• Savasodás, légszomj?!

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Kedves Doktornő (Úr! )

        Kérem tanácsát az alábbiakban (elnézést ha kicsit hosszú lennék). Előre köszönöm!

        19 éves a lányom,, lassan 3 éve szipog, nem állandóan-  de naponta. Ha beszél, akkor sosem, de esténként főleg. Nehezen alszik el, nem kap levegőt, úgy érzi elájul.
        Mindenféle vizsgálaton voltunk, értem itt az allergia, tüdőgondozó, asztma, stb…szív, fül-orr gége, reflux, ……sorolhatnám, és minden eredménye negatív lett. 

        Legutolsó verzió hogy lehet pánik beteg,   Eldugul állandóan az orra, és szipog, és náthás hol jobban, hol kevésbé,  de talán nincs is olyan nap, hogy ne fújná az orrát. Vagy tikkel?!   Csak mindemellett náthás is. hogy az akkor nem biztos, hogy egy rossz szokás, vagy az izgalom.  Már nem hajlandó semmiféle gyógyszert szedni, mert már annyi mindennel próbálkoztak, gyomorsav, allergia gyógyszerek, nyugtató….semmit sem használtak, és fáradt volt tőle, hogy abbahagyta, mert azt mondta attól ugyanúgy fennáll ez az egész, és még gyenge is, és állandóan csak aludna.

        Jelenleg vitaminokkal próbálkozunk, immunerősítővel.  Nem nagy étvágyú, ( de most eszik végre) vékony lány, de mozgékony, izgulós, de most nyáron is szipogott amikor nem volt miért izgulni, van hogy hány is egyet, aztán utána jól van. Amúgy, ha meglátja, igazából nem is látszik rajta semmi különös, mert vagány, állandóan nyüzsgő lány.Sokszor mondjuk neki, hogy gyököt kell vonni, amit elmesél,  nekem úgy tünik hirtelen tud szárnyalni,  jó kedvú lenni, és fordítva is igaz.  Biológus szakra jár Szegeden, szeret tanulni, vannak barátai, igaz mi szülők elváltunk, de teljesen normálisan neveljük, szeretjük továbbra is. Jó a viszonyunk! Nekem nem furcsa, hogy sokszor vibrál, hisz kiskora óta szuperaktív gyerek volt.

        Olyan mintha valami nyák eldugítaná az orrát, és sziv rajta egyet, akkor elugrik, és azért szipog, hogy kapjon levegőt.

        Megjártuk az ügyeleteket is, volt,  egyszer  rossz  volt az EKG-ja, tüdőembólia gyanús volt, aztán hálistenek nem. Ilyenkor nyomást érez a mellkasában, és zsibbad a karja. Hálistenek, ez mostanában nem volt.
        Ellenben ott kapott orrsprayt, amit csak speciális helyzetekben szabad használnia, az jó volt. De napi használata tilos.

        Egyedül nőgyógyászati HPV vírust most a nyáron állapítottak meg, ellenőrzés mellett van, és hálistennek most nincs semmi szemmel látható, januárban kell visszamennie ellenőrzésre.

         

        Azt azért még megemlíteném, hogy 3 évesen megkapta a Di-Per-Te oltást, és akkor feldagadt a szeme. Akkor kapott életében először Rubophen lázcsillapítót is, hogy gyógyszerallergiát gondoltak, de utána volt már, hogy ellenőrzés mellett kapta ugyebár a Di-Per-Te-t 11 évesen, és nem volt semmi baja.

        Valószínűleg már pangott benne valami vírus, és a könnycsatorna nem tudott úgy kitisztulni, és attól dagadhatott be, tehát valószínűleg nincs ilyen gyógyszerallergiája. Sőt Calcimusc hatására meg is szünt másnapra.

        4 évesen (állandó arcüreggyulladás, felszúrások után) kivették az orrmanduláját, és akkor ez a szemdagadásos história be is fejeződött.

        Egyszer 7 évesen mondták, hogy van egy kis szívzöreje, de nem kell foglalkozni vele, hisz minden negyedik embernek van, kinövi. Ezzel nem is volt semmi, azóta nem is mondták.

        És kb. 16 évesen jött ez  szipogás, először azt hittük, hogy valami rossz szokás, de most már látom, hogy nem.

