• Dr. Gerencsér Emőke

        Fül-orr-gégész

        160

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        Fül-orr-gégész

        Bemutatkozás:

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Gerencsér Emőke legutóbbi válaszai
        Tisztelt Kérdező! Kedves Ágnes! Extrém igénybevétel nem fordul elő, mert a hallás nem extrém igénybevétel. Valószínűleg arról van itt szó, hogy a kengyel talpa ismét becsontosodott és ezért nem tud mozogni a kengyel, ezért rosszul hall az Édesanyja. Tehát a meglévő kengyelt nem lehet duplázni, azaz nem lehet második hallócsontot behelyezni, arra hely sincs. A műtét azt jelenti, hogy feltárják a dobüreget, megnézik az okot, ami miatt ez a hallócsont pótlás nem működik, amit kell kivesznek, amit kell felszabadítanak és új protézist tesznek be. Az audiológus el tudja dönteni, hogy egyáltalán tud-e hallókészüléket javasolni erre a helyzetre. Valószínűleg műtétet fog javasolni,ezt minden fül-orr-gége klinikán rutin szerűen operálják. Minden jót kívánok, nyugodtan vállalják a műtétet, hisz alig van lábadozási idő és fájdalommal sem jár. dr Gerencsér Emőke
        Tisztelt Hölgyem! A fül-orr-gégészeti kivizsgálása korrekt volt, valamint az általa javasolt kezelés is. Levelében azt írja, hogy a jobb fülén idegi halláscsökkenése van, a bal fülön jól hall, de itt érzékeli a fülzúgást. Ami mintha magától javult volna a kezelés megkezdése előtt. A nyaki torna javasolt a nyaki gerincnél talált kisebb deformitások miatt. A betahistin hatóanyag adása javasolt fülzúgás, vagy szédülés, vagy nagyothallás esetén. Csak több hetes kezelés után remélhető javulás, a legtöbb esetben több hónapig szedik a betegek. Manapság általában 2x24 mg-ot adunk, esetleg 3x16 mg-ot. Azaz a kezelése megfelel a szakmai kívánalmaknak. Kizárólag gyomorfekélyben, vagy tüdő asztmában szenvedő betegek esetén kell fokozottan figyelni az alkalmazására. A betahistin hatóanyag úgy hat, hogy a belsőfülben javítja a vérkeringést. Nem kívánatos mellékhatása alig van, néha múló gyomorpanasz lehet, igen ritkán allergiás bőrtünet. A keringés mérséklődése által okozott fülzúgást ezért nem erősíti fel. Valamint azt is kérdezi, hogy lehet-e lelki oka a fülzúgásnak. Lehet! Jobbulást kívánok dr Gerencsér Emőke
        Tisztelt Kérdező! Kedves Gyula! Számomra nem derül az ki, hogy milyen leletre vár most 6 hétig? Az allergia ellenes orrspray-k néha kiszárítják az orrnyálkahártyát és szivárgó vérzést okozhatnak. De nézze meg a fül-orr-gégész, aki felírta - ha valóban " véres darabokat" is észlel. Az orrgarati daganatok gyakoriságát nem tudom megmondani, ilyen statisztikákat nem olvasok.Azt sem ígérte senki Önnek, hogy nem lehet élete során bármikor daganatos beteg. A szövettani vizsgálatokat azért végzik, hogy a kivett anyagból kimutassák az esetleges rosszindulatú sejteket, tehát ez biztonsági vizsgálat. Az endoszkóppal ránézésre a legtöbb esetben eldönthető az, hogy gondoljunk-e daganatra, vagy sem. De korrekt eredmény csak szövettan birtokában érkezik.. Ha Önnek orrgarati rosszindulatú tumora volna, már tudna róla, mert lett volna tünete és nem élt volna 8 évig kezeletlen állapotban. Hát, tudja Gyula, én Önnek nem tudok segíteni, mert ehhez pszichiáter kellene. A net-en pedig olvasgathat sokat, attól nem lesz orvos, csak egy okoskodó képzelt beteg marad, hát ilyen félelemmel és beállítottsággal inkább vicces, vagy szórakoztató oldalakat keressen fel. üdvözlettel dr Gerencsér Emőke
