Pajzsmirigy kérdés, sürgős, endokrinológus részére

T. Orvos! Szeretném véleményét kérni UH vizsgálaton voltam nem panasz miatt hanem nagyon régen voltam 10-12 éve. Laborban többnyire évente. Az eredmények határon belül voltak. Most is rendben volt minden. A pajzsmirigy nél TSH 2,990 (a jó érték 0,270-4200) fT4 17.18 (a jó érték 9,00-24,00) ft3 4.87 (jó érték 2.80-7.10) UH vizsgálaton pajzsmirigynél:pm.norm nagyságú,jobb lebeny homogén. Bo.a kp harmadban 9x10 mm-es echo szegény képlet van. Megnagyobbodott nyaki nyirokcsomó nem látható. A nagy nyálmirigyek éppeknek látszanak. Ami még a leleten van "az UH-n jelzett képletből javasolt" megnyugtatásképen mivel kissé képzelgős vagyok. Az UH és labor között 2 nap különbség volt. A Rad.vélben a 9x10 mm echo szegény képlet a pm. Bal lebenyében szolíter göbnek van említve. Szeretném elkerülni a mintavételt atűszúrásost, félek a beavatkozástól, esetleges vérzéstől, fertőzéstől. Azt szeretném ha UH-Val gyakran szükség szerint ellenőriznénk plusz a pajzsmirigyre vonatkozó labort. 49 éves vagyok. Email [email protected] Nagyon várom gyors válaszát. Tisztelettel Angéla

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy betegség témában

Tisztelt kérdező! A pajzsmirigy működésére a legtöbb göb nincsen hatással, ezért nem befolyásolja a hormonszintek eredményeit. Az 1 cm feletti göböket annak megítélésére, hogy jó vagy rosszindulatú sejteket tartalmaznak, aspiratios citólógiával lehet vizsgálni. Ebbe ön egyezik, vagy nem egyezik bele, de ha elmarad, annak következményeit is önnek kell viselnie. A beavatkozás igen igen ritkán jár bármilyen problémával.

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2020. július 26., 15:00; Megválaszolva: 2020. július 30., 15:45
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Inzulinrezisztencia?
Kedves Doktor Úr/Doktornő! Hisztaminintolerancia gyanújával voltam vérvételen (DAO=2,2 U/ml), de gondoltam megnézetem a cukrot, inzulint is....
Pajzsmirigy probléma?
Tisztelt Doktor Úr/Nő! 3 éve szenvedek elalvási és átalvási zavaroktól ( szinte soha nem érzek álmosságot ). Másfél éve vannak extrasystolés...
Mellérzénység
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Kb másfél éve ovulacio után érzékenyebbek a melleim, az utóbbi fél évben ez az érzékenység sokkal erősebb lett...
Vér eredmény értékelése
Tisztelt Főorvos Úr/Asszony! 3 db, 0,6 miliméteres nagyságú pajzsmirigy göböm van, amiből 2-ről 2019. májusban izotóp vizsgálat alkalmával...