Végbélrák műtét után

Tisztelt Doktornő! Édesapámat végbélrákkal diagnosztizálták, megműtötték. Végleges stomát kapott és a korházi zárójelentést idézvén lenne egy-két kérdésem Önhöz. "A műtét során a máj VII-VIII-as segmentum határán 2db, a bal lebeny III-as segmentumban egy bizonytalan metastasis gyanús térfoglalás volt azonosítható. A kismedencei peritoneumon carcinosis gyanús propagatiot észleltünk. A daganat a prostatához szívósan kapaszkodott, annak felszines rétegében haladva volt leválasztható. A fentiek miatt a beteg jelentős panaszaira való tekintettel, palliatív célzatú műtét történt, ha a fentieket a végleges szövettani eredmény is megerősíti...... A szövettani eredmény birtokában adjuváns onkológiai kezelés szükséges. A máj metastasisok eltávolítása a carcinosis igazolása esetén nem feltétlenül javasolható." Szeretném kérdezni, hogy mennyire lehetséges a májban lévő áttétek eltávolítása, azok szövettani igazolása esetén? A kismedencéről leírtak mit jelentenek? Laikus kívülállóként nem tudom sajnos értelmezni. A sebész doktor azt mondta, hogy "nagy nehézségek árán, de kitudta venni a daganatot"-mit takar a "palliatív műtét, ha azt az információt kaptuk, hogy a daganat eltávolításra került, ezen a szövettan mit erősít meg? A májmetastasisok miért nem javasolandók eltávolításra szövettani igazolás esetén? Milyen esélyei vannak édesapámnak? Köszönöm megtisztelő válaszát!

Dr. Tóth Judit válasza vastagbéldaganat témában

Kedves Kérdező!

Nagyon logikus kérdéseket tett fel, de válaszolni sajnos csak a pontos szövettan és a képalkotók eredményei alapján lehet.

A daganat a környező szövetekkel összekapaszkodott, ami nem jó hír. A májból elvben eltávolíthatóak az áttétek, de pontosan tudni kell, hogy mennyi és hol helyezkedik el. Tudni kell még a daganat típusát, mert egészen biztosan szükség van gyógyszeres kezelésre is és ennek összetétele a szövettantól függ.

Komplex kezelés indokolt, aminek megtervezésére kérje az onkológus segítségét.

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2016. augusztus 03., 11:56; Megválaszolva: 2016. augusztus 19., 08:17
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
szövettani lelet értelmezése
Kedves Doktornő! Szövettani lelet értelmezésében kérek Öntől segítséget. Édesapámat (69 éves) 3 hete műtötték vastagbéldaganattal....
Vastagbél daganat prognózisa
Tisztelt Doktornő! Édesapámnál (67 éves) 2016.06.08-án vastagbél daganatot találtak. A műtétet sürgősséggel 2016.06.18-án elvégezték...
Varumin rákgyogyszer
Tiszteletem! Rosszindulatú vastagbél daganatot/ vérzékeny szűkítő daganat/ diagnosztizáltak és javasolták a műtétet a bél egy darabjának...
vastagbél daganat, májáttét
Tisztelt Doktornő! Édesapám az alábbi leletet kapta: A kérdésem az lenne, hogy milyen lehetőségek vannak a gyógyulásra? Lelet CT: A trachea...
ileo-coecalis nyirokcsomó metastasis
Tisztelt Tóth Judit! Véleményét szeretném kérni a férjem ct leletével kapcsolatba.Csatoltan megküldöm Önnek az alapbetegségének leirását, és...