Dr. Tomonkó Magdolna

Dr. Tomonkó Magdolna

háziorvos, transzfúziológus
Bemutatkozás:

Végzettségek:

 

  • 2007 Transzfúziológia szakvizsga
  • 1996 Szent Pál Akadémia teológus
  • 1987 Általános orvostan szakvizsga
  • 1971-78 Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Kar
  • 1967-71 Martos Flóra Gimnázium


Munkahelyek:

2009- dr Hope Human Service Kft - háziorvos

2001-2009 Országos Vérellátó Szolgálat BRVK donorvizsgáló orvos

1996-2001 Ne-Ga Bt. - háziorvos

1983-1995 Újpest Önkormányzat körzeti orvos

1978-1983 Bánréve - körzeti orvos

1987-1995 GYES


Család: 1972 óta házas, férj: Kiss István, 7 gyermek

Bemutatkozás:

Az egyetemi évek alatt medikusnővérként dolgoztam, majd 1978 óta folyamatosan tevékenykedek orvosként.

Pályámat közvetlenül az egyetem befelyezése után Borsod megyében, Bánrévén kezdtem, majd Budapestre kerültem körzeti orvosnak. 3 legkisebb gyermekem születése miatt 8 évig voltam GYES-en, majd annyi kollégához hasonlóan én sem tudtam visszamenni körzetembe dolgozni.

Ekkor háziorvosi ügyeleteken vállaltam munkát. Az Országos Vérellátó új lehetőségeket hozott, elsősorban donorvizsgálattal, donorgondozással foglalkoztam, de a csontvelődonorok szervezésében, kivizsgálásában is részt vettem.

Végül visszakanyarodtam a kezdetekhez, jelenleg egy kb. 2000 fős háziorvosi praxisban látom el a feladatokat.

Az emberekkel való jó kapcsolat, korrekt tájékoztatás mindig központi kérdés volt a számomra. Ezért (is) részt vettem egy 3 éves psychotherapeuta képzésben, a záróvizsgát egyik gyermekem születése miatt már nem tudtam letenni, így ettől a képesítéstől "elestem".

Minden nap élvezem azonban a hasznát. A magánéletben kiegyensúlyozott, boldog családi életet mondhatok magaménak, 39 éve élek házasságban, férjem már nyugdíjas, közlekedésmérnök. 7 gyermekünk közül 4 házas, 3 még velünk él és tanul. (2 egyetemista, a legkisebb most érettségizik).

Szeretek utazni, a geológia, csillagászat, repülőorvostan, tengerbiológia az átlagosnál jobban érdekel, kifejezetten szeretem a mediterránumot.

Legutóbbi válaszai

Mitől fájnak az ereim a karomban?

Kedves Kérdező! Panaszai hátterében több dolog is lehetséges, kivizsgálásra van szüksége, melyre háziorvosa tudja Önt beutalókkal ellátni. Tisztázni kellene reumatológiai szakvizsgálattal, nincs-e un. carpalis alagút szindrómája, ha ez nem áll fenn, érsebészeti vizsgálatot tartanék célszerűnek. Üdvözlettel: dr. Tomonkó Magdolna

Visszatérő szúró izületi/izom fájdalom

Kedves Kérdező! Panaszai elég sokrétűek, de bizonyos alapvető vizsgálatok nélkül nem lehet megmondani, mi a kiváltó ok. Azt gondolom, el kell kezdeni a kivizsgálást, és az első leletek eredménye után lehet majd látni, milyen irányban kell tovább vizsgálódni. Üdv: dr. Tomonkó Mgadolna

Véradás utáni betegség

Kedves Kérdező! Nem feltétlenül szükséges, ugyanis a banális léguti megbetegedéseket okozó vírusok a vérplazmában illetve részben a fehérvérsejtekhez kötődve találhatóak. A plazmát fagyasztják, frissen nem használják fel. üdv: dr. Tomonkó Magdolna

Thalassaemia terheségben

Kedves Kérdező! Hogy mikor nem halasztható a vérmassza adása, azt az Ön és a magzatok állapota szabja meg. Amennyiben Önnek a vérszegénységgel összefüggő panaszai (pl.: fárdékonyság, nehézlégzés, hajtöredezés, szédülés, stb.) fokozódnak, illetve a magzatok oxigénnel való ellátottságának csökkenése következne be, (ez a magzatok fejlődésének és a placenta állapotának szoros nyomon követésével észlelhető) , abban az esetben sürgősen vörösvérsejt masszát kell kapnia az Ön aktuális laborleletének értékeitől függetlenül. Sajnos nincs más mód talasszémiában a vérszegénység csökkentésére. A bevitt vörösvérsejtek életideje a szervezetben rövidebb, mint a saját sejteké, hamarabb szétesnek, a belőlük felszabaduló anyagok (pl.: vas, kálium) feldolgozása valóban terheli a szervezetet, a máj mellett elsősorban a veséket és a lépet. Ezért kell gondosan nyomon követni az Ön és a magzatok állapotát, és a vérpótlás idejét és mértékét lehetőleg a legoptimálisabban meghatározni. Üdvözlettel: dr. Tomonkó Magdolna

időpont és orrvérzés

Kedves Kérdező! Nem valószínű, hogy kisfia orrvérzése összefüggene a Cw antitesttel. Természetesen lehet hematológiai kivizsgálást kérni, de ennek igazán csak akkor várható pozitív eredménye, ha a családban másnak is vannak hasonló panaszai. a Újabb terhesség vállalása előtt Önnek is lehet kérni hematológiai kivizsgálást, ehhez háziorvosi beutaló szükséges. Az OVSZ-ben fennálló terhesség idején vizsgálják az antitesteket, ehhez nőgyógyászati beutaló szükséges. Én már évek óta nem dolgozom az OVSZ-ben, sajnos ennél többet nem tudok segíteni Önnek. Üdv: dr Tomonkó Magdolna