Magas TSH, T3, T4 labor érték

Tisztelt Doktornő! 2014 07.hóban háziorvosomhoz fordultam több alkalommal előforduló mellkasi szorító érzés miatt.Először labor eredményem között szereplő pajzsmirigy működési értékeim a következők voltak.TSH 0, 428mu/l, T3 14, 620pmol/l, T4 25, 0pmol/l. Endokrin szakrendelésre mentem ahol kezelőorvosom thyreotoxicosis-t diagnosztizált.Jódozott készítmények mellőzése mellett metothyrin napi 1 tabletta gyógyszeres kezelést indított. Későbbi laborértékeim 2015 01.TSH 6, 750 T3 8, 880 T4 17, 790 szintén napi 1 tabletta mellett. 2015 02.hó TSH 5, 448 T3 7, 060 T4 17, 460 napi 1 tabletta mellett.2015 03.hó TSH 10, 198 T3 6, 930 T4 18, 090 napi 1 tabletta mellett.Ekkor a napi adagot 1, 5 tablettára emelte.Januártól kialakuló értékekre orvosom nem tudott magyarázatot adni, mert ilyen értékekkel még a praxisában nem találkozott.Elgondolkoztat, hogy mi is a betegségem, mert ha erre nem tudnak válaszolni akkor milyen problémával kezelnek.Izotóp és ultrahang vizsgálatom még nem volt, az orvos szerint gyönyörűen lehet látni vérből az értékeket.Tisztelt Doktornő az ön véleményét várom, hogy mi lehet a betegségem? A fent leírtak alapján.Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza pajzsmirigy betegség témában

Tisztelt kérdező!

A TSH jelenlegi emelkedése nem indokolta a Metothyrin adagjának emelését. A pajzsmirigy túlműködésre az alacsony TSH és magas fT4 érték jellemző. Amikor a Metothyrin adásával a pajzsmirigy hormontermelését lassítjuk, ezek az értékek rendeződnek, majd ha az adagot nem csökkentik időben, a TSH emelkedése jelzi, hogy a pajzsmirigy hormontermelése túlságosan lelassult. Önnél ezt látom, így javaslom, hogy keresse fel az endokrinológust az adag változtatásának megbeszélése céljából.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2015. március 31., 00:01; Megválaszolva: 2015. április 03., 18:12
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Szputnyik v oltás
Lehet inzulinrezisztancia?
Dr Fáklya Mónikához: Terhesen...
Magas prolactin szint
Pajzsmirigy aspirációs citológiai...