szövettani lelet értelmezése

Kedves Doktornő! Szövettani lelet értelmezésében kérek Öntől segítséget. Édesapámat (69 éves) 3 hete műtötték vastagbéldaganattal. Műbillentyűvel és pacemakerrel él. A kórszövettani leletet a napokban kaptuk kézhez. Mikroszkópos leírás: A műtéti resecatum feldolgozása után vastagbél nyálkahártyából kiinduló mirigyképző tumor terjedését látjuk. A tumor felszíne kifekélyesedő, polypoid jelleget mutat, itt villosus, tubolovillosus struktúrák képződnek, mélyebb rétegek irányába muscularis mucosae, submucosa, vagy muscularis propria rétegeket elérve, subserosába is terjedve, a daganat jelentős része nyáktermelővé válik, nagy mucin tócsák figyelhetők meg, ezekben leváló tumorsejtek úsznak. A tumorsejtek MSH2 immunreakcióval magi pozitivitást adnak, MLH1 reakció belső kontroll mellett negatív. A makroszkóposan nyirokcsomónak gondolt képlet közül 13 bizonyult nyirkocsomónak, ezek állománya tumormentes. A cseplesz eltérést nem mutat. Diagnózis: A vastagbél mucinosus adenocarcinomája. A tumor microsatelita instabil (a microsatelita instabilitás alapján a tumor low-grade-nek tekintendő) . Pt3N0 (0/13) Perineurális terjedés: nem látható. Sebészi resectios vonalak: tumormentesek. Az Onkoteam javaslata alapján nem kap kemoterápiát. Ennek részben örülünk, részben aggódunk. A maximális támadást szeretnénk eszközölni a daganat ellen. Kérdésem a következő lenne: A sebész elmondása és a t3 besorolás alapján a tumor elég nagynak tekinthető. Miért nem kap kemoterápiát? Esetleg a szívbetegsége miatt kockázatos, vagy mi lehet az oka? Mit jelent a microsatelita instabilitás illetve az MSH2 pozitivitás? Amennyiben ezek valamiféle génhibára utalnak, a jövőben okozhatnak-e hasonló elváltozásokat, daganatot? Ha génhibáról van szó, akkor ez veleszületett vagy az élet folyamán szerzett? (Édesapám édesanyjának is vastagbél daganata volt) . Lehetséges-e és érdemes-e genetikai vizsgálatra menni a rokonoknak? Válaszát tisztelettel megköszönöm! Üdvözlettel, P.Gabriella

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tóth Judit válasza Vastagbéldaganat témában

Kedves Kérdező!

A szövettani eredmény alapján csupán csak a műtétttel jó esélye van meggyógyulni az édesapjának. A műtétet követő utókezelés szóba jöhet, azonban a kezelés kockázata magasabb, mint a várható nyereség. Egyetértek az onkoteam döntésével, én is inkább a követést javasolnám.

A szövettanból nem lehet következtetni arra, milyen eséllyel örökölhették a hajlamot, azonban jelen ismereteink alapján ha a családban előfordult daganatos betegség érdemes egy alapszűrész elvégezni.

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2017. május 24., 17:51; Megválaszolva: 2017. május 29., 12:29
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Végbélrák műtét után
Tisztelt Doktornő! Édesapámat végbélrákkal diagnosztizálták, megműtötték. Végleges stomát kapott és a korházi zárójelentést idézvén lenne...
Vastagbél daganat prognózisa
Tisztelt Doktornő! Édesapámnál (67 éves) 2016.06.08-án vastagbél daganatot találtak. A műtétet sürgősséggel 2016.06.18-án elvégezték...
Varumin rákgyogyszer
Tiszteletem! Rosszindulatú vastagbél daganatot/ vérzékeny szűkítő daganat/ diagnosztizáltak és javasolták a műtétet a bél egy darabjának...
vastagbél daganat, májáttét
Tisztelt Doktornő! Édesapám az alábbi leletet kapta: A kérdésem az lenne, hogy milyen lehetőségek vannak a gyógyulásra? Lelet CT: A trachea...
ileo-coecalis nyirokcsomó metastasis
Tisztelt Tóth Judit! Véleményét szeretném kérni a férjem ct leletével kapcsolatba.Csatoltan megküldöm Önnek az alapbetegségének leirását, és...