• Enyhén magas TSH

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő, 36 éves nő vagyok. Nagyjából egy éve tértem át vegán táplálkozásra, azelőtt két évig vegetáriánus voltam. Mivel az utóbbi néhány hónapban hullot a hajam, október elején csináltam egy labort, hogy ellenőriztessem a B12 és a vas szintemet. Ezek pótlására kezdetektől odafigyelek, és rendben is voltak, azonban kiderült, hogy a TSH értékem, ami az előző években rendszeresen 2 és 3 között mozgott, most 5, 264 mIU/l (0, 4-4, 000), a szabad T4 szintem pedig 8, 45 pmol/L (7, 75-15, 21). Mivel a háziorvosom a szabad T4 miatt nem utalt be endokrinológushoz, elkezdtem 150 µg jód és 100 µg szelén tartalmú étrendkiegészítőt szedni, valamint teljesen elhagytam az étrendemből a szóját és az izotiocianát tartalmú zöldségeket. Egy hónap elteltével az értékek a következőképp alakultak: TSH: 4, 315 mIU/l (0, 4-4, 000) fT4: 10, 72 pmol-L (7, 75-15, 21) fT3: 5, 93 pmol-L (3, 8-6) Anti-TPO: 1, 2 U/mL (0, 0-9, 0). Ezek alapján van-e okom aggodalomra, vagy rendeződhet magától az érték? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy betegség témában

        Tisztelt kérdező! Értékei javultak. Ilyen táplálkozás mellett fokozottan kell figyelni a nyomelemek bevitelére, hiszen a vegán étrend sok szempontból hiányosnak tekinthető. Szedje a jodidot tovább!


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Itt kérdezhet

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2017. november 10., 09:15; Megválaszolva: 2017. december 04., 23:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Vércukornaplózás
        COVID-19: hivatalos ajánlások
        Tájékoztatók az Egészségügyért Felelős Államtitkárságtól.
        A hüvelyszárazság nem szégyen
        A hüvelyszárazság a mindennapok során kellemetlen tüneteket okozhat.
        Célzott molekuláris terápiák
        Számos daganattípusban áll rendelkezésre célzott terápia.