• Széklet állapota

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktorúr/ Doktornő! Két kellemetlen problémával találtam szemben magam, melyek nem tudom, hogy nevezhetőek-e normálisnak, vagy érdemes orvost felkeresni. Az utóbbi két hétben lettem rá figyelmes, hogy a székletem színe sötétebbre változott. Sötétbarnára, egyszercsak észrevehető lett, hogy nem olyan, mint kellene. Elkezdtem aggódni emiatt, de nagyjából ezzel a változással egyidőben kezdtem el vashiány miatti vaspótlást is. Először csak alkalmanként, majd napi rendszerességgel fogyasztom a vasat. Okozhatja ez a székletben fellelhető sötétebb részeket vagy tanácsos orvoshoz menni? Ezenkívül észrevettem, hogy a székletben már hosszabb ideje apró darabok is vannak, melyeknek egy része egyértelműen zöldségből származó darabka, de nagyszámú fehéres rostszerű valami is látható. Naponta fogyasztok nagymennyiségű byers zöldséget, esetleg ennek lehet betudható, vagy érdemes lenne bélférgesség irányába is vizsgálódni?

        Dr. Plósz János válasza a széklet témában

        A vaskészítmények feketévé, sötétebbé teszik a székletet,így ez természetes, amit észlel. Ugyan ezt tudom elmodani a rostokról is (mi nem tudjuk megemészteni, így továbbkerül a vastagbélbe, ahol a bélflóra fogyaszt belőle, de azért a jelentős része a széklettel távozik), a rostok ballaszt szerepet töltenek be, megnövelik a széklet-mennyiséget, így emiatt sincs értelme vizsgálódni.


        Kérdés: 2020. augusztus 06., 09:04; Megválaszolva: 2020. augusztus 07., 20:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben: