Széklet kérdés

Tisztelt Doktor Úr! Már többször írtam Önnek kérdést, de most ismét a segítségét szeretném kérni. 2022 Tavasszal lezajlott egy vírusfertőzésem, ami hasmenéssel járt és a papíron vérzést tapasztaltam törléskor. 2021 tavasszal és 2022 tavasszal, majd nyáron is negatív lett a széklet tesztem. Tejes ételre előfordul, hogy hasmenésem van, illetve van, hogy székrekedésem van édességtől, vagy előfordul, hogy visszatartom sajnos és akkor kemény székelésnél ami a fájdalmas, a papíron vérzést tapasztalok, ez történt 2022.08. és 09 hóban a mai napon is. Most nehéz székelés után, hogy visszatartottam sajnos, utána hasmenésszerű volt, amitől szintén pirosas volt a papír. A családban apukám két testvérénél és anyukám unokatestvérénél volt bélrendszeri rák. 2022.05 hóban voltam proktológián, ott vérbőséget állapítottak meg, de korábban is volt már fájdalom a végbélben, a végbéltükrözés rendben volt, kaptam helyi kezelést rá. Néha szokott fájni a hasam, de a hasi uh rendben van, a bal borda alatt a vastagbél gázosabb, illetve írtak zsírmájat, de nem minden leleten szerepel. Honnan lehet megállapítani, hogy a vastagbél vagy a végbél vérzik esetemben? A székletben nem látok egyértelműen, csak a papíron láttam, ez a teszt negatív amit csatoltam? Ön szerint szükséges lehet sürgetően vastagbélszűrés? Tisztelettel és köszönettel

Dr. Plósz János válasza széklet témában

Sürgetően nem szükséges a vizsgálat, de a családi terheltség miatt érdemes tervezni. A teszt negatív. Végbélvérzés esetén a vér friss, piros és általában a széklet felszínén jelenik meg. Magasabb régióból eredő vérzés esetén a vér összekeveredik a széklettel, illetve általában sötétebb színű.

Kérdés: 2022. szeptember 14., 21:39 ;Megválaszolva: 2022. szeptember 17., 11:41
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Furcsa dolog a székleten
NEM JAVULÓ SZÉKLET
Tisztelt DR úr A kérdésem a következő lenne , Többször írtam , a dr úrnak , mindig nagyon gyors és, jó diagnózist állapított meg nálam nagyon...
Széklet probléma
Tisztelt Doktor Úr! Székelést követően a wc papíron apró pici fekete pöttyök láthatóak jó ideje. Nem fogyasztottam magvas ételeket. A széklet...
Széklet állapota
Tisztelt Doktorúr/ Doktornő! Két kellemetlen problémával találtam szemben magam, melyek nem tudom, hogy nevezhetőek-e normálisnak, vagy érdemes...
szekelesi zavar
Kedves Cim, 68 eves no vagyok es kb. 2 honapja szekelesi szokasom megvaltozott. 3-4 napja van szekletem es ha erzem hogy szekelesi ingerem van akkor is vekony...