800-as trombocytaszám

Tisztelt WEBORVOS! 80 éves édesanyám vérképe már néhány éve ilyen emelkedett trombocytaszámot mutat. Idén a kardiológus hematológushoz küldte, aki azonnal csontvelőt szeretett volna venni, amibe ő nem egyezett bele. Ezután az orvos nem hajlandó vele foglalkozni, Semmiféle vérhígítót nem írt fel. Az utóbbi néhány héten a bokánál ill. a könyéktájon felváltva erős duzzadások jelentek meg, amit vizesruhával, fekete nadálytőkrémmel kezel, és 1-1-5 hét alatt elmúlik. Lehet, hogy ez trombózis? Kellene, hogy kapjon gyógyszert? Ha a hematológus nem hajlandó vele foglalkozni, kihez mehetünk?

WEBBeteg Szakértő válasza trombocita témában

Üdvözlöm!

A magas thrombocytaszám oka lehet, infekció, műtét utáni állapot, korábbi lépeltávolitás, daganatos betegség, vérzés, vérszegénység, gyulladásos megbetegedés, ill. lehet ún essentialis is, amikor nincs kimutatható ok, tehát a thrombocytaképzés túlzott. Ez utóbbi igazolásához szükséges a csontvelő vizsgálat, mivel ez a diagnózis alapja. Mindenképpen javasolt belgyógyászati-hematológiai vizsgálata.

Dr. Miltényi Zsófia haematológus

Kérdés: 2008. december 19., 19:20 ;Megválaszolva: 2008. december 19., 19:20
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Thrombocyta érték
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Szeretném a segítségét kérni. Az idei vérképemen 3 csillag jelent meg. Az alkalikus foszfatáz, melynek értéke: 97; a...
Magas trombocita szám kockázatos?
Kedves Doktor Úr/Doktornő! Vérképemmel kapcsolatban szeretném a segítségét kérni. 37. hetet betöltött kismamaként rutin vérkép során a...
Magas trombocita szám hat hónapos...
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Párom hatodik hónapos terhes. Egy vérvizsgálat alkalmával derült ki, hogy magas a trombocita szám a vérében. A...
Trombocita
Kedves Doktornő! egy oldalukon az van, ha a thr szám magas, fokozott a vérrögösödés hajlam. Az angol wikipédia a platelet szóra egy tanulmányban...
Heterozygota