Hirdetés
      • Össz Bilirubin

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktor úr! 19éves lányom egy évvel ezelőtt hasnyálmirigy-gyulladáson esett át (1hét kórház 2010.nov.). Akkor sajna három nap egymás után kellett mennünk a háziorvoshoz mire elhitte, hogy a lányom nem a suliból akar lógni, addigra az amylase értéke 1200 volt a 100helyett). Kiderült hogy epeköve van, 2011.01-ban elzáródott az epeút - "kiszippantották", majd két héttel később az epehólyagot eltávolították (3éve anorexiás volt 74kg-ról 52 kg-ra fogyott 4hó alatt, annak következményeként feltételezték. Túljutott rajta, segítséggel). Az elmúlt évben mind fizikálisan mind lelkileg és egészségileg rendben volt és rendben van. 2éve teljesen kiegyensúlyozott (ami a súlyát is illeti). Most karácsonykor (egy kis össze-vissza evés) illetve az elmúlt hétvégén 3napon át a gyomortájékot fájlalta. Arra gondoltam, hogy sok a gyomorsava - sokat büfizik, néha asztmásan köhög, viszket a torka- így lúgosító teát adtam neki. A fájdalom elmúlt, de tegnap elvittem orvoshoz. Lányomban is ott volt a félelem. Kértem az orvosunkat, hogy egy vérképet nézessen. A háziorvosunk a mai napon telefonon a diétát javasolta (epekövességet mondott v. epekiválasztás zavart). Minimális eltérés van egy-két értékben. eosinophyl 6%, össz bilirubin 21 umol/l, direct bilirubin 9 umol/l, MPV 8fL Minden egyéb értéke a normális értékeken belül (közepes ill kétharmados érték). Az amylase 67 U/l. Ugye nem kell nagyon megijedni, lehet hogy az ételek váltották ki ezt az értéket vagy valami lappang. Nehéz volt az előző évben 2hónapba besűrítve 3 kórházi bent lét, neki aki sosem volt beteg. Várom válaszát! Javaslatát kérném, kell-e most tovább menni vagy figyelni és ellenőrizni. Azzal, hogy nincs epehólyag, ezeknek az értékeknek ugyanúgy a normál tartományon belül kell lenniük?

        Dr. Plósz János válasza a bilirubin témában

        Véleményem szerint átmeneti diéta, fokozatosan bővítve, gyakori, rendszeres nyugodt, kis étkezés, pre- és probiotikumok kúraszerű fogyasztása megszüntetheti a panaszokat. Ha savas panaszai nem múlnak, ezirányban későbbiekben érdemes tovább vizsgálni.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. január 24., 17:14; Megválaszolva: 2012. január 25., 17:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben: