Neuronitis vestibularis?

Tisztelt Doktornő! Másfél hete 56 éves édesapám nitrohigítóval és festékkel dolgozott létrán, mikor rosszul lett. Többször hányt, szédült, émelygett. Erős hidegfront is volt. Másnap reggel elesett volt, szédült, bizonytalanul ment, autóval ferdén tolatott, ugyanabba az irányba, hiába szóltunk neki. Hányás elmúlt arra. Sürgősségire vittem, ahol magas vérnyomást diagnosztizáltak (180, 160), azt mondták, bár nem tudott róla, de ez a baj, ettől lett rosszul, szedjen vérnyomáscsökkentőt. Kapott még Cavinton infúziót, Cerrucalt, B6. Vérnyomáscsökkentővel hazaküldték. Nem vizsgálták ki, csak labor, EKG volt akkor. Másnap mivel folyamatosan "részeg-érzetre"panaszkodott, a vérnyomása még magas volt, 150 körüli, így bevittem a győri kórház neurológiai osztályára. Koponya CT, koleszterin, nyaki UH negatív, további Cavinton infúziót kapott. Másnap az osztályról átküldték fül-orr-gégészetre, auditológiára. Számos vizsgálat (spec.szemüveget kellett vennie, rángatták a fejét, nézni kellett dolgokat stb) egyoldali neuronitis vestibularist állapítottak meg. Állításuk szerint vírus, amire azt mondták, pár nap alatt spontán gyógyul, nem adtak rá semmit. A neurológiáról pedig hazaengedték ezzel, így a beígért koponya MR már elmaradt, mivel meglett a diagnózis.Külön érdekesség, hogy a 4.naptól már otthon a vérnyomása rendeződött teljesen, így a vérnyomáscsökkentőt nem szedi, mert 117-140 közt mozog neki. Kérdésem az lenne, hogy Ön szerint a fül-orr gégészeti vizsgálat, amit kimutatott, az vehető 100%-os diagnózisnak? Ezek a vizsgálatok biztosan kimutatják az egyensúlyi ideggyulladást? Mivel koponya MR nem volt... Valóban ez lehet a baja negatív koponya CT és nyaki uh mellett? Másrészt ez a betegség okozhatta ezt a magas vérnyomást, ami azóta elmúlni látszik? Vírus lehet vagy a nitrohigítóval hozható összefüggésbe? Esetleg a fronttal? Olvastam, hogy keringési gond is okozhatta.. Az súlyos dolgot jelent? Bár ezt itt nem mondták neki Győrben, mert vírusra tippelnek. Szükséges tovább vizsgálódni 3 napi kórházban fekvés (neurológia) és fül-orr gégészet után? Másfél hét telt el, visszarázódott az életbe, biciklizik, vezet, dolgozik. Nem szédül, egyszerűen ahogy a 3.naptól fogalmazott: másnapos érzése van, most pedig még mindig "nem tiszta a feje". Azt ígérték, pár nap alatt spontán elmúlik. Akkor ez még mi? Nagyon aggódom, főleg, hogy úgy érzem, nem a megfelelően körültekintő kezelést kapta, így már azt is nehéz elhinni, hogy tényleg ez a baj és nem nagyobb... Hisz a sürgősségiről még magas vérnyoás diagnózissal küldték haza, amibe ugye én nem törődtem bele, azért is vittem akkor másnap neurológiára. Találtam a neten egyensúlyi tornát, azt csináltatom vele, de nem szédül, így nem tudom, szükséges-e. Van valami, ami felgyorsítja a gyógyulást? Időben mire számítsunk? A tünetek alapján meg tudja Ön erősíteni, hogy valóban ez lehet a betegsége? A kezdeti hányás és pár napos elesettség, bizonytalan járás után már nincs szédülés, csak a feje "nem tisztult ki". Viszont nem a szédülés lenne ennek a betegségnek tünete? Elnézést, hogy ilyen hosszú levéllel zavartam, de igyekeztem mindent megtenni érte, minden orvoshoz én magam vittem és mégis teljesen bizonytalan vagyok a diagnózissal és a tünetekkel kapcsolatban, főleg, hogy azt ígérték, spontán múlik pár nap alatt, kezelés nélkül... Ráadásul senki nem erősítette meg, hogy ez okozhatta a pár napi magas vérnyomást, ami elmúlt már.. Előre is nagyon köszönöm válaszát! Tisztelettel: T. Andrea