        Tisztelt Uram! Látatlanban azt tudom mondani, hogy Önnek megnagyobbodott orrmandulája, megnagyobbodott orrkagylók / döntően a bal alsó kagyló hátsó pólusa / és idült rostasejt gyulladása van, ami a homloküreg irányába terjed. Attól Ön még lehet allergiás, hogy azt nem tudjuk kimutatni - mint az esetek 30 %-ában van így. Mindenképp műtét szükséges: FESS + orrmandula műtét. Tehát nem csak az orrmandulát kell kivenni. Mivel az orrmandula felnőtt korra visszafejlődik, ezért javasolta a gégész kolléganő a szövettant, de természetesen a kivett orrmandulát is megvizsgálják. Azt javaslom Önnek, hogy jó nevű fül-orr-gégésznél jelentkezzen be műtétre. gyógyulást kívánva üdvözlöm dr Gerencsér Emőke UI. Én minden beteget megnézek endoszkóppal is és a CT-t végignézem, így könnyebb kielégítő diagnózist mondani
        Tisztelt Kérdező! Azt javaslom, menjen el egy fül-orr-gégészhez . Sokkal hamarabb végére jár ennek a nyelvgyulladásnak, minthogy fényképezgeti és aggódik. És például nem értelmezhető az alsó ajak alatti terület, miközben a nyelv alattit fotózza. Itt döntően pici nyálmirigyek vannak, meg természetesen kis nyirokcsomók is. Megvizsgálva nagyobb biztonsággal dönthető el az, hogy van-e kimutatható gyulladása, fertőzése. És kezelni is lehet, ha megállapítjuk, hol is vannak eltérések. üdvözlettel dr Gerencsér Emőke
        Tisztelt Kérdező! Nagyon gyakori nyelv elváltozás, lehet oka a nyelv kefélgetése, szájüregi fertőzés, de sokszor ismeretlen marad a kiváltó ok. Szőrös nyelvnek nevezzük, ha gyógyszer, vagy élvezeti cikk megfesti / pl., kávé, kakaó, cigaretta, bor stb., / akkor barna szőrös, fekete szőrös nyelvnek stb., Hátul a piros dudorok a keserű ízt érzékelő ízlelő bimbók, azért látja őket nagynak meg pirosnak, mert körülötte a nyelv fehér lett. Ezt a fehérséget a nyelvbimbók fokozott elszarusodása okozza. Fül-orr-gégészeten szoktak jelentkezni ezzel, lehet bakteriológiai laborvizsgálatot végezni, ami viszont ritkán pozitív. Lehet használni fertőtlenítő szert / pl. Corsodyl öblögető, vagy bármelyik szopogatós torokfertőtlenítő tbl /, sokat kell rágni, mert a rágás leviszi az elszarusodott részt.Nem szabad fogkefével pucolgatni a nyelvet, mert a mechanikus izgalomtól egyre nagyobb lesz az elszarusudó, fehér terület. üdvözlettel dr Gerencsér Emőke
        Tisztelt Kérdező! Az - egyébként nem jó - felvételen mintha a pajzsmirigy lenne, felette egy gége melletti nyirokcsomó és j.o. a fejbiccentő mögött egy nyirokcsomó. De, feltételezem, nem az a célja, hogy látatlanban tippelgessek. És a nyaka hátra van feszítve. Hát meg kell hallgatni a panaszát és meg kell vizsgálni. Ezért fül-orr-gégészetre menjen el, vagy jöjjön el. üdvözlettel dr Gerencsér Emőke
