vastagbél rák

Tisztelt Doktor Nő! Nagyapám (jelenleg 76 éves) betegségével kapcsolatban szeretném segítségét kérni. 2012. szeptemberében vérszegénység miatt kivizsgálták, és vastagbél daganat derült ki nála. Műtét történt (jobb oldali hemicolectomia. Hiszt.: adenocarcinoma tubulopapillare coli ascendentis pT3pN0 (0/0) pMx Dukes B2. Chromogranin és Synaptophizin neg. Ezt követően 2013. februárig adj kemoth-ban részesült (de gramont) . A kezelés alatt 2012. decemberében pulm. embolia alkult ki. Azóta syncumart szed. Ezeket leszámítva jó minőségű életet él, panasza nincs. 2014. decemberében a szokásos has-mellkas ct neg. mellkasi status mellett, ventralis hasfal alatt a mesenteriumban, egy 26mm met-re gyanús lágyrészképlete írt le. 2015.01.13: core biposzia hiszt: közepesen dif. adenocarcinoma, mely származhat a korábbi vastagbél tu. áttétéből, ill. local recidívájából. 2015.02.11 PET/CT: mesenteriumban kétgócú malignitást ír le lgl? mesentherilalis disseminatio? (felhas területén kp. vonaltól balra, mesentheriumban 3.2 cm intenzíven dúsító lágyrész képlet, tőle medial felé hasonló 10mm jelzetten dúsító terime) . Egyéb kóros nem igazolható. 2015.03.23. Op. (explor lapar): csepleszben diónyi met miatt, cseplesz resectiót végeztek, valamint hasfali reconstructió történt. Hiszt: adenocc. gr II. megfelel az előzetesen diagn adenoc. colon cc. met-nek. Jelenleg jól van. Onkológus szerint: " tekintettel arra, hogy nincs kimutatható tumor tömeg jelenleg, palliatív kemoterápiát nem indítunk. Aktív kezelést nem igényel, gondozzuk". Avemart szed. Szeretném a véleményét kérni, a fentiek alapján mik a kilátások? Nem lehetne tenni valamit az újabb kiújulás ellen? Természetesen tudjuk, hogy az élet véges, de szeretnénk ha még jó életminőségben, minél tovább köztünk lehetne. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel:

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tóth Judit válasza vastagbéldaganat témában

Kedves Kérdező!

A világ legnehezebb kérdését tette fel nekem. Hogy megérthesse ilyenkor milyen dilemma előtt áll az onkológus néhány dolgot világosan kell látni.

Az egyik dolog, ha áttét alakult ki, akkor a betegség "rendszerbetegség", vagyis hiába távolítom el sebészileg a látható áttéteket, a szervezetben millió számban jelen lévő apró sejteket, gócokat nem tudom eltávolítani. Sajnos a kemoterápiával sem 100%-os a gyógyulás. Tehát attól, hogy a műtétnél a látható gócokat kivették, a hashártya felszínén még számtalan sejt maradt.

A másik dolog, amit biztosan tudunk, hogy a daganat ellen a szervezetünk is sikeresen próbál küzdeni (megjegyzem sokszor sikeresebben, mint a kemoterápia) , és a daganat/szervezet harcából a végeredmény a fontos. Ha makroszkóposan daganatmentes a beteg és az általános állapota jó, akkor ebben az esetben én is hagynám "érvényesülni" a szervezet védekező mechanizmusait. Lesz idő majd, amikor a daganat kerekedik fölül, ilyenkor érdemes a kemoterápiával "segíteni" a szervezetnek.

A konkrét esetet tekintve a kórelőzményben szereplő tüdőembólia, a gyógyszerek és az életkora is ebbe az irányba mozdítja a döntést.

Én mindig úgy döntök, ahogy a saját hozzátartózómnál döntenék. Ha 1 évet nyer gyógyszer nélkül, jó életminőségben és csak ezt követően kell kezelni (mert az egészen biztos, hogy kell majd) , akkor már nyertem.

Sajnos ebben az állapotban, ebben a stádiumban gyógyulásnak reális esélye nincs, de megfelelő életminőségben éveket nyerhetünk. Az onkológiában nagyon igaz az a mondás, hogy aki időt nyer életet nyer......talán 2-3 év múlva már kezünkben lesz az a gyógyszer, az a módszer, amivel meggyógyíthatjuk, de jelenleg sajnos erről nem beszélhetünk.

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2015. április 10., 18:34; Megválaszolva: 2015. április 11., 19:03
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
A pet ct értelmezésében szeretnék...
Májsejtrák áttéttel
Kérdés májáttétről
Benfogamma 5 fluorouracil mellett
Műtét előtt