Utalhat-e bármilyen problémára?

Tisztelt Doktor úr, Alapvetően két problémám van amivel jelenleg együtt kell élnem. Az egyik az aranyeresség sajnos ezt már pár éve diagnosztizálták, ugyanis ülő munkát végzem és a családban is hajlamos a dolog. Erre figyelek, étkezés, mozgás (úszás, kerékpár) , széklet állag miatt, de gyakorta így is elő elő furul minimális vérzés, vagy kitüremkedés. Kérdésem lehet-ne e ezzel kapcsolatben még több előrelépést tenni, hogy az idő folyamán ne legyen rosszabb? Még fiatal vagyok és szeretném megelőzni a dolgot. Másik dolog, 1, 5 hónappal ezelőtt ajak szárassággal mentem bőrgyógyászhoz, száraz, kicsatogott ajkam volt, én feltételeztem a cég légkondija okozta. Elvileg ekcéma lehetett kaptam kenőcsöt és elmult. De az orvos mondta, hogy lehetsége valamilyen bél rendszeri fertőzés, probléma liszt érzékenység stb. Csináltam egy vérképet is ami normális lett csak ki mértékü gyulladást mutatott, ekkor voltam megfázva is. Egyik ismerősöm javaslatára elmentem egy rezonancia vizsgálatra és az glutén/liszt érzékenységre utaló eredményt mutatott. Így azóta mellőztem a glutént, a gabona liszteket az étkezésemből valamint a cukrot, élesztőt etc. Sok gyümölcsöt, húst, halat, zöldséget, magvakat, pelyheket eszem mind liszt mentes, cukor menteset. Viszont azt tapasztalom már egy ideje, hogy a reggeli székletem ami rendszeres minden nap krémes, nem a jellegzetes henger formájú, nem hasmenés mert nem folyik szét, nem görcsölök vagy fáj a hasam sem. Viszont ha délután van székletem az már sokkal szilárdabb. Ehez társul éjjel végbél táji viszketés is néha. És a szelesség tehát székelés közben is sok a levegő bennem. Kérdésem tehát az lenne, hogy ez normális, vagy a háttérben lehet valami más dolog is ami ezt okozza, hisz a táplálkozásom rostban gazdag. Előre is köszönöm a választ. Tisztelettel

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza aranyeresség témában

Az aranyeresség tekintetében érdemes 3 hónapig diosmint szedni kúraszerűen (Detralex, Venotec) , majd 3 hónap szünetet követően ismételve. A rostban gazdag táplálkozás fokozott gázképződéssel jár (a rostok jelentős része számunkra emészthetetlen, de a bélbaktériumok gázképződés mellett képesek fermentálni) . Ha lisztérzékenység felmerül, erre nagyon jó vérvételi teszt van, mely általában egyértelműen el tudja dönteni, hogy van-e coeliakia vagy nincs.Szóval az étrend változása magyarázhatja a széklet megváltozását és a fokozott puffadást is. Ebben pre- és probiotikum használata illetve rendszeres testmozgás segíthet.

Kérdés: 2015. június 13., 11:30; Megválaszolva: 2015. június 13., 15:48
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
18 Lipáz ertèk
Meddig tartson a probiotikum kúra?
Merckformin XR
Szputnyik vakcinával oltakozás
Cöliákia covid oltás