• Pajzsmirigy izotóp vizsgálat eredmény

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Októberben voltam egy nyaki ultrahang vizsgálaton, ahol ezt eredményt kaptam: A pm. lebenyk normál nagyságúak és szerkezetuek. A jobb l. kp. harmadában 13 mm-es cysta, falánál 6 mm-es növedék, mellette 5 és 6 mm-es cysta és göb van. Az orvos itt azt mondta, 3 hónap múlva javasolja az újabb ultrahangot, ezen kívül nem kell a cisztával foglalkoznom. Én azért elmentem egy endokrinológushoz, aki elküldött TSH vérvételre és beutalt izotópos vizsgálatra is. A vértételem eredménye: TSH: 1,3 mU/l Az izotópos vizsgálatom eredménye: Szcintigram (radiopharmacon : 200 MBq 99mTc-pertechnetát iv.) 99mTc-pertechnetát-uptake: 0,9 %. Normál méretu pajzsmirigy-vetület ábrázolódott normál helyzetben. Az izotópeloszlás gócosan-foltosan inhomogén, jobb lebeny túlsúlyú. A jobb lebeny aktivitásfelvétele diffusan kissé fokozottabb, melyen belül a kp.harmadban lateralisan kis körülírt csökkent aktivitásfelvételu, a kp.-alsó harmad határon medialisan hasonló méretu körüílrt fokozott izotópfevétel detektálható. A bal lebenyben centralisan fokozottabb, a széli részeken alacsonyabb az aktivitásfelvétel. Vélemény: Struma nodosa l.d. Aprógöbös struma. Jobb oldali kis csökkent és fokozott muködésu göbök. Sajnos az endokrinológiára, ahova eredményekkel vissza kell mennem 3 hét múlva kaptam csak időpontot. Szeretném megkérdezni, tud-e segíteni abban, hogy ezekből az eredményekből mire lehet következtetni? Köszönöm előre is a választ és a segítséget!

        Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy betegség témában

        Tisztelt kérdező! Egyelőre csak követni kell a pajzsmirigy szerkezetét, és az esetleges változások alapján dől majd az el, hogy tenni kell-e valamit.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Itt kérdezhet További orvosok

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2020. január 07., 21:03; Megválaszolva: 2020. január 21., 19:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        A hurutos köhögés
        COVID-19 kisokos