• Enyhén magas TSH

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő, 36 éves nő vagyok. Nagyjából egy éve tértem át vegán táplálkozásra, azelőtt két évig vegetáriánus voltam. Mivel az utóbbi néhány hónapban hullot a hajam, október elején csináltam egy labort, hogy ellenőriztessem a B12 és a vas szintemet. Ezek pótlására kezdetektől odafigyelek, és rendben is voltak, azonban kiderült, hogy a TSH értékem, ami az előző években rendszeresen 2 és 3 között mozgott, most 5, 264 mIU/l (0, 4-4, 000), a szabad T4 szintem pedig 8, 45 pmol/L (7, 75-15, 21). Mivel a háziorvosom a szabad T4 miatt nem utalt be endokrinológushoz, elkezdtem 150 µg jód és 100 µg szelén tartalmú étrendkiegészítőt szedni, valamint teljesen elhagytam az étrendemből a szóját és az izotiocianát tartalmú zöldségeket. Egy hónap elteltével az értékek a következőképp alakultak: TSH: 4, 315 mIU/l (0, 4-4, 000) fT4: 10, 72 pmol-L (7, 75-15, 21) fT3: 5, 93 pmol-L (3, 8-6) Anti-TPO: 1, 2 U/mL (0, 0-9, 0). Ezek alapján van-e okom aggodalomra, vagy rendeződhet magától az érték? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy betegség témában

        Tisztelt kérdező! Értékei javultak. Ilyen táplálkozás mellett fokozottan kell figyelni a nyomelemek bevitelére, hiszen a vegán étrend sok szempontból hiányosnak tekinthető. Szedje a jodidot tovább!

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Itt kérdezhet

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2017. november 10., 09:15; Megválaszolva: 2017. december 04., 23:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        A másik kérdésre visszatérve ez az autoinnomin pajzsmirigygyulladas súlyos ha koronavírust elkapom ez nem tesz rosszat allapotomnak koszonom
        Jó estét 2gyermeket szerettünk volna nőgyógyász sok vizsgálatra elküldött H nem sikerült prolaktin szintem most gyógyszerrel kezelik de pajzsmirigyet is alulmukodik arra egyenlőre napi 2normoxilt szedek most 1 hete 4.601volt jó viszonylag orvosom...
        Tisztelt Doktornő! 2010-ben a TSH értékem 3, 95 uIU/ ml volt, FT4 : 15, 24 pmol/l, ATPO 9,00IU/ml, majd 2011-ben kissé emelkedett lett a TSH: 6, 85 uIU/ml, FT4 15, 70pmol/l, ekkor az endokrinológus szubklinikus hypothyreosist állapított meg, és 2011...
        Tisztelt Dr. Nő/Úr! Bőrprobléma (akne, ami vizsgaidőszak után jelentkezett) miatt kerestem fel bőrgyógyász szakorvost, aki kért egy hormonvizsgálatot. A ciklus 5.napi vérvétel eredményében a prolaktin szintem 36.2 ng/mL volt (ref.érték:...
        Tiszelt Doktornő/ Doktor úr! 33 hetes várandós vagyok, tsh probléma miatt írok. Az első trimeszteri laboreredmenyemben 2,5 lett a tsh értékem, erre egyik orvos sem reagált semmit. A 24.heti laboron ez az érték 4,5-re változott. Akkor...
        Magyarországon, hogy lehet olyan női hormont beszerezni amitől nőiesebb lesz a testem és mellem nő? Illetve milyen hatással vannak ezek a szervezetemre?
        Üdvözlöm! Jelenleg 6 hetes terhes vágyok! 5.hetes terhesen voltam vérvételen magán úton! Sajnos csak 2 hét múlva van időpontom endokrinológiára! Tsh, t3, t4 értékeim aggasztanak! Jelenleg euthyrox 75mg szedek! Szeretném megtudni kell e emelni...
        Tisztelt Doktornő. Autoimmun pajzsmirigy alulműködésre Letrox 50-et szedek. Korábban úgy tudtam, kerülnöm kell a jódtartalmú szereket de nemrégiben azt olvastam, hogy szerves jódot fogyaszthatok a hasznos jodidtermelődés elősegitése miatt....
        Kedves Dr Nő! Kb 1 éve hullik a hajam. Góc nem utalt semmire. Viszont... vérvétel eredmény,koleszterin 6,2 Tsh 4,710 Többi minden rendben. Pajzsmirigy uh eredménye: A pm szerkezete durván inhomogén,vascularisatiója megtartott. Jobb lebeny...
        Üdv, Olyan kérdésem lenne, hogy magas anti-TPO szinttel érdemes-e ellátogatni egy endokrinológushoz? A háziorvos szerint nem kell vele foglalkoznom. Pajzsmirigy alulmüködésem van, 50 mg L-Thyroxin Henning tablettát szedek rá 3 éve, Tsh, T3 és...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Vércukornaplózás
        Töltse le a Diabétesz Kontroll Program (DKP) alkalmazást, és rögzítheti vércukoradatait.
        COVID-19: hivatalos ajánlások
        Tájékoztatók az Egészségügyért Felelős Államtitkárságtól.
        A hüvelyszárazság nem szégyen
        A hüvelyszárazság a mindennapok során kellemetlen tüneteket okozhat.
        Célzott molekuláris terápiák
        Számos daganattípusban áll rendelkezésre célzott terápia.