Dr. Gerencsér Emőke válasza neuronitis vestibularis témában

Tisztelt Kérdező! Az előzmények ismeretében nagy valószínűséggel festék+nitrohigító behatás miatti toxikus ártalom állhat a háttérben, bár vírusos eredet sem kizárható. Bármelyik is áll a háttérben, valóban magától elmúlik. A magas vérnyomás oka is ismeretlen = nem lehet kimutatni. Mivel 180-as szisztolés értéket is mértek, az magasvérnyomás betegségre utal, ezért a vérnyomáscsökkentőt ne hagyja abba, mert az nem úgy működik, mint egy fájdalomcsillapító, amit bekapok ha fáj és nem kapok be, ha nem fáj. Azaz a kezelés önkényes megszakítása gondatlanság! Édesapjának mind a kivizsgálása, mind a kezelése korrekt volt! A sürgősségin nem feladat a megjelent komplett kivizsgálása, a magas vérnyomás magyarázta a panaszt, életveszélyben nem volt, kezelést kapott. A neurológiai osztály teljes körű kivizsgálást végzett, valamint a fül-orr-gégészet - audiológia - otoneurológia is. Minden további vizsgálat szükségtelen felesleges. Beleértve a koponya MRI-t is. Az otoneurológiai vizsgálat egyoldali egyensúlyozó ideg izgalmat mutatott ki. Ez vagy elmúlik, vagy kompenzálódik, tehát a részegségérzet megszűnik.Összefoglalva: Kivizsgálása teljes körű, komplett és korrekt volt Kezelése is Önnek el kellene döntenie, hogy kezelőorvost játszik-e továbbra is, aki a net-ről tanul? Ideggyulladást nem tornáztatunk, csak a szédülés más eseteiben, de hát, Ön ezt jobban tudja, mint a szakorvosok. Teljesen feleslegesen erőlteti azt, hogy egy aggódó, ezért vagdalkozó, számon kérő, ítélkező, itt-ott tudálékos fogalmazvány alapján látatlanban kér 100 %-os diagnózist olyan esetben, amelyben az okot a XXI. század pillanatnyi évtizedében nem tudjuk kimutatni. Kontroll vizsgálatra jelentkezhet mind a fül-orr-gégészeten, mind a kivizsgálást indító osztályon, a neurológián. A vérnyomás ellenőrzése és beállítása háziorvosi kompetencia. Természetesen a levelével nem zavar, nem kell elnézést kérnie. Viszont elszomorít az ilyen hozzáállás, hogy azonnal felvették, kivizsgálták az Édesapját / a legtöbb helyen járóbetegként kell menni és több hetes a várólista/, mindent rögtön megnéztek, tüneti kezelést adtak, mégis elégedetlen. És " nem körültekintő kezeléssel" rágalmazza a győri orvosokat. Az ilyen ember veszi el a kedvünket! az enyémet is dr Gerencsér Emőke

Dr. Gerencsér Emőke
Dr. Gerencsér Emőke Fül-orr-gégész
Megválaszolva: 2016. július 27.

Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések

Neuronitis vestibularis
Kedves Főorvosasszony! Neuronitis vestibularisom, vagyis egyensúlyozóideg-gyulladásom volt. 4 hete kezdődött, váratlan forgó szédüléssel és hányással. 5...
Neuronitis Vestibularis vagy más?
Tisztelt Webdoktor! 3 éve kórházban kezeltek NV. gyanújával. Erős forgószédülés, hányás, magas vérnyomás (180/100) kíséretében. Kortazinnal kezeltek 2...
Kissebb dudor a fülekben
Jó napot! Egy hete nőtt egy kissebb dudor a fülemben, előszőr nem tulajdonítottam neki sok jelentőséget, de pár napja már a másikban is van, szimetrikusan....
Évek óta tartó torokfájás
Tisztelt Doktorúr! Évek óta visszatérő torokfájdalommal küzdök. Sokszor kellemetlen szúró érzést érzek hátul a torkomban, nyakamban, illetve a szájpadlásom...
Arckoponya Ct fül orr gégészeti...
Tisztelt Dr Úr! Gyermekkoromban arcüreggyulladások, orrpolyp, felsőléguti panaszok miatt kétszer műtöttek: FESS, majd septumplastica, kétoldali mucotomia,...
Fehéres csíkok a szájnyálkahártyán
Tisztelt Doktor Úr! Szíves segítséget kérném abba, hogy a számban belül egy ideje már észre vettem, hogy a belső arc résznél található jobb és bal oldalt...