• Mastoid rendszer "kitakarítása" radikális mastoidectómia nélkül...?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Szakorvosok! Bal szememen napi rendszerességgel jelentkező látászavar okának kiderítése folyamán a jobb oldalon FOG-ek által savós izzadmányként a lezárt mastoid sejtjeimben leírt folyadékot találtak (3MR, 2CT). Ez önmagában nekem fel sem tűnt volna, csak annyira emlékszem régebbről, hogy jobb oldalon mindig is dugulósabb volt a fülem és gyakran a jobb fülcimpám kifelé húzásával hallhatóan "leereszett" valami a fülemből. Amúgy vizsgálva sem okoz hallás problémát. Amióta tudok az elváltozásról jobban figyelek a jobb fülem mögötti területre, s annyit tapasztalok, hogy hűvösebb időben érzem, hogy van. Nem kimondott fájdalommal, de érzem, hogy van, s ha sapkát hordok, ill. 15C fölött nem jelez. Ha náthásabb vagyok akkor jobb oldalon mindig is jobban pattogott a fülem, s nem csak a fülkürtömön át, hanem ha érzem, hogy kitudom nyitni a fülkürtömet, akkor is nagyon enyhe fül fájdalom esetén, ha benyúlok a fülcimpám alatt lévő mastoid csont és álkapocs által határolt területbe és közben oldalra feszítem az álkapcsomat, akkor egy nagyobb kívülről is halható roppanás (fül kidugulás nélkül) után megszűnik az a bizonyos nagyon enyhe, de egyértelműen fül/mastoid rendszerhez kötődő érzés. Hűvösebb időkben, ha megfeszítgetem az állkapcsomat oldalra úgymond buborékos folyadék (nyálhoz hasonló) vékony keresztmetszeten át való haladását hallom jobb oldalon. Összefüggést a bal oldali látásproblémával (még) nem találtak. Mi okozhatja azt a bizonyos általam nem fülkürthöz kötött feszültség / fájdalom levezetést az imént leírt roppanással, ill. mi lehet a spriccelő folyadék szerű hang okozója? Ezek alapján Indokoltnak látják-e a mastoid rendszerem "kitakarítását"? Ha igen, (mivel említés szinten találkoztam a lehetőséggel), van-e mód, ill. hol, az általánosan leírt teljes mastoid csont bontás helyett valami kevésbé "dúrva" megoldásra? A mastoidectómia után mivel pótolják az eltávolított bőr alatti mastoid rendszert fedő csontokat? Válaszukat várom és előre is köszönöm!

        Dr. Zaránd Rajmund válasza a fül-orr-gégészet témában

        Tisztelt Uram! A röntgen lelet és a tünetei csak némileg függenek vissza. Biztosan van fülkürthurutja, akár krónikusan is, amit gyakori egyenlítéssel (Valsalva manőver) javíthat. A mastoid "fedettsége" szerintem önmagában semmilyen műtéti beavatkozást nem tesz szükségessé. Egyébként a "mastoidtakarítás" szerintem egyértelműen műtétet jelent.


        Kérdés: 2012. március 22., 18:41; Megválaszolva: 2012. március 24., 16:11

      • Kérdések és válaszok a témakörben: