• Pajzsmirigy kivizsgálás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Megpróbálom lényegretörően leírni a történetünket. Édesanyám rövid időn belüli jelentős fogyás miatt (pár hónap alatt több mint 15kg) ment el orvosához, aki elküldte különféle vizsgálatokra, hogy kiderítse az okát. (Hozzátartozik az igazsághoz, hogy súlyos családi problémák miatt édesanyám nagyon stresszes, szorongásos időszakát éli, és azóta jött elő a fogyása is, ezért először a stresszre gondoltunk.) Volt vérvételen, röngtenen, hasi ultrahangon, illetve korábbi strumája miatt nyaki ultrahangon és pajzsmirigy izotóp vizsgálaton. Nos, az izotóp vizsgálat a következőt mutatta ki:" a radiopharmacon beadását követően normális nagyságú pajzsmirigy vetület ábrázolódott.a jobb lebeny 4x2, 5 cm, a bal 3, 6 x 2cm. a lebenyek alsó széle fekvő helyzetben a jugulum felett 1cm-rel látható. az aktivitás eloszlása a bal lebenyben egyenletes, a jobb lebeny középső harmadában forró terület látható, de egyértelmű göb nem különül el." Emiatt az orvosi továbbküldte édasamányat citológiás mintavételre, viszont a nyaki ultrahangon az állt, hogy pajzsmirigy betegségre utaló elváltozás nincs. Emiatt most aggódom, hogy a forró göb az miért nem volt látható az ultrahangon, és mivel azt olvastam, hogy a forró göb nem utal rosszindulatú elváltozásra, miért küldték tovább citológiára. Tudna nekem erre választ adni, nagyon aggódom! Illetve a hasi ultrahangon 5cm-es parazitás eredetű májcisztát találtak, amire azt mondta az orvos, hogy minél hamarabb meg kellene műteni, mert kiszakadhat és allergiás sokkot okozhat, és emiatt a citológia várhat, ez a fontosabb. Emiatt ezek szerint még jobban kellene aggódnunk? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy betegség témában

        Tisztelt kérdező! Ha nincs göb a pajzsmirigyben, nincs miből mintát venni. A meleg terület erőteljesebb működést jelez, de egyáltalán nem ok az aggodalomra, ha a pajzsmirigy hormonszintjei rendben vannak. erről nem írt. Ha a pajzsmirigy hormontermelése kóros, azt kezelni szükséges. A parazitás ciszta eltávolítás javasolt.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Itt kérdezhet

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2018. június 11., 19:07; Megválaszolva: 2018. június 15., 20:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben: