Thrombocyta érték

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Szeretném a segítségét kérni. Az idei vérképemen 3 csillag jelent meg. Az alkalikus foszfatáz, melynek értéke: 97; a kálium 5, 6-os értékkel és a thrombocyta 510-es értékkel. Az első kettő nagyon a határon van. Engem a harmadik érdekelne, hogy ez, mennyire lehet "aggasztó"? A kb 2 évvel ezelőtti vérképemen is csak a trombocyta volt magasabb, de akkor olyan 420-as érték körüli volt (akkor még nem szedtem fogamzás gátlót). Ez a mostani nem tudom, hogy mennyire számít magasnak? És mit lehet tenni ellene, hogy az értékek között maradjak? Az tény és ezt a laborban is mondták, hogy elég keveset iszok, és erre oda kellene figyelni, a másik pedig, hogy a lábaim már 16-17 éves korom óta "eresek", főleg egy egész napos álldogálás után. Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Tomonkó Magdolna válasza trombocita témában

Kedves Kérdező! Az emelkedett trombocita szám miatt mindenképpen hematológiai vizsgálat szükséges. Háziorvosától az Országos Vérellátóba vagy a területileg illetékes hematológia szakrendelésre, ill. ambulanciára kérjen beutalót. Elsősorban azt kell tisztázni, van-e valamilyen vérképzőszervi betegsége. Ez a trombocitaszám jelentős emelkedés, nem függ össze sem folyadékhiánnyal (akkor minden sejt száma emelkedne, és nem lenne állandó vagy romló az eltérés), sem a fogamzásgátlóval. Ha viszont kimutatható a vérképzőszervi betegség, meg kell kezdeni a kezelést. Ha csak a trombociták száma emelkedett, ez az állapot jól kezelhető, de odafigyelést és rendszeres kontrollt tesz szükségessé. Üdv: dr Tomonkó Magdolna

Megválaszolva: 2012. június 10.

Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések

Magas trombocita szám kockázatos?
Kedves Doktor Úr/Doktornő! Vérképemmel kapcsolatban szeretném a segítségét kérni. 37. hetet betöltött kismamaként rutin vérkép során a tromobocita szám 145...
Magas trombocita szám hat hónapos...
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Párom hatodik hónapos terhes. Egy vérvizsgálat alkalmával, derült ki, hogy magas a trombocita szám a vérében. A hematológus a...
800-as trombocytaszám
Tisztelt WEBORVOS! 80 éves édesanyám vérképe már néhány éve ilyen emelkedett trombocytaszámot mutat. Idén a kardiológus hematológushoz küldte, aki azonnal...
Trombocita
Kedves Doktornő! egy oldalukon az van, ha a thr szám magas, fokozott a vérrögösödés hajlam. Az angol wikipédia a platelet szóra egy tanulmányban közli, az...
2 éves gyermek itp
Nyirokcsomó duzzanat, Hőemelkedés...