Bipoláris depresszióval kapcsolatos kérdés

Tisztelt Címzett! Férjem súlyos depresszióban szenved, 6. hete a kórházban van. Öngyilkossági kísérlettel került be. 2 gyermekünk van 17 és 19 évesek. Mindenki kikészült az esettől a családban. A depresszió kiváltó oka az volt, hogy 17 év után elküldték a munkahelyéről egyik napról a másikra, lett neki új munkahelye, de az még jobban megviselte. 15 éve volt már Tündérhegyen, akkor hipochondriával és nagyon jót tett neki (a mai napig szed gyógyszert és járt pszichiáterhez)- tavalyig nem is volt gond. Tavaly áthelyezték a munkahelyén egy másik részlegre - ahol nem tudott megfelelni és akkor is depresszióba esett, de akkor az orvosa felemelte a gyógyszeradagját és megoldódott a dolog. Viszont most a több mint egy hónap alatt nemigen látunk javulást, inkább egyre több "mánia" jön ki rajta. Ilyen pl. a féltékenysége - ami nem volt közöttünk a 20 év alatt és már idegesítő, hogy minden percemet ellenőrzi, a gyerekeket faggatja, hogy van-e valakim; a másik, hogy a kórházban őt mindenki utálja, a betegek és orvosok is. Erre példaként azt hozta fel, hogy múlt hét pénteken sem volt túl jól és mégis egész hétvégére kiengedték (teszem hozzá, jönni is akart és vissza nehezen megy). Az orvostól hiába kérdezem, hogy mivel tudnánk neki segíteni, azt mondja nem tudja. Jövő hét pénteken mennénk 10 napra nyaralni - a gyerekek és én is úgy látom, hogy nem lenne jó, ha jönne, mert nem találjuk olyan jónak az állapotát. A kórházban nem tudták megmondani még, hogy meddig kell bent maradnia és ha innen kikerül Tündérhegyre utalják. Most már eljutottunk odáig, hogy a gyerekekkel is ki vagyunk készülve, tanácstalanok vagyunk. Mivel tudnánk a gyógyulását segíteni? Elengedheti az orvosa ilyen állapotban 10 napra a kórházból? Hogy tudnám esetleg vele megbeszélni, hogy nem kellene eljönnie (ezzel megint a féltékenységét erősíteném)? Esetleg nekünk is pszichológushoz kellene menni? Az nem írtam le, hogy azon a hajnalon valami megérzés útján én akadályoztam meg a tettét a padláson. Köszönettel

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Veress Dóra válasza a depresszió témában

Kedves Kérdező! Nagyon nehéz így a távolból tanácsot adni. Az első kérdés, a mi bennem felvetődik, hogy ildomos-e elmenni nyaralni ilyen körülmények között. Megértem, hogy ki vannak merülve, de a nyaralásuk nem lesz pihentető, hiszen folyamatosan aggódni fognak a férje miatt. Ráadásul a férje is joggal veszi majd zokon, hogy őt kihagyták, sőt egyedül itthonhagyták, amikor problémái vannak. Én ezt a nyaralást most nem tartom jó ötletnek. Ehelyett azt tanácsolom, hogy próbáljanak elfogadó és megbocsátó légkört teremteni és alkalom adtán beszéljenek arról, hogy mi vezetett a férje tettéhez. Javaslom, hogy a Tündérhegyen dolgozó kollégákkal beszéljék meg, hogy a családtagok hogyan tudnának részt venni a terápián, és együtt családként megoldani a problémát vagy segíteni a férjének. Egy öngyilkossági kísérlet nem csak az elkövetőt nyomasztja, de a családtagokat is megviseli. Éppen ezért javaslom, hogy ha anyagilag megtehetik, akkor önök is keressenek fel egy pszichológust és beszéjenek a történtekről, ill. arról, hogy hogyan tudják feldolgozni a történteket.

Kérdés: 2014. augusztus 06., 08:45; Megválaszolva: 2014. augusztus 09., 00:54
Kérdések és válaszok: Depresszió
Otthon gyógyszerfelírás
Tisztelt cím,Tisztelt hölgyem !uram! Édesanyámnak havonta a fenti szakrendelőben van pszhiátria kontrollja(gyakorlatilag ez kimerül...
VÉRNYOMÁS
Tisztelt Doktornő! Tavaly novemberben kerültem pszhiátriára. Hasi panaszok miatti depresszió. Nagyon sokat fogytam a hasi köldök táji fájdalmam miatt...
Belső remegés és más tünetek
Üdvüzletem! Kb. 3 hete jelentkezett előszőr a belső remegés, előszőr csak este és éjszaka, amitől nem tudtam rendesen aludni. Emellet ismételten...
Fiatal demencia
Üdvözlöm,a kérdésem az lenne,hogy a lányom fél éve szenved abban ,hogy fontos dolgogat elfelejt ,régi dolgokra is alig emlékszik.Egyéb tünete nincs...
különböző szerek együtt szedése
Tisztelt Doktornő! Arról szeretnék érdeklődni, hogy Co-Dalnessa (4mg/5mg/1,25mg) vérnyomáscsökkentőt lehet-e együtt szedni Remotiv Extra (500...