Fejsérülés - gyermekemnél

Tisztelt Dr. Úr! Erdélyből fordulok Önhöz, remélve megnyugtató válaszért. 3 és fél éves kislányom homlokán (majdnem ahol a haj kezdődik) ma felhasadt csúnyán a bőr. A koponya nem törött be. Kb. 1, 5 cm-es hasadás tátongott a kis homlokán, a csont is látszott. Nem folyt túl sok vér el, mert azon nyomban összeszorítottam a hasadást és rohantunk a helyi sürgösségre, ahol kislányom homlokán 2 öltéssel összevarrták a bőrt (érzéstelenítették, fertőtlenítették, valami injekciót is adtak a hasadás köré) , viszont tetánuszt nem kapott, mert azt mondták nincs rá szükség, ha az oltásai rendben vannak. - Természetesen rendben vannak. Felküldtek a gyerekosztályra is, az ügyeletes Dr. nő megvizsgűlta (hát, mellkas, torok) . Azt mondták, hogy ne pánikoljak tovább, mert nem sérült meg a koponya, nincs agyrázkódásra utaló jel, nem hányt, nem volt emlékezet kiesése, nem szédült, szerencsére. Folyamatosan beszélgetett a kórház felé is és ott is amikor sikerült megnyugtatnom beszélt az orvosokkal, viszont mintha kókadt, bágyadtnak tűnt a kórházba menet. Miért? Ijedségtől? Nem veszített sok vért, egy papír zsebkendővel bőven le lehetett itatni a vért, amire felértünk nem is szivárgott vér. Nem is tartottak sokat, hazafelé jövet énekelt az autóban, jó kedélye volt, nem panaszkodott semmilyen fájdalomra. Azt szeretném Öntől megkérdezni (mivel most is virrasztok mellette, nem merek lefeküdni) , megnyugvásként megnyugvásként, hogy Ön szerint van-e okom pánikra, milyen komplikáció adódhat belőle, vagy hány napig van kritikus időben? Tisztelettel várom a válaszát, kétségbe vagyok esve és a szemem sem merem behúnnyni, mert a véres kis arca és a tátongó seb van előttem. Iringó

Legfrissebb cikkek a témában

Svábhegyi Gyógyintézet válasza fejsérülés témában

Tisztelt Édesanya!

Nagyon pontos leírást adott a történtekről, ami megkönnyíti a messziről való véleményalkotást.

Szerencsére gyermekének csak a koponya bőre sérült. Agyrázkódásra utaló tünete nem volt.

Teljesen korrekt, jó szakellátást kapott. Magyarországon sem adunk ilyen típusú sérülés esetén tetanus oltást, ha a gyermek a korábbi védőoltásokat megkapta.

Tehát semmi oka nincs a pánikra. Legfontosabb feladata most az, hogy nyugodjon meg!

Mire kell figyelni még a következő néhány napban?

-Nem lesz-e a gyermek tartósan bágyadt, nappal is aluszékony?

-Jelentkezik-e hányás?

-Nem változik-e meg a járása (bizonytalan, dülöngélő)?

-Egyformák maradnak-e a gyermek pupillái (szembogarai)?

-Nem jelez-e kettőslátást?

-Nem válnak-e a szemmozgások összerendezetlenné (a két szem különböző irányokba mozog)?

Ha ezeket észleli, akkor vissza kell vinni őt a kórházba.

Ha pedig semmi tünet nincs, akkor nyugodjon meg! Majdnem minden gyermekkel előfordul ilyen (jó ha csak egyszer) .

Én gyermeksebész vagyok, szinte minden ügyeletben kezelek gyerekeket hasonló problémával gyermekeket.

Tisztelettel:

dr. Kiss Imre

Svábhegyi Gyógyintézet

www.svabhegy.eu

Kérdés: 2012. július 05., 01:00; Megválaszolva: 2012. július 13., 17:24
Kérdések és válaszok: Elsősegély, sérülések
Csípőtörés
lábsérülés
Lább forrázás
Nyakcsigolyatörés
Homlok sérülés