vastagbél daganat, májáttét

Tisztelt Doktornő! Édesapám az alábbi leletet kapta: A kérdésem az lenne, hogy milyen lehetőségek vannak a gyógyulásra? Lelet CT: A trachea nem komprimált, oszlása szabályos. A mediastinumban a hilusokban és az axillákban megnagyobbodott nyirokcsomó nem látszik. A szívnagyság rendes, pericardialis és pleuralis folyadékgyülem nem látszik. A tüdőparenchymában pathológiás góc nem látszik. A máj mérsékelten nagyobb, valamennyi máj segmentumban megszámlálhatatlanul sok különböző nagyságú 5-40mm nagyságú hypodens pathológiás góc látszik, a gócok helyenként konfluálnak. A lép a pancreas a cholecysta kóros eltérés nélkül. A bal mellékvese mediális szára mérsékelten kiszélesedett, 14mm vastagságú alacsony denzitású. A vesék a kontrasztanyagot megfelelő időben kiválasztják, a vesék üregrendszere nem tágabb. A lefolyás akadálytalan. A húgyhólyagban intenzív kontrasztos vizelet van. A prostata mérsékelten nagyobb. A per os kontrasztanyag zömében a vékonybelekben helyezkedik el. A colon descendensbe a sigma bélbe és rectumba per os kontrasztanyag nem jutott. A sigma bél distalis harmadában körülírt bélfali megvastagodás látszik, a bélfalon előboltosulás is észlelhető. A pericolicus zsírszövet kifejezetten beszűrt, valamint a peritoneum is. A húgyhólyag előtt mellett szabad hasűri folyadék is látható, mely kis mennyiségű, legnagyobb vastagsága 30mm. A vizsgálati régióba került csontokon osteolyticus metastasis nem mutatható ki retroperitonealisan, parailiacalisan pathologiás méretű nyirokcsomó nem látszik.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tóth Judit válasza vastagbéldaganat témában

Kedves Kérdező!

Az onkológián belül kifejezetten igaz az, ami egyébként az orvostudomány több területén is fontos alaptétel, hogy bár nem gyógyítható meg egy betegség, de lehet vele hosszú éveket jó életminőségben élni....vagyis nagyon kevés betegségre merjük azt mondani, gyógyítható.

Májáttétek esetében, főleg ha ennyire kiterjedten érinti a májat gyógyulásról a jelenlegi lehetőségeink szerint nem beszélhetünk, de elképzelhető, hogy néhány év múlva, talán egy védőoltással, vagy más szerrel "el tudjuk fújni " a problémát.

Időt kell nyerni, éveket kell nyerni, ezért a kezelést minél előbb érdemes elindítani. Az első néhány hónap után okosabbak leszünk, mert a kezelhetőségről a kontroll képalkotó alapján könnyebben tudunk nyilatkozni.

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2016. március 06., 20:17; Megválaszolva: 2016. március 07., 12:37
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
szövettani lelet értelmezése
Kedves Doktornő! Szövettani lelet értelmezésében kérek Öntől segítséget. Édesapámat (69 éves) 3 hete műtötték vastagbéldaganattal....
Végbélrák műtét után
Tisztelt Doktornő! Édesapámat végbélrákkal diagnosztizálták, megműtötték. Végleges stomát kapott és a korházi zárójelentést idézvén lenne...
Vastagbél daganat prognózisa
Tisztelt Doktornő! Édesapámnál (67 éves) 2016.06.08-án vastagbél daganatot találtak. A műtétet sürgősséggel 2016.06.18-án elvégezték...
Varumin rákgyogyszer
Tiszteletem! Rosszindulatú vastagbél daganatot/ vérzékeny szűkítő daganat/ diagnosztizáltak és javasolták a műtétet a bél egy darabjának...
ileo-coecalis nyirokcsomó metastasis
Tisztelt Tóth Judit! Véleményét szeretném kérni a férjem ct leletével kapcsolatba.Csatoltan megküldöm Önnek az alapbetegségének leirását, és...