Az agyi sérülések kezelése

szerző: Dr. Zsuga Judit, neurológus - WEBBeteg
frissítve:

A biztonság érdekében mindig keresse fel orvosát, ha beütötte a fejét. Az agykárosodás tünetei - görcsök, végtaggyengeség vagy érzéskiesés, ismételt hányás, elkent beszéd - esetén sürgősségi ellátásra van szükség, mert az ilyen mértékű sérülés életveszélyes.

A téma cikkei - Agyrázkódás

2/1 Agyrázkódás, traumás agyi sérülések
2/2 Az agyi sérülések kezelése

A károsodás mértékének megállapításához általában neurológiai vizsgálatra van szükség. Neurológiai vizsgálat segítségével megállapítható, hogy van-e rendellenesség a látást, a hallást, az izomerőt, az hő, tapintás és fájdalomérzetet, az egyensúlyt, a koordinációt és a reflexeket valamint az izomerőt illetően.

A sérülés mértékének meghatározása végett fontos képalkotó vizsgálatok elvégzése is. A koponya és a nyak röntgenvizsgálatával megállapítható, hogy van-e törés. CT-vizsgálat segítségével megállapítható, hogy van-e agyvérzés, agyi vérömleny, zúzódott-e vagy megduzzadt-e az agy.

A fejtraumát elszenvedő betegek kevesebb, mint felénél van szükség műtétre. Erre leggyakrabban nyílt sérülés esetén van szükség, az agyrázkódás ritkán igényel sürgősségi beavatkozást. Bizonyos esetekben az agyburkok között felgyülemlő vért kell eltávolítani műtéti beavatkozással.

Szövődmények

Az alábbi szövődmények alakulhatnak ki:

  • Kóma. Ha a beteg nem reagál a külső ingerekre és nincs tudatánál, akkor kómában van. Ez az állapot néhány napon, vagy héten keresztül szokott fennállni, kimenetele általában végzetes.
  • Epilepsziás görcsrohamok. A fejsérülést követő héten gyakran jelentkezhetnek epilpsziás görcsrohamok, azonban ez nem jelenti azt, hogy a későbbiekben epilepszia betegség fog kialakulni.
  • Fertőzés. A koponyán áthatoló sérülések baktériumok behatolását teszik lehetővé, ami agyhártyagyulladást okozhat.
  • Idegkárosodás. A sérülés károsíthatja az arc mozgató idegét, az arcizmok bénulását vagy a szemmozgató ideget kettős látást okozva.
  • Kognitív zavarok. A gondolkodás, az érvelés, a problémamegoldás, az információfeldolgozás mind kognitív készség. Az agysérülést követően a legtöbb betegnek kialakulhat kognitív károsodása. Leggyakoribb a rövidtávú memóriavesztés, ami az új dolgok elsajátítását nehezíti meg.
  • Érzészavar. Makacs fülcsengés, rossz szagok vagy ízek érzése alakulhat ki.
  • Nyelési nehezítettség.
  • Személyiségváltozás. Az agykárosodás gyakran befolyásolja az impulzus kontrolt, aminek eredményekén a nem megfelelő viselkedés alakulhat ki. Ez a későbbiekben a beilleszkedési zavarokhoz vezethet.

Az agyi sérülések kezelése

Műtétre lehet szükség a trauma miatt felgyülemlett folyadék lebocsátása végett is. Bár a duzzadás a sérült szövetek természetes reakciója, tovább károsíthatja az agyat azáltal, hogy nyomás alá helyezi az agyat a koponyán belül. Gyógyszerek segítségével ez a nyomás mérsékelhető.

Legtöbb esetben az agysérülést követően a betegeknek szüksége lehet rehabilitációra. A lehetőségeket illetően kérdezze meg orvosa véleményét.

Dr. Zsuga Judit

Forrás: WEBBeteg összeállítás
Forrás: WebMD
Orvos szerzőnk: Dr. Zsuga Judit, neurológus

Ezt olvasta már? Agyrázkódás, traumás agyi sérülések

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.