Lehetek-e trombózisra hajlamos?

Tisztelt Doktor Úr! A mai naptól kezdtem el a Mirabella fogamzásgátló szedését. Sokat olvastam a fogamzásgátlók mellékhatásairól és aggaszt az a tényező, hogy elősegítik a vérrögök kialakulását. Voltam laborvizsgálaton és a leletet vissza is vittem a nőgyógyászomnak, aki azt mondta minden rendben van, de szeretném kikérni tanácsát. A Thrombocyta értékem 261 K/ul és az MPV 10, 1 fl. Ön szerint a fogamzásgátló elősegítheti az én esetemben vérrög képződését és van-e hajlamom trombózis kialakulására? Előre is köszönöm szépen válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

    Nincs találat!

Dr. Pétervári László válasza egyéb témában

A leírt labor vizsgálati értékek rendben vannak.

Azonban annak vizsgálata, hogy a thrombózis készség milyen azt az APC rezisztencia Leiden-mutáció vizsgálat mutatja meg. (másnéven: trombofília, aktivált protein C rezisztencia)

A Leiden-mutáció egy genetikai eredetű véralvadási zavar, neve felfedezésének helyéről származik. A mutáció miatt egy aktivált véralvadási faktor - az V. faktor - fehérjeláncát az aktivált protein C (APC) nevű enzim nem képes bontani. Az alvadást elősegítő faktorok bomlásának lassulása következtében a betegeknek fokozottan alvadékony a vére, így trombózisra - azaz vérrögképződés okozta érelzáródásra - hajlamosak.

A fogamzásgátló szedése mellett ebben az esetben 10x szeresre nő a thrombózis hajlam.

Ennek a vizsgálatnak az elvégzése tanácsos.

Kérdés: 2015. július 19., 23:40; Megválaszolva: 2015. július 20., 22:35
Kérdések és válaszok: Egyéb
Vèrkèpem elemzese
Gyomorpanaszok
Oltás utáni COVID ("családi...
Édesanyám szenvedésének...
A fájdalom oka lehet-e gerinc...