Pajzsmirigy és teherbeesés

Gyermeket szeretnénk párommal közel 1 éve, sajnos egyelőre sikertelenül. Tudom, az életkorom már előrehaladott, de még egyikőnknek sincsen gyermeke, ezért is nagyon szeretnénk. A vérképem szerint a TSH értékem 2, 2300 ulU/ml. Kb. 1 éve állapítottak meg nálam meleg göböket tartalmazó jódhiányos euthyreotikus strumát. Sor került tavaly novemberben pajzsmirigy izotóp diagnosztikára (szcintigráfia Tc-mal, intravénás injectio) . Vélemény: Kissé nagyobb pajzsmirigy, funkcionálisan egyértelmű göb nem különül el. Napi 1 szem Jodid 200 tablettát írt az orvosom.. Ezt szedem. Szeretném kérdezni, hogy mivel a nőgyógyászom azt mondta, hogy a TSH-m kissé magasabb a teherbeeséshez, ezzel a TSH szinttel egyáltalán nem várható, hogy teherbeesem, tehát ezt mindenképpen lejjebb kellene vinni? A jód szedése nem gátolja-e a teherbeesést? Illetve az elvégzett izotóp vizsgálatnak lehet-e káros hatása, illetve akadályozhatja-e a teherbeesést. Továbbá vérképem szerint a prolactin szintem 36, 6600 ng/ml, erre napi 1, 5 Bromocriptin 2, 5 mg tablettát szedek. Orvosom szerint ez nem olyan magas érték. Jelenleg folyamatban van párom vizsgálata is, és nekem újabb vérvétel eredményére kell várnom. Addig is szeretném kérni segítségüket a fenti kérdéseimre vonatkozóan. Előre is köszönöm a választ.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza pajzsmirigy betegség témában

Tisztelt kérdező!

Ezzel a TSH-val a teherbe esésnek véleményem szerint nincs akadálya.

A jód nem gátolja a teherbe esést és a TC scannek sincs erre hatása. A prolactin szint normál tartományát nem írta meg, így erre nem tudok korrekt választ adni.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2012. augusztus 28., 19:28; Megválaszolva: 2012. szeptember 02., 15:48
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Szputnyik v oltás
Lehet inzulinrezisztancia?
Fülcsengés hormonális gondoktól?
Szelén szedése