        Vannak dolgok amik eszembe jutnak, lehet van jelentősége. Például a lányom sohasem volt kiskorában csokis, sőt a tejfogyasztása (családi vonás is) sem volt valami sok. Kb. 3 éve azonban, tehát amióta szipog talán el kezdett csokoládét enni, táblaszámra, egy kis turórudi, sőt tejet is kezdett inni.

        Vajat, krémes sütiket meg sem ette, és most vajat is eszik, és múltkor épp mondta, hogy bedagadt a szája, lehet a vajtól!? Érdekes dolgok ezek, ne haragúdjon, hogy ide-oda kapok a gondolataimban, de tényleg úgy gondolom, hátha ezzel segítenék kideríteni mi lehet ez, de én sajnos ehhez nem értek, csak próbálom összerakni a dolgokat

        Csak még azt el szeretném mondani, hogy néha én is érzek gombócot a torkomban, megszívom és elugrik, mintha valami nyák lenne, de amúgy nem vagyok náthás, és nekem különösebben nem okoz problémát. Azt hiszem nekem van egy kis orrtengely ferdülésem, meg gyomorsav túltermelésem, de én a napi sokszori, kevés evéssel ezt teljesen tudom kezelni. Csak azért írom le, hátha van valami összefüggés a kettőnk baja között.

        Nagyon szeretnék neki segíteni, hisz ki segítsen, ha nem az édesanyja, hogy sokat beszéltem vele, és most megígérte, hogy megkeresi Önt. Kérem segítsen. .

         

        Köszönöm szépen, és elnézést a zavarásért, de szeretném ha megszabadulna ettől a szipogástól, amúgy egy kiegyensúlyozott, még ha izgulós is, aktív gyermek, valahogy olyan mintha nem is lenne baja, mert legtöbbször az orvosok előtt nem is szipog, visszatartja.

         

        Most a legis legutolsó verziónk az, hogy lehet túl van savasodva a szervezete, és attól van az egész. Lehetséges ez? Mondjuk a családunkra jellemző a sok sav érzése, sőt a terhességem alatt naponta hánytam annyira sok volt a savarm. Aztán megszünt.

        Alacsony vastartalom, kevés a vérben az O2. Lúgosítani kellene. Lehetséges ettől az állandó nyákképződés, nátha és szipogás, légszomj?

        Már nem tudom mit gondolja, hisz 3 éve járunk orvoshoz, és még mindig nem tudjuk mi a baj?

        Már olvastam, hogy lehet kapni lúgos vizet, ezt gyógyszertárban lehet kapni?  Milyen táplálkozást javasolna.

         

        Köszönöm előre is, és tényleg elnézést ezért a sok-sok irományért, de lassan már úgy érzem gyógyíthatatlan ez az egész. Ördögi kör, aminek sosem lesz vége.

         

        H. Éva   egy aggódó édesanya

         

         

        WEBBeteg szakértő válasza a egyéb témában

        Kedves Édesanya!

        Nagyon nehéz válaszolni a kérdésére, hiszen nem látom aleleteket, nem ismerem a lányát. Az, hogy minden kivizsgálás negatív, az megnyugtató. Viszont ez egyre inkább a lelki okokra enged következtetni. Annyi féle kivizsgálás és gyógyszerszedési javaslat volt már, érdemes lenne egy pszichológus segítségét kikérni, talán fel tud tárni olyan elrejtett okokat, melyek szervi panaszok formájában nyilvánulnak meg. A lúgosítást emellett ki lehet próbálni, de szerintem nem ez az egyedüli megoldás. Javasolnék még egy  étrendi módosítást, azaz az egyszerű cukrok kerülését, rostban, probiotikumban gazdag étrendet és bő folyadékot, emellett a feldolgozott ételket, konzerveket is kerülje. Ha megpróbálják a pszichológust, krem, írjanak vissza 1-3 hónap múlva, hogy van-e előrelépés. Ha esetleg nincs, akkor megpróbálunk tovább gondolkodni, de ezt a lelki tényezőt én a leírtak alapján nagyon fontosnak tartanám kicsit mélyebben kivizsgálni. Remélem, tudtam valamilyen iránymutatást adni, mielőbbi jobbulást a lányának!


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész Itt kérdezhet

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2010-03-02 10:20:01; Megválaszolva: 2010. március 02., 10:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben: