fül felszúrás

Tisztelt Doktornő / Doktor Úr! A 3éves és 8 hónapos kisfiam fülét tegnap felszúrta a fül-orr gégész szakorvos. Előzmény: 2012.04.17.-én olyan panasszal fordultunk hozzá, hogy nem hall rendesen a gyerek. Felírt: Azomyr, Nasopax, Nurofen, C-vitamin, fülmelegítő sapka. Ezután 2012.04.23.-án a háziorvoshoz azzal vittem el a gyereket, hogy előző délután39, 9 láz, a nurofen igen, a germicid nem használt, sokszor kellett hűtőfürdőt alkalmazni egész az éjszaka közepéig magas láza volt, a legalacsonyabb 38, 3. Már akkor, orvoshoz indulás előtt is 39, 5 volt a láza. Elmondtam, hogy előző héten fül-orr gégészeten voltunk, milyen panasszal, vittem, hogy milyen gyógyszereket kaptunk és hogy másnap kell visszamennünk. Alapos vizsgálat után semmit nem mondott, hogy mi a baja a gyereknek és semmilyen gyógyszert nem adott.Kislányom 1 éves és 2 hónapos, őt is megvizsgálta, neki nem nézte meg a fülét, megállapította, csúnya hólyagos, vírusos a torka. Neki sem adott semmilyen gyógyszert. A javaslata annyi volt, hogy ne kamillateát, hanem bíbor kasvirág teát itassak velük, majd 1 hét múlva menjünk vissza.Ismét 40, 1 volt a láza, korábban egy másik gyermekorvos által felírt: Suppositorium antipyreticum pro parvulo sem használt.Ismét hűtőfürdő és nurofen után este 11 órára végre lement a láza 38, 5-re, ezután aludt és hajnal 3-kor ismét nurofent kapott. 2012.04.24.-én visszamentünk a gyermek fül-orr-gégész szakorvoshoz, aki azt javasolta, hogy haladéktalanul felszúrhassa a fülét, mert nincs más megoldás, már olyan állapotban van, hogy csak az antibiotikum nem használna. Ilyen tájékoztatás után úgy gondoltuk, hogy nincs más választásunk, a gyerek érdekében hozzájárulunk a beavatkozáshoz, mert nekünk az orvossal ellentétben nincs tudásunk, ami alátámaszthatná az ellenkező döntést. A beavatkozás megtörtént, az orrváladékot is leszívták. Felírt: Azomyr továbbra is, Aktil duo 400mg/57mg/5mlA kislánnyal kapcsolatban azt a tájékoztatást kaptuk, hogy ha nem kap ő is antibiotikumot, 1 héten belül neki is fel kell szúrni a fülét, így a doktornő neki felírt: Fenistilt, Aktil duo 457/5ml. A kisfiú délután és este is újra belázasodott, vizes borogatással hűtöttük és nurofent kapott. Azt szeretném megtudni, hogy mi az oka annak Ön szerint, hogy időben fordultunk orvoshoz, mégis ilyen kisműtéten kellett átesnie a kisfiamnak. Lehet-e ennek bármilyen kockázata, szövődménye? Ezen kívül szeretném megtudni, hogy milyen betegjogi törvény, paragrafusának valamelyik pontja létezik arra vonatkozóan, hogy az orvos maradéktalanul tájékoztatást adjon a gyerek állapotáról. Előre is köszönöm szíves tájékoztatását.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Zaránd Rajmund válasza fül-orr-gégészet témában

Tisztelt Szülő!

Én klinikai orvosként jogi kérdésére nem tudok válaszolni.

A leírásából úgy tűnik, hogy savós középfülgyulladása fertőződött felül a gyereknek, a kolléga pedig úgy látta, hogy itt a szövődmények elkerülésére az antibiotikum nem elegendő, ezért alkalmazott paracentézist, amely minimálisan invazív ugyan, de mégsem számít műtétnek. Régebben (rosszabb antibiotikumok miatt) ezt gyakrabban tettük, ma egyre ritkul a "fülszúrások" gyakorisága.

Ha a másik gyermeknél a a felülfertőződés jelei láthatóak, úgy érdemes elkezdeni a gyógyszert, hátha a szúrás elkerülhető.

A beavatkozásnak komoly szövődménye igen ritka, ezért is lehet külön írásos beleegyezés nélkül végezni, hisz a kis kockázatú csoportba tartozik.

Körülbelül egy vérvétel kockázatának felel meg.

Magánvéleményként annyit fűznék hozzá, hogy az orvos-beteg kapcsolat bizalmat föltételez. Ha ez az ön részéről hiányzik, akkor a kommunikációjuk sosem lesz optimális, lehet, hogy olyan orvost kellene keresni, akiben szubjektíven jobban megbízik.

Kérdés: 2012. április 25., 06:24; Megválaszolva: 2012. április 25., 13:21
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Éjszakai orrvérzés
orrdugulásom oka?
Torkon piros hólyagok
Miért nincs íz, szag, illat?
Mononukleozis