Trombocita

Kedves Doktornő! egy oldalukon az van, ha a thr szám magas, fokozott a vérrögösödés hajlam. Az angol wikipédia a platelet szóra egy tanulmányban közli, az alacsony, 50-60-as platelet szám már hatalmas stroke és trombozis veszély! Most hogyan is van ez? Tisztelettel, Gnádig Béla

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg Szakértő válasza trombocita témában

Tisztelt Gnádig Béla!

A trombocita (vérlemezke) a csontvelőben képződik majd a csontvelőt elhagyva fog a vér alakos elemeihez tartozni. A trombocita a vérralvadásban játszik fontos szerepet, így ha valamilyen számbeli vagy működésbeli eltérés alakul ki ez a véralvadás megváltozásához vezethet. A trombocita számbeli eltérése lehet magas és alacsony amelyeknek számos oka lehet (pl. gyulladás, gyógyszer, rosszindulatú betegségek) . Az alacsony vérlemezke számnak a veszélyes következménye a vérzés amely akár az agyban is bekövetkezhet és ekkor vérzéses stroke alakulhat ki. A heparin (ami egy véralvadás gátló anyag) a thrombocita szám csökkenéséhez vezethet és ebben az esetben paradox módon vérzés helyett életveszélyes vérrögösödés indulhat meg.

Tisztelettel: Dr. Kocsis Erika

Kérdés: 2008. június 30., 08:55; Megválaszolva: 2011. augusztus 01., 07:53
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Thrombocyta érték
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Szeretném a segítségét kérni. Az idei vérképemen 3 csillag jelent meg. Az alkalikus foszfatáz, melynek értéke: 97; a...
Magas trombocita szám kockázatos?
Kedves Doktor Úr/Doktornő! Vérképemmel kapcsolatban szeretném a segítségét kérni. 37. hetet betöltött kismamaként rutin vérkép során a...
Magas trombocitaszám - Mi okozhatja?
Édesanyám vérképe emelkedett trombocytaszámot mutat. A hematológus csontvelőt szeretett volna venni, amibe ő nem egyezett bele. Vérhígítót nem...
800-as trombocytaszám
Tisztelt WEBORVOS! 80 éves édesanyám vérképe már néhány éve ilyen emelkedett trombocytaszámot mutat. Idén a kardiológus hematológushoz...