Hirtelen hízás, vérzészavar

Tisztelt Doktor Nő/Úr! 2013-ban 45 kilogrammot híztam pár hónap alatt. Voltam pajzsmirigy UH-on, ahol megállapították, hogy leállt a múködése, tele van cystikus göbökkel. Idén februárban voltam szakrendelésen, TSH: 1, 290 T4: 13, 87 Anti TPO: 1, 3 Dg: E0400 Nem toxikus diffúz golyva Gyógyszert nem írtak fel, csak szigorú diétára fogtak. 2 év alatt 3-szor menstruáltam. Nőgyógyászati betegségem nincs, csak nem tudok teherbe esni, pedig évek óta nem szedek fogamzásgátlót. Várom válaszát, hogy érdemes -e elmennem szövetmintát vetetni? Köszönettel

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Rakk Erika válasza pajzsmirigy betegség témában

Tisztelt Kérdező!

UH-val olyat nem lehet megállapitani, hogy "leállt a pajzsmirigy működése". Önnek csak göbei vannak, de jól működik a pajzsmirigye a TSH érték alapján. A menstruáció kimaradása és a hizás nem függ össze a pajzsmirigyével. Mindenképpen kóros, hogy ilyen ritkán menstruál. Ne csodálkozzon, hogy nem esett eddig teherbe.

Sürgősen induljon el nőgyógyászhoz és keressen fel endokrinológust is, mert ezt ki kell vizsgálni. Az endokrinológus a pontos UH lelet alajpán eldönti, kell-e citológiai mintavétel a pajzsmirigyből, de ha az UH vizsgálatot végző orvos nem javasolta, valószinű nem kell.

CoValsacor mellett nem javasolt várandósság vállalása, ezért vérnyomására is másik gyógyszert kellene szednie. A szigorú diéta - gondolom az energiabevitel csökkentésére vonatkozik- jogos, mivel a fogyás talán megoldaná a vérnyomásproblémát is.

Dr. Rakk Erika
Dr. Rakk Erika diabetológus, endokrinológus, belgyógyász
Kérdés: 2015. május 04., 10:14; Megválaszolva: 2015. május 06., 21:55
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Inzulinrezisztens vagyok?
Szputnyik v oltás
Lehet inzulinrezisztancia?
Dr Fáklya Mónikához: Terhesen...
Magas prolactin szint