékkel és a thrombocyta 510-es értékkel. Az első kettő nagyon a határon van. Engem a harmadik érdekelne, hogy ez mennyire lehet "aggasztó"? A kb 2 évvel ezelőtti vérképemen is csak a trombocyta volt magasabb, de akkor olyan 420-as érték körüli volt (akkor még nem szedtem fogamzás gátlót) . Ez a mostani nem tudom hogy mennyire számít magasnak!? És mit lehet tenni ellene, hogy az értékek között maradjak? Az tény és ezt a laborban is mondták, hogy elég keveset iszok, és erre oda kellene figyelni, a másik pedig hogy a lábaim már 16-17 éves korom óta "eresek", főleg egy egész napos álldogálás után. Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tomonkó Magdolna válasza trombocita témában

Kedves Kérdező!

Az emelkedett trombocita szám miatt mindenképpen hematológiai vizsgálat szükséges. Háziorvosától az Országos Vérellátóba vagy a területileg illetékes hematológia szakrendelésre, ill. ambulanciára kérjen beutalót.

Elsősorban azt kell tisztázni, van-e valamilyen vérképzőszervi betegsége. Ez a trombocitaszám jelentős emelkedés, nem függ össze sem folyadékhiánnyal (akkor minden sejt száma emelkedne, és nem lenne állandó vagy romló az eltérés) , sem a fogamzásgátlóval. Ha viszont kimutatható a vérképzőszervi betegség, meg kell kezdeni a kezelést.

Ha csak a trombociták száma emelkedett, ez az állapot jól kezelhető, de odafigyelést és rendszeres kontrollt tesz szükségessé.

Üdv: dr Tomonkó Magdolna

Kérdés: 2012. június 06., 18:26; Megválaszolva: 2012. június 10., 21:50
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Ferritin magas
Szájfeltöltés Marfarin mellett
Vérkép kiértékelése
Pajzsmirigy + SM betegség
Magas vas szint