Dr. Gerencsér Emőke

Dr. Gerencsér Emőke

Fül-orr-gégész
Bemutatkozás:
Legutóbbi válaszai

duguló orr

Tisztelt Hölgyem! FESS műtét kapcsán a rostasejteket - melléküregeket " kitakarítják", azaz a bennük lévő nyálkahártya burjánzást kiveszik. Az iköböl szájadékát megtágítják, bár az iköbölben eljárást nem végeznek. Azaz az orrdugulás oka ismételt arckoponya CT átnézésével dönthető el. A változó - hol jobb, hol baloldali - orrdugulás oka lehet ún. vasomotoros nátha is. Tehát a válaszhoz kellene egy műtét utáni arckoponya CT. Egyébként meg próbáljon meg hipertóniás orrspray-t használni - akár sokszor naponta. tisztelettel dr Gerencsér Emőke

BPPV lehet az ok?

Tisztelt Kérdező! A fülzúgásnak, a bizonytalanság érzetnek / vagy szédülésnek az okát szinte soha nem lehet kimutatni korrekten. Tehát a legtöbb érintett betegnél a panasz nem vezethető vissza egy, bizonyított klinikai elváltozásra. Ezt hazánkban a betegek zöme nem fogadja el, vagy nem hiszi el, a net-en kutatnak, megpróbálnak több orvost, rendelést felkeresni, pedig maga az elnevezés iránymutató. A B = benignus, azaz jóindulatú, a P=perifériás, azaz nem az agyban van kóros elváltozás. Kis nyaki gerinc rtg eltérés szinte mindenkinél kimutatható. Természetesen az ideggyógyász által kért koponya MR is negatív. Ilyenkor megpróbálnak keringésjavító infuziós kúrát javasolni - mint az Önnél is történt - de természetesen nem azért, mert bizonyítani tudjuk azt, hogy rossz az egyensúlyozó szervben a keringés, hanem azt vélelmezzük, hogy ezzel segítünk. Majd a tornát javasolják és gyógyszeresen betahistin hatóanyagot. Általában 2x., vagy 3x 24 mg-ot naponta, minimum 3 hónapig folyamatosan, általában fél évig szedik a betegek. Mostanában ha bizonytalanságérzet is társul, akkor fel lehet írni Arlevert tablettát és ha a tünetek mérséklődnek, vagy megszűnnek, akkor szóba jöhet mintegy után követésként étrendkiegészítő javaslata, mint pl. Rheotin napi 1 tbl. De egyik kezelési formáról sem szabad azt mondani a betegnek, hogy ettől meggyógyul, ill. panaszmentessé válik. Csak remélni lehet. A tornát folytatnia kellene, csak használ azzal. Ön azt kérdezi tőlem, hogy szerintem is belsőfül érintettség az ok. Erre egyetlen választ adhatok - amit korábban már részleteztem - nem tudom. Mert kimutatni nem lehet, csak az orvosi közlemények és statisztikák ismeretében vélelmezni. Azt javaslom, hogy ne az töltse ki minden gondolatát, hogy mi az oka a panaszainak. Ez nem vezet sehova, csak egyre feszültebb lesz. Ön fiatal, évek óta lelkileg és testileg leterhelt, a vállalt betegápolás miatt nem sikerül relaxálódni, tehát a stressz felgyülemlik és az ember szomatizálódik. Azaz jelez a szervezete, hogy túlterhelt. Ad abszurdum maga a stressz és túlterheltség önmagában is kiválthatta ezt az állapotát. "belsőfül érintettség nélkül" Ebben az esetben is végezhet BPPV tornát, szedhet keringés javítót. Ha lehetősége adódna, pszichológussal is jó volna konzultálni, aki talán segíthetne ennek a helyzetnek a feldolgozásában. Próbálja meg nem betegségnek, hanem a lelki kimerültség, túlterheltség testi jelének látni ezt a mai helyzetet. Minden jót kívánok Önnek dr Gerencsér Emőke

MR vizsgálat

Kedves Andrea! Nem kell megijedni. Csacsiság, ha laikus elkezdi értelmezgetni az orvosi leletét, ami a küldő orvosnak szóló válasz. Koponya MR készült, amin mellékesen az orrmelléküregek is látszanak, de a vizsgálat iránya az agykoponya volt. Ahol kórosat nem találtak. A jobb oldali arcüregben megvastagodott fali nyálkahártyát látnak és egy kicsi duzzanatot, amit nevezhetünk polipnak is, cisztának is, stb., Akár fogászati eredetű is lehet. Az iköbölben is látnak egyet. Mivel a néha jelentkező jobb fül dugulás a panasz, ezért fül-orr-gégészeti vizsgálat lesz a lényeges, endoszkóppal is átnézni az orrot és orrgaratot. Tympanometriával megvizsgálni, hogy milyen a dobüreg légtartalma. A fül-orr-gégész dönti el, hogy van-e jelentősége az MR-n leírtaknak. Kezeli-e? Megvizsgálja-e Önt allergia irányába? Esetleg kér arckoponya CT-t? Kell-e gyógyszeres kezelés? Vagy csak később ellenőrzi. Hát nyugodjon meg. A fejfájások hátterében az agyban elváltozást nem találtak. Jobbulást kívánok üdvözlettel dr Gerencsér Emőke

Szaglás, ízérzékelés elvesztése

Tisztelt Uram! Vírus fertőzések alkalmával néha valóban szaglászavar is keletkezik, de ez pár nap alatt elmúlik. Nagyon ritka esetben állandósulhat. A háziorvos gennyes melléküreg gyulladásra gondolt, ezt kezelte, majd az is logikus, hogy megpróbált Milgammát adni. Ha valakinek " elmegy" a szaglása, akkor a kombinált ízeket sem tudja érezni, csak a nyelv ízlelő bimbóihoz kötött alapízeket érzi: édes-sós-savanyú-keserű. Azért, mert ezek a 9. agyidegen vezetődnek, míg a kombinált ízekhez az első agyideg működése is szükséges és ez jelenleg nem működik az Ön esetében. Ön semmit sem tud szedni a javulás érdekében. Ilyen esetben lehet ideggyógyászhoz fordulni, illetve a fül-orr-gégészeten arckoponya CT-t kérni, ezt javaslom az Ön esetében is. jobbulást kívánva üdvözlöm dr Gerencsér Emőke

Elhúzódó orrfolyás

Tisztelt Kérdező! Valóban allergiára utaló tünetei vannak. Ilyenkor Prick tesztet is csinálok, nem mindig egyezik meg a vérből készített allergia panellel, ott viszont pollent is nézünk és élelmiszert is. A fül-orr-gégészeti vizsgálat mindig orr endoszkóppal is történik, ezzel jól át lehet tekinteni az orrüreget is, az orrgaratot is. Ha bármi gyanú felmerül melléküreg - különösen rostasejt - gyulladásra, akkor arckoponya CT-t is kérünk. Ha valóban duzzadt valahol belül az orr, akkor az látható is és nyoma van a CT-n. Bár, valóban allergiás tüneteket produkáló betegek bizonyos %-ában nem lehet bizonyítani az allergiát. A rhinitis náthát jelent, ez lehet természetesen allergiás rhinitis is. Allergiás nátha esetén antihisztamin tablettát írunk fel, ezt naponta kell bevenni / nem másnaponta/, valamint szteroid tartalmú, vagy szteroid+antihisztamin tartalmú orrspray-t adunk reggel-este.. üdvözlettel dr Gerencsér Emőke