        Tisztelt Uram! Önnek fül-orr-gégészhez kell fordulnia. Az orrot / orrgaratot endoszkóppal is meg kell nézni, sz.e. arckoponya CT-t készíteni. A szaglás elvesztése okozza az ízérzékelés zavarát, ilyenkor csak a 4 alapízt érzi a beteg, összetett ízeket nem. Valószínűleg nem jut szagmolekulákat tartalmazó levegő - mechanikai akadály miatt a szaglóhámhoz, ami az orr legfelső részén, kb a szemzúg magasságában van. Csak alapos fül-orr-gégészeti vizsgálat után lehet szó esetlegesen ideggyógyászati konzíliumról. Rossz helyen nézett utána. Gégedaganat és pajzsmirigy betegség nem okozza. Azt Önnek kell tudnia, hogy kapcsolatai miatt szóba jöhet-e Önnél HIV fertőzés. üdvözlettel dr Gerencsér Emőke
        Tisztelt Uram! A velem megosztott eddigiek alapján azt gondolom, hogy Önnek veleszületett légúti allergiája és extrinsic asztmája van. Ha gyermekkorban már voltak orrpolipjai, azok most is ott vannak és nagy valószínűséggel a melléküregei / homlok-arcüreg, rostasejtek, iköböl / mind tele lehetnek polippal. Ha így van, akkor ez abszolút műtéti indikáció! Természetes, hogy " összehúzó" orrspray-vel még kap levegőt, de a Rhinospray Plusz is csak 3-4 órás megoldás, míg másnak 12 órán át tart ez a hatása. Valóban van változó oldali orrdugulás is - de szerintem Önnél azért van oldalváltó orrdugulás, mert a polip olyan, mint egy körte, azaz vékony kocsányon lóg. És ha olyan fejhelyzetet vesz fel, amelyben lefelé, vagy oldalra lógva egyik oldalon még van a polip körül levegő, hát Önnek ezen az oldalon van még átmenetileg orrlégzése addig, amíg ezt a test / fejhelyzetet fenntartja. Nem tudom, Ön hol lakik. Nagyon szívesen megvizsgálom és tisztázzuk az okot. Nem magánrendelőbe invitálom, mert OEP finanszírozott szakrendeléseken dolgozok. Ha ezt nem akarja, akkor a következő teendői vannak: 1., fül-orr-gégészeti vizsgálat, természetesen endoszkóppal megnézve mind az orrát, mind az orrgaratját 2., allergia teszt 3., melléküreg ultrahang 4., Rhinomanometria: ez az egyik, majd a másik orrfél légátáramlásának a bemérése, hogy 1 szekundum alatt hány ml levegő jut be a vizsgált orrfélbe. Normál esetben is, összehúzó orrcsepp után is. 5., arckoponya CT: ezzel pontosan látjuk mind az orrsövény ferdülés mértékét, mind a melléküregek nyálkahártyájának a burjánzását is, a polipokat is. 6., tüdőgyógyászati konzílium , légzésfunkciós vizsgálatok Mindezeknek a leleteknek a birtokában tudok / lehet korrekt választ adni, hogy Önnél mi tartja fent a panaszokat és lehet egy terápiás tervet elkészíteni. Az Ön által közöltek értelmében szinte biztos vagyok abban, hogy Önt meg kell operálni,/ operáltatni. Ha Ön valóban 26 éves fiatalember, ne halogassa a korrekt kivizsgálását és barátkozzon a gondolattal, hogy sok helyen korrekt műtétet tudnak végezni és visszaadni Önnek az elvárt életminőséget. Mindezekhez jó döntést és majd gyógyulást kívánok Önnek dr Gerencsér Emőke
        Tisztelt Uram! Önnél készült mellkas CT vizsgálat, itt leírták azt, hogy mit látnak, de diagnózist nem kapott. A légcső kb 14 cm hosszú, kissé lapított henger alakú cső, amelynek az átmérője kb. 17 mm. A légcső falának egy pontján látják ezt a kis, 2,5 mm-es elődomborodást. Erről az lehet gondolni, hogy itt, ezen a ponton a légcső falának a "C" betű alakú porca egy helyen ellágyult. Mivel itt meggyengült a porc, lehet, hogy a puhább kötőszövetben kis, hólyag szerű / = diverticulumszerű/ elődomborodás keletkezett. Elképzelhető, hogy