Csecsemő széklete

Tisztelt Balogh Andrea doktorno! Kislanyomnak aki 5 honapos idonkent egy keves ver jelenik meg a szekleteben(7-10 naponta) ami elenkpiros es altalaban nyakkal egyutt jelentkezik(hajszalszeru kis vercsikok, vagy verpottyok). Az utobbi egy honapban 4-szer fordult elo, es altalaban mindig akkor amikor tobbszor kakil. Anyatejes a baba, egyebet meg semmit nem kapott, atlagban naponta 2-szer, 3-szor van szeklete, de mikor ez a kicsit veres nyak jelentkezik akkor szinte minden etetes utan kakal, es olyankor sirdogal es picit erolkodik. Amugy egeszsegesnek tunik a baba, jelenleg 6, 20 kg, es 3, 050-nel szuletett, mosolygos, jokedvu kisbaba.Szeklettenyesztese negativ, mar 2 gyerekorvos is latta, de konkret eredmenyunk nincs, hogy mi okozhatja az alkalmankent jelentkezo kicsit vercsikos, verpottyos nyakos szekletet. Elofordulhat hogy tobbszor kakil es az eroltetestol lesodrodik a nyakkal egyutt a belnyalkahartyarol? En az altalam fogyasztott tehen tejre gyanakodtam, de viszont voltak napok amikor tobb tejtermeket, pudingot, tejbegrizt fogyasztottam es azokban a napokban nem jelentkezett a problema, teljesen normalis szeklete volt.Ha tejallergia merulne fel akkor folyamatosan jelen lenne a ver es a hasmenes? Kapott mar a baba 2szer is probiotikumot, rizsnyakot, de ugyanugy elojott a problema.Nagyon megkoszonom a doktorno valaszat mert mar nem tudom hova fordulhatnek, es nagyon idegeskedem emiatt.Valami betegseget takar ez a tunet vagy szokottt ilyesmi elofordulni kisbabaknal? Megegyszer koszonom szepen valaszat.Tisztelettel Anett

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Balogh Andrea válasza a széklet témában

Kedves Kérdező! Csecsemőkorban a véres széklet hátterében több dolog állhat: fertőzés - ezt a széklettenyésztéssel kizárták bár érdemes lehet még egy tenyésztést küldeni, sajnos láttunk már olyat, hogy a fertőzés nem mindig jön ki az első széklettenyésztésből - székrekedés: ennek kapcsán a végbélnyílás berepedhet és ez okozza a vért a székleten - érdemes lenne gyereksebésszel megnézettetni a kicsi végbélnyílását, hogy lát e rajta hasadást, repedést - a seb belül is lehet ezt műszerrel óvatosan meg tudják nézni- érdemes laborvizsgálatot végezni - gondolom a Konakiont mind a mai napig kapja a kicsi - véralvadási dolgok irányába nincs e vérzékenység illetve amit Ön is említett ritkán az anyatejen átjutó tejfehérje okozhat ilyet ilyenkor érdemes 2-4 hét tejmentes diétát tartani az édesanyának. Azt tanácsolom, hogy keressenek fel egy gyermekgasztroenterológia szakrendelést, hogy Önök is megnyugodjanak. Az mindenképpen jó, hogy a baba ilyen szépen fejlődik, de mindenképpen nézzenek utána a dolognak. Sok sikert kívánok és legfőbbképpen jó egészséget! Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekorvos

Kérdés: 2014. május 09., 16:23; Megválaszolva: 2014. május 13., 17:45
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Csomók lágyék hajlatban
Café au lait folt?
Covid után influenza védőoltás
Bekakilás /tejallergia?
C vitamin gyereknek