Pajzsmirígy alulműködése és magas húgysavszint

A Pajzsmirigy enyhe alulműködését állapítottak meg nálam. A vizsgálat a magas húgysav szintje miatt történt, ami 404 volt. A nyolc hónapig tartó húgysav diéta ellenére, a húgysav szintje még magasabb lett: 418. A leletből az is kiderült, hogy a pajzsmirigyem alulműködik. Az eredmény: TSH: 4, 66 T4: 1, 25 T3: 3, 1 Ami a leletben még eltér a normálistól: sz. eGFR-EPI (CREA/1, 73m): 74 ml/min A koleszterin és vércukor szintem, és minden más érték rendben van. 47 éves vagyok, 167 magas és 84 kg. 2012.-ben átlagos testalkatú voltam (68 kg) , és a leletem rendben volt. Akkor nem volt magas a húgysavam, a pajzsmirigy működését pedig nem vizsgálták. 2012. év után pedig folyamatosan híztam, fáradékony voltam, délután nem tudtam ébren maradni, hullik a hajam és volt egy időszak, amikor nagyon feledékeny voltam. Nagyon gyakran fáj a fejem. Az izmok a vállamon merevek, fájdalmasak. A háziorvosom szerint ez egy „enyhe pajzsmirigy alulműködés”, amivel nem kell foglalkozni, nem szükséges a gyógyszer és további kivizsgálás sem. Végül mégis felírt gyógyszert (Letrox napi 25 mikrogramm) , de megjegyezte, hogy csak azért írta fel, mert panaszkodtam, hogy híztam. A húgysavra Milurit napi 200 mg tablettát kaptam. Erre az értékre viszont nem mondott semmit: sz. eGFR-EPI (CREA/1, 73m): 74 ml/min A kérdésemet azért írom Önnek, mert a háziorvosom egy eléggé fiatal, tapasztalatlan doktornő, és többen is észrevették, hogy gyakran téved. Amikor a húgysavam először a 404 értéket érte el, a doktornő azt mondta, hogy minden rendben van, egészséges vagyok. Amikor 8 hónap múlva erről érdeklődtem, azt mondta, hogy ez a húgysav szint „borzasztó magas”. Addig nem kaptam semmilyen kezelést, és a húgysavszint még emelkedett is. Az asszisztensnő, aki a doktornővel dolgozik (egy középkorú hölgy) , gyakran rászól a doktornőre a hibái miatt, és néha le is szidja a betegek előtt. Érdeklődni szeretnék, hogy Ön szerint szükséges-e a pajzsmirigy további vizsgálata? Ez az érték mit jelent: sz. eGFR-EPI (CREA/1, 73m): 74 ml/min és van-e valami teendő? A válaszát előre is köszönöm: H. Erika

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Rakk Erika válasza pajzsmirigy betegség témában

Tisztelt Kérdező!

A laborok alapján valóban enyhének mondható PM alulműködése van, de tünetei valóban megfelelnek ennek. Általában két fő oka lehet, vagy jódhiány, vagy krónikus PM gyulladás. A kettő között ultrahangvizsgálattal lehet különbséget tenni, erre kérjen beutalót a háziorvosától.

A magas hugysavszintre a Milurit a megfelelő gyógyszer.

Ez a kicsit alacsonyabb eGFR érték se aggasztó. Azt mutatja meg, hogy 1 perc alatt hány ml méreganyagot tisztit meg a vese. Ha kevés a folyadékbevitel, csökken az érték. 60 ml /min alatt jön szóba bizonyos vesén át kiválasztódó gyógyszerek dózisának módosítása.

Dr. Rakk Erika
Dr. Rakk Erika diabetológus, endokrinológus, belgyógyász
Kérdés: 2015. július 19., 15:28; Megválaszolva: 2015. augusztus 04., 23:12
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Pajzsmirigy,nyirok csomók
Szputnyik - Hashimoto
Inzulinrezisztencia? Esetleg...
Pajzsmirigy lelet
Inzulinrezisztens vagyok?