ez okozza a krákogást. Nem tudok sem az állapotról, sem annak kezeléséről nyilatkozni azért, mert Önnek még nincs diagnózisa, hanem a kivizsgálása kezdődött el. További tüdőgyógyászati vizsgálatokkal tudják majd eldönteni azt, hogy konkrétan mi ez az elváltozás, miért alakult ki. Így marad, esetleg változni fog. Tehát kizárólag az Ön tüdőgyógyásza tud majd a feltett kérdéseire válaszolni akkor, ha már ismertté válik a diagnózis. jöbbulást kívánok üdvözlettel dr Gerencsér Emőke
        Kedves Kérdező! Ezt az állapotot fül-orr-gégésznek kell megmutatni. Az érintett oldali garatmandula felső pólusánál a középen lévő világosabb rész lehetne akár papilloma is, de az nem egy kiemelkedő, babnyi terime közepén alakul ki. Azaz kép alapján semmiféle vélemény nem mondható. A szájszag miatt is szükség van fül-orr-gégészeti vizsgálatra. A nyelv is lepedékes. Még az is előfordulhat, hogy egy kis letokolt tályog alakult ki. Tehát minél hamarabb menjen fül-orr-gégészhez. üdvözlettel dr Gerencsér Emőke UI: Bármi is lesz a diagnózis, én ezt a garatmandulát a későbbiekben kivetetném!
        Tisztelt R.G.! Fülzúgás esetén, ha a dobhártya ép, akkor részben a nyaki keringésre összpontosítunk, részben az orr-melléküregek állapotát ellenőrizzük. Mivel Önnél készült arckoponya CT, ezért ezt kell a fül-orr-gégész szakorvosnak végig néznie és elemeznie. Tehát nem csak a röntgen orvos lelete számít, hanem az is, mit lát ezeken a felvételeken a szakorvos! A mometasone hatóanyagú orrspray allergia ellenes szer: Az antibiotikum tartalmú orrspray bakteriális gyulladást hivatott leküzdeni. Ez 2, különböző kórelőzmény. Az arcüreggyulladásnak - bár vannak klasszikus tünetei- de például rostasejt gyulladás is fenn állhat, ami a net-en fellelhető tünetek hiányában is fenn állhat. A NASODREN Prevalin orrspray - ez ciklámengyökér kivonat - megoldja a fülkürt környékén jelentkezett gyulladás " kihajtását", azaz szabaddá teszi a fülkürtöt, azaz ebben az esetben a dobüreg szellőzése helyre áll, mégis azt kell Önnek mondanom, hogy szerintem a következőkre lenne szükség: 1., fül-orr-gégészeti vizsgálat 2., tympanometria = a dobüregi nyomásviszonyok bemérése 3., orr-endoscopos vizsgálat 4., az arckoponya CT elemzése fül-orr-gégész szakorvos által. 5., nyaki gerinc röntgen vizsgálat. 6., tinnitometria = a fülzúgás műszeres bemérése 7., ha valóban van arcüreg cisztája és idült melléküreg gyulladása, akkor ezt műtéttel kell megoldani! 8., A fejfájás és a halántéki szorító érzés bizony, nem mindig melléküreg gyulladás tünete. 9., Természetesen megpróbálhat naponta 2x mometasone orrspray-t alkalmazni, valamint naponta 1x Nasodren Prevalin orrspray-t alkalmazni, ezzel Ön kárt nem okoz. Tehát látatlanban nem tudok korrekt véleményt adni. Szívesen megnézem Önt, konzultálok Önnel a jelenlegi helyzetéről - természetesen OEP finanszírozott rendelés keretében = ez Önnek pénzébe nem kerül. Az OSEI-be jöhet a rendelésemre hétfőn-pénteken 7.30-13.30 között, vagy szerdán 7.30-12.30 között, a kartonozó ad időpontot. tisztelettel dr Gerencsér Emőke
        Tisztelt Levélíró! Az alkohol fogyasztás - főleg, ha ez alkalmi - aktuálisan lehet feszültségoldó is, a környezet által elvárt is, de alkalmi ivóknál bizony, gyakran okoz másnaposságot. Ilyenkor másnap jelentkezhet hányinger, nyelőcső égés, fejfájás, szédülés, gyengeség érzet és több, más tünet. Nem baj, legalább felméri most, hogy milyen mennyiségű szeszt bír el Ön. És mától ehhez tartja magát! Ha a nyelvcsap megnagyobbodott, ez a legtöbb esetben allergia jele. Túlérzékenység! Természetesen nem dagad meg akkorára, hogy ez légzési, vagy nyelési zavart okozna, de idegentest érzetet, diszkomfort érzést fenn tud tartani. Azt azért meg kellene kérdeznem, hogy Ön miért figyeli a nyelvcsapját? Ezt általában az ember nem szokta nézegetni! Azt gondolom, ez a panasza már megszűnt. De ha a nyelvcsap még mindig megnagyobbodott - akár vizenyős - akkor célszerű elmenni egy fül-orr-gégészeti vizsgálatra. Akár allergia is lehet. A pillanatnyi - akár túlzott - alkohol fogyasztás nem szokott ilyen klinikai jelet produkálni. Tehát célszerű lenne az orr - és orrgarat endoszkopos vizsgálata is ebben az esetben. Jobbulást kívánok Dr Gerencsér Emőke
        Tisztelt Levélíró! Kedves Ákos! Engedje meg nekem azt, hogy kissé más szemszögből lássam a helyzetet! Én úgy gondolom, hogy ha valakinek már diagnózisa van, akkor célszerű körbe érdeklődnie. Hisz a diagnosztizált betegségéről szeretne többet tudni. De ha nincs diagnózis, csak a Beteg által elmondott panaszok / észlelések vannak, akkor nem feltétlenül az a legbölcsebb, ha a net-en tájékozódik. Hisz a legtöbb esetben nem elegendő a beteg által észlelek ismerete, mert ez gyakran tévútra vezet. Tévútra vezeti a beteget is, a válaszoló orvost is. Ha személyesen találkoztunk volna, megkérdeztem volna azt, hogy ilyen fiatalon miért használ esténként füldugót? Van-e olyan környezeti háttérzaj, ami miatt ez feltétlenül szükséges? Hogy húzta ki? Mindkét füléből? Ha alszom és álmomban odanyúlok a fülemhez és abból kihúzom a füldugót,akkor ez általában semmiféle sérülést nem okozhat. Az Ön füldugója nem egyedi, az Ön hallójáratának a méretére készített füldugó, hanem egy " boltban" vásárolható, puha " valami". Azaz sérülést nem okozhat! Nagyothallást, diszkomfort érzést egyáltalán nem okozhat. Kivéve, ha a füldugóval a saját, normál termelődő fülzsírját bedugta és a fülzsír lemezke tapadt a dobhártyájára. Tehát láthatja, a válaszoló szakorvosok megpróbálnak az Ön által elmondott helyzet ismeretében " tippelni". Ez Önt sokkal nem viszi előbbre, mert ez is lehet, meg az is. Minden jót kívánok Önnerk dr Gerencsér Emőke
        Kedves Ákos! A füldugó kivétele / kirántása nem okoz sérülést a hallójáratban.Ez véleményem szerint nem hozhat létre sem érzékenységet, sem tompább hallást. Természetesen akkor, ha az egész füldugót kivette, azaz nem maradt bent / tört le/ a vége.Tehát semmiféle károsodásra nem kell gondolni. Az Ön által alkalmazott füldugó síma felületű, puha, nem gondolom, hogy a vége beszakadt. Egyetlen ok az lehet, ha a zsinórt nagyon meghúzta, de ekkor meg tompa hallás nem jön létre. Amennyiben diszkomfort érzése, vagy panasza van, fül-orr-gégészeten megnézik. Látom, többfelé írt, Dr Zaránd főorvos válaszolt már Önnek, válasz levelektől nem fog javulni, ahhoz szakorvosi vizsgálat szükséges! Minden jót kívánok dr Gerencsér